Ποδόσφαιρο: Νέες αντιδράσεις για τα έσοδα από UEFA

Ποδόσφαιρο: Νέες αντιδράσεις για τα έσοδα από UEFA

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αναδασμό» θέλουν οι «πληβείοι» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, καθώς οι ευρωπαϊκές λίγκες απαιτούν από την UEFA πιο δημοκρατικό διαμοιρασμό των χρημάτων του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λιγκ, ώστε να μην ευνοούνται υπερβολικά οι ομάδες που συμμετέχουν κάθε χρόνο στους ομίλους, αλλά να ενισχύεται η ανάπτυξη του αθλήματος.

Οπως αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters, οι ευρωπαϊκές λίγκες ζητούν να αποζημιώνονται από τον… θησαυρό των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και οι ομάδες που δεν προκρίνονται σε αυτές, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι και αιμοδότη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που προσφέρει το ποιοτικό θέαμα για το οποίο τα τηλεοπτικά κανάλια πληρώνουν τόσα χρήματα.

«Το οικονομικό χάσμα μεταξύ των συλλόγων που συμμετέχουν και αυτών που δεν συμμετέχουν [στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις] διευρύνεται ολοένα και περισσότερο, δημιουργώντας αρνητικές συνέπειες στην ανταγωνιστική ισορροπία», προειδοποιεί η Ενωση των Ευρωπαϊκών Λιγκών.

Επιπλέον, οι λίγκες θεωρούν ότι πρέπει να πάψει να υπολογίζει η UEFA τα χρήματα που προσφέρει στις ομάδες με βάση τις πρότερες επιτυχίες τους στην Ευρώπη, καθώς αποτελεί διάκριση κατά των ομάδων που σήμερα αναδεικνύονται. «Το σημερινό σύστημα χωρίς αμφιβολία ευνοεί τους συλλόγους που συμμετέχουν επανειλημμένως», δηλώνουν οι λίγκες, που ζητούν το 20% των εσόδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να πάει στις λεγόμενες «πληρωμές αλληλεγγύης» κατά την επόμενη τριετία (2021-2024). Θέλουν έτσι 600 σύλλογοι ανά την ήπειρο που μένουν εκτός διοργανώσεων να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας.

Το… φλουρί βέβαια θα πέφτει πάντα στους συλλόγους που παίζουν στο Τσάμπιονς Λιγκ: Οπως αναφέρει το Reuters, στην τρέχουσα ποδοσφαιρική περίοδο τα έσοδα που προβλέπεται να αποφέρουν οι δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις εκτιμώνται στα 3,25 δισ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, οι 32 ομάδες που συμμετείχαν στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης θα μοιραστούν τα 2,04 δισ. ευρώ, ενώ οι 48 συμμετέχουσες στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ θα λάβουν 510 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα πάνε στην UEFA για τους σκοπούς της, όπως οι «πληρωμές αλληλεγγύης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή