Το ποδόσφαιρο αλλάζει το πεπρωμένο

Το ποδόσφαιρο αλλάζει το πεπρωμένο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το 2008 έως και το 2011, η πόλη του Μεξικού Σιουδάδ Χουάρες, στα σύνορα της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν φημισμένη για τις χιλιάδες δολοφονίες και τα ναρκωτικά. Τα χρόνια του τρόμου και της οργής, όμως, συνέπεσαν με το ποδόσφαιρο. Το ταλέντο της νέας γενιάς ήταν ξεχωριστό και έτσι η πόλη το εκμεταλλεύθηκε πλήρως. Η Ιντιος, η ομάδα-καμάρι της «ματωμένης» αυτής πόλης αποφάσισε να σπάσει αυτή την… κατάρα και ο καλύτερος παίκτης της κατάφερε ξεφύγει από τη ζωή των συμμοριών και την κατάχρηση ναρκωτικών ως έφηβος, εστιάζοντας στον αθλητισμό. Η επιτυχία της ομάδας έφερε στην περιοχή μια ισορροπία, που δυστυχώς κράτησε λίγο, καθώς οι δολοφονίες αυξήθηκαν και πάλι από το 2012.

Εν συνεχεία, μία νέα ομάδα «χτίστηκε» με σκοπό να φέρει πίσω την ειρήνη στην πόλη Χουάρες. Το σλόγκαν της, άλλωστε, δεν ήταν άλλο από το «ποδόσφαιρο και ειρήνη». Αρκετοί από τους ποδοσφαιριστές είχαν πολύ δυσάρεστες εμπειρίες με ναρκωτικά και φόνους και έτσι μέσα από τον αθλητισμό προσπάθησαν να αλλάξουν την ζωή τους. Ο πιστός φίλαθλος της ομάδας, Τόμας Αγκουέρο, εξηγεί πως η ομάδα προωθεί την ειρήνη μέσα από τον αθλητισμό: «Ακόμη και αν το όνομά μας το βλέπετε ως προώθηση της βίας, είναι ακριβώς το αντίθετο. Προωθούμε την ειρήνη και το ποδόσφαιρο». Πλέον, το γήπεδο της Χουάρες συγκεντρώνει 9.000 άτομα ανά παιχνίδι, την ίδια ώρα που οι ιδιοκτήτες δηλώνουν πως έχουν μεγάλα πλάνα για το άμεσο μέλλον. «Ο σύλλογος θα αλλάξει την ζωή της πόλης και την εικόνα της σε ολόκληρο τον κόσμο», τονίζει ο αντιπρόεδρος της ομάδας Αλβαρο Ναβάρο.

Αισιοδοξία για τη θετική εξέλιξη της πόλης υπάρχει, καθώς ο νέος πρόεδρος της χώρας, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, επέλεξε να ξεκινήσει την εκλογική του εκστρατεία στη Σιουδάδ Χουάρες και επέστρεψε τον Ιανουάριο για να περιγράψει τα σχέδια της κυβέρνησής του για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Στην καλύτερη περίπτωση, η πόλη της Σιουδάδ Χουάρες θα εξελιχθεί ως μία από τις ωραιότερες ιστορίες, μιας «χούφτας» ανθρώπων που ξέφυγαν από το αίμα και το εμπόριο ναρκωτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή