Στα «μαλακά» έριξε την ΑΕΚ η UEFA

Στα «μαλακά» έριξε την ΑΕΚ η UEFA

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ίδια ρότα έμεινε τελικά το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας μετά την απόφαση της UEFA να ρίξει στα μαλακά την ΑΕΚ για τα επεισόδια στον αγώνα της με τον Αγιαξ. Ο αναμενόμενος αποκλεισμός της, συνοδεύθηκε με διετή αναστολή, αφήνοντας τα πράγματα ως έχουν στο πρωτάθλημα όσον αφορά τις θέσεις που οδηγούν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αν η ποινή δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα, υπήρχε περίπτωση να βγει στην Ευρώπη μέχρι και ο… 7ος της βαθμολογίας, μια ομάδα, δηλαδή, που ενδεχομένως να πάλευε για την παραμονή της μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Κι αυτό το σενάριο θα γινόταν πραγματικότητα διότι υπάρχει ο αποκλεισμός του Παναθηναϊκού για ένα χρόνο από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αν μαζί με τους «πράσινους» έβγαιναν και οι «κιτρινόμαυροι» εκτός Ευρώπης εφόσον καταλάμβαναν τα δύο από τα πέντε εισιτήρια, θα έπαιρναν τη θέση τους οι δύο επόμενες ομάδες στη βαθμολογία.

Η ΑΕΚ χειρίστηκε με ιδανικό τρόπο την υπόθεση με την εξαρχής αναγνώριση των ευθυνών της και τη δημόσια καταδίκη των επεισοδίων, γεγονός που αξιολογήθηκε δεόντως από την πειθαρχική επιτροπή της UEFA και την οδήγησε στην απόφαση να της επιβάλει ποινή ενός έτους ευρωπαϊκού αποκλεισμού, με διετή αναστολή. Αν, δηλαδή, στην επόμενη διετία δεν δημιουργηθούν αντίστοιχα επεισόδια σε ευρωπαϊκά της παιχνίδια, η ποινή του αποκλεισμού δεν θα ισχύσει, ειδάλλως θα την εκτίσει μεταχρονολογημένα μαζί με την όποια τιμωρία της επιβληθεί στην περίπτωση νέας υποτροπής των οπαδών της μέχρι την περίοδο 2020-21.

Η UEFA επέβαλε συμπληρωματικά στην Ενωση ποινή δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και 80.000 ευρώ πρόστιμο, τιμωρία που μοιάζει με «χάδι» σε σχέση με τις μεγάλες αγωνιστικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα προκαλούσε ένας ευρωπαϊκός αποκλεισμός για ένα ή δύο χρόνια, όπως ήταν ορατός ο κίνδυνος με βάση την έκταση και τη σοβαρότητα των επεισοδίων σε αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ, με εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου. Η ποινή των κεκλεισμένων των θυρών θα εκτιθεί το ερχόμενο καλοκαίρι, στην προκριματική φάση λογικά του Γιουρόπα Λιγκ, μιας και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να κερδίσει το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Εξυπακούεται ότι η ΑΕΚ είναι πολύ ικανοποιημένη από την απόφαση και δεν προτίθεται να καταθέσει έφεση.

ΠΑΟΚ – Αρης

Μετά την απόφαση αυτή, δεν αλλάζουν τα δεδομένα στη Σούπερ Λίγκα και ο ανταγωνισμός των ομάδων που διεκδικούν την Ευρώπη συνεχίζεται με τους ίδιους όρους. Μία από αυτές, ο Αρης, παίζει αύριο ίσως το πιο δύσκολο παιχνίδι στο πρωτάθλημα, με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, όπου ο πρωτοπόρος δεν έχει εφέτος καμία απώλεια. Αν χάσει ο Αρης στο ντέρμπι, θα έχει τη δυνατότητα να τον περάσει και να μπει στην πεντάδα ο Παναθηναϊκός, αρκεί να νικήσει τον Πανιώνιο στη Ν. Σμύρνη, όπου την τελευταία πενταετία έχει κακή παράδοση με δύο ήττες και τρεις ισοπαλίες.

Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ είναι ακλόνητα φαβορί στην έδρα τους απέναντι σε ΟΦΗ και Απόλλωνα αντίστοιχα, σε αντίθεση με τον Ατρόμητο που δοκιμάζεται στην Τρίπολη κόντρα στον τοπικό Αστέρα, ο οποίος αναζητεί νίκη-ανάσα για να ηρεμήσει. Στη μάχη της παραμονής, το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι είναι το Λαμία – Λάρισα, ενώ ο Λεβαδειακός και ο ΠΑΣ Γιάννινα έχουν επικίνδυνες εξόδους σε Ξάνθη και Αγρίνιο αντίστοιχα, με αντιπάλους που έχουν κάποιες αμυδρές ελπίδες για την Ευρώπη.

Συνοπτικά, το πρόγραμμα (22η αγωνιστική): ΣΑΒΒΑΤΟ: 16.00 Ξάνθη -Λεβαδειακός (ΕΡΤ), 17.15 Αστέρας Τρίπολης – Ατρόμητος (Novasports1), 19.30 ΑΕΚ – Απόλλων (Novasports2), ΚΥΡΙΑΚΗ: 15.00 Πανιώνιος -Παναθηναϊκός (Novasports1), 19:00 Λαμία-Λάρισα (EΡΤ), 19.30 ΠΑΟΚ -Αρης (Novasports1), ΔΕΥΤΕΡΑ: 17.15 Ολυμπιακός – ΟΦΗ (Novasports2), 19.00 Παναιτωλικός – ΠΑΣ Γιάννινα (ΕΡΤ).

Η βαθμολογία (21 αγώνες): ΠΑΟΚ 57, Ολυμπιακός 48, ΑΕΚ 40, Ατρόμητος 39, Αρης 33, Παναθηναϊκός 31, Ξάνθη 27, Παναιτωλικός 27, Λαμία 24, Πανιώνιος 23, Λάρισα 22, Αστέρας Τρ. 21, ΠΑΣ Γιάννινα 20, ΟΦΗ 17, Λεβαδειακός 16, Απόλλων 9 (σημ.: ο Παναθηναϊκός έχει -6 β., η ΑΕΚ -3 β. και ο ΠΑΟΚ -2 β.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή