Βγαίνει το πόρισμα του WADA

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Παγκοσμίου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA) σχετικά με το κατά πόσον η Ρωσία τήρησε τους όρους άρσης της ποινής αποκλεισμού της. Ωστόσο, με την τριμελή επιτροπή ελέγχου του οργανισμού να βρίσκεται εκ νέου στη Μόσχα με δυνατότητα πρόσβασης στο ρωσικό εργαστήριο αντιντόπινγκ, όλα είναι ανοικτά.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο WADA εξέπληξε πολλούς στον παγκόσμιο αθλητισμό –ειδικά στη Δύση– αίροντας τον αποκλεισμό του ρωσικού οργανισμού κατά του ντόπινγκ, σχεδόν τρία χρόνια μετά την επιβεβαίωση του ρωσικού κρατικού συστήματος ντόπινγκ αθλητών σε 30 αθλήματα.

Εν μέσω κατακραυγής για την ξαφνική ήπια στάση του έναντι των Ρώσων, αλλά και επαίνων από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή που τηρεί εντυπωσιακά επιεική στάση έναντι της Μόσχας, ο WADA έθεσε όρους για την οριστική άρση του ρωσικού αποκλεισμού, μεταξύ των οποίων ήταν η άνευ όρων πρόσβαση των ελεγκτών του στο εργαστήριο της Μόσχας έως το τέλος του 2018. Αυτό όμως δεν έγινε, ξεσηκώνοντας νέα θύελλα στις δυτικές χώρες, όχι τόσο κατά της Ρωσίας όσο κατά της ηγεσίας του oργανισμού.

Ο επικεφαλής του, σερ Κρεγκ Ρίντι, κίνησε από την αρχή του 2019 τις διαδικασίες για επαναφορά της τιμωρίας των Ρώσων, ακούγοντας την… αντιπολίτευση εντός κι εκτός του WADA να του τονίζει ότι είχε εγγυηθεί προσωπικώς πως οι Ρώσοι θα άνοιγαν τις πόρτες του εργαστηρίου της Μόσχας εγκαίρως. Ορισε λοιπόν για προχθές τη σύνοδο της Επιτροπής Συμμόρφωσης του οργανισμού, με το πόρισμα της επιτροπής να κατατίθεται στην Εκτελεστική Επιτροπή που θα λάβει την τελική απόφαση την προσεχή Τρίτη. Ξαφνικά οι Ρώσοι ενημέρωσαν την περασμένη εβδομάδα τον WADA ότι ανοίγουν τις πόρτες του εργαστηρίου τους, ώστε να μπορούν οι ειδικοί του παγκoσμίου οργανισμού να ελέγξουν τα αρχεία με τους ντοπαρισμένους Ρώσους αθλητές και τις ουσίες που είχαν εντοπιστεί αλλά… κουκουλωθεί.

Ετσι, ενώ τριμελής επιτροπή ειδικών έχει μεταβεί στη Μόσχα για να ελέγξει ό,τι δεν επιτράπηκε σε πενταμελή επιτροπή που είχε πάει εκεί τον Δεκέμβριο, η Επιτροπή Συμμόρφωσης συνεδρίαζε στα γραφεία του WADA στο Μόντρεαλ για να προτείνει την… άρση της άρσης της ποινής, όπως ζήτησε και η επιτροπή αθλητών του παγκοσμίου οργανισμού.

Το πόρισμα της επιτροπής θα κατατεθεί λοιπόν αύριο στην Εκτελεστική Επιτροπή που θα αποφανθεί σχετικά στις 22 Ιανουαρίου, ωστόσο όλα τα μάτια είναι στραμμένα και πάλι στη Μόσχα, καθώς οι εξελίξεις εκεί μπορεί να ακυρώσουν τυχόν πόρισμα για επιστροφή της τιμωρίας των Ρώσων.

Οπως πάντως μεταδίδεται από τη Ρωσία, οι ειδικοί του WADA αντιμετωπίζουν τεχνικές δυσκολίες στη συγκομιδή των στοιχείων από τα ηλεκτρονικά αρχεία των Ρώσων. Κι αυτό διότι οι υπολογιστές της Μόσχας χρησιμοποιούν ένα παρωχημένο σύστημα που περιγράφεται ως «ηλικίας δεκαετιών». Ετσι οι απεσταλμένοι του WADA πρέπει να χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό που αγοράστηκε από τη Ρωσία για να είναι συμβατός με τους ρωσικούς σέρβερ και να επιτρέψει την ανάκτηση των αρχείων.

Πρόσθετο ενδιαφέρον προκαλεί το ότι τη διαδικασία εξαγωγής των σκληρών δίσκων με τα αρχεία εκτελούν Ρώσοι ειδικοί, υπό την επίβλεψη της ομάδας του WADA…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή