«Μάχη» στη Βουλή για το αθλητικό νομοσχέδιο

«Μάχη» στη Βουλή για το αθλητικό νομοσχέδιο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε μέχρι αργά τη νύχτα η συζήτηση για το αθλητικό σχέδιο νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης έκανε λόγο για «νέα σελίδα στον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό» και πρόσθεσε: «Διαφωνώ με την επιλεκτική αναφορά περιστατικών βίας. Για τα θλιβερά γεγονότα στο Παπαστράτειο περιμένουμε σύντομα ανακοινώσεις από την Ελληνική Αστυνομία. Είχαμε εντοπίσει και με την UEFA στη διαρκή επιτροπή μία πεποίθηση ατιμωρησίας λόγω των αργών ρυθμών της ελληνικής δικαιοσύνης. Οι παρεπόμενες ποινές, όπως η στέρηση της εισόδου στους αθλητικούς χώρους, έρχονται μετά από 7-8 χρόνια, όταν δηλαδή μπορεί ο δράστης να έχει σταματήσει αυτή τη δραστηριότητα. Δίνουμε τη δυνατότητα με την άσκηση της ποινικής δίωξης να υπάρχει αυτό το παρεπόμενο μέτρο».

Κριτική ασκήθηκε από τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε: «Θα περίμενα ένα νομοσχέδιο καλύτερα δουλεμένο και σε άλλη λογική. Η ΕΟΕ συσκέφθηκε επί ώρες και κατέθεσε 50 παρατηρήσεις που δεν ελήφθησαν ποτέ υπ’ όψιν. Το αθλητικό νομοσχέδιο θα δημιουργήσει πρόβλημα στη ΔΟΕ, που θα έρθει και θα το απορρίψει.

Το νομοσχέδιο βάζει τον κομματισμό μέσα στον αθλητισμό, αυτό δεν μπορεί να το δεχθεί η ΔΟΕ. Η ΔΟΕ, κύριε υπουργέ, θα σας το γυρίσει πίσω το νομοσχέδιο».

Την παρέμβαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και των διεθνών ομοσπονδιών αποφάσισε να ζητήσει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή προκειμένου να προστατευτεί το αυτοδιοίκητο του ελληνικού αθλητισμού. Οι άνθρωποι της ΕΟΕ έχουν, επίσης, αποφασίσει να κάνουν χρήση κάθε ένδικου μέσου προκειμένου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, να «προασπιστεί τις διαχρονικές αρχές του αθλητισμού αλλά και να διαφυλάξει τη βιωσιμότητα των αθλητικών ομοσπονδιών και των 7.000 ερασιτεχνικών σωματείων από τη λαίλαπα των ανεφάρμοστων και μη ρεαλιστικών μέτρων που επιφυλάσσει για τη λειτουργία τους, το υπό ψήφιση νομοσχέδιο».

Η ΕΟΚ ενημέρωσε άμεσα τον Ελληνα γενικό γραμματέα της FIBA, Ανδρέα Ζαγκλή, για τις συνέπειες που θα υπάρξουν αυτόματα από την εφαρμογή του νέου αθλητικού νόμου και ειδικά του άρθρου 5, που κάνει σαφή αναφορά στην αυτονομία των ομοσπονδιών για την εφαρμογή των κανόνων του αθλήματος και τη δομή και το καταστατικό λειτουργίας των ιδίων, όπως επίσης και τη διεξαγωγή εκλογών χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση. Η ομοσπονδία μπάσκετ τονίζει, και στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και όλους τους πολιτικούς φορείς, ότι κάθε ενέργεια κρατικής παρέμβασης στο αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών επισύρει την ποινή του διεθνούς αποκλεισμού της ομοσπονδίας και της συμμετοχής όλων των εθνικών ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή