Ο στίβος σαν μια οικογένεια

Ο στίβος σαν μια οικογένεια

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετάλλια, πανελλήνια, και ατομικά ρεκόρ. Μία εθνική ομάδα στίβου που αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου και πραγματοποίησε την καλύτερη ελληνική εμφάνιση στην ιστορία της διοργάνωσης. Μία ομάδα που δίνει υποσχέσεις για τους Ολυμπιακούς του 2020, «φλερτάρει» με αυτούς του Παρισιού (2024), και κάποια μέλη της μπορούν να πρωταγωνιστήσουν μέχρι και αυτούς του 2028. Μία νέα γενιά κλασικού αθλητισμού που δημιουργήθηκε με σωστό προγραμματισμό και «χτίστηκε» μέσα από καμπ, όπου οι νέοι έκαναν προπόνηση με τα ινδάλματά τους. 

Οι μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις κλειστού στίβου της χρονιάς ολοκληρώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο για τα ελληνικά χρώματα. Τη… σκυτάλη τώρα θα πάρει ο ανοικτός. Η ανάπτυξη που έχει ο ελληνικός στίβος θα φανεί στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα -23 ετών. Το 2017 είχαν εκπροσωπήσει τη χώρα μας 11 αθλητές και αθλήτριες. Αυτή τη φορά, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ανθρώπων του χώρου, η αποστολή θα είναι, τουλάχιστον, τριπλάσια και με όρια πρόκρισης αυστηρότερα από αυτά του 2017. Ετσι στο Γκέβλε της Σουηδίας (11-14 Ιουλίου) με το εθνόσημο αναμένεται να αγωνιστούν, περίπου, 40 παιδιά. Μόνο από αυτό τον αριθμό μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την άνοδο του ελληνικού στίβου. 

Η νέα γενιά έχει… προμηθεύσει με αθλητές τις εθνικές ανδρών και γυναικών. Ο Μίλτος Τεντόγλου, ο Εμμανουήλ Καραλής, ο Κώστας Ζήκος και η Ελένη Πόλακ έχουν, ήδη, δώσει τα διαπιστευτήριά τους στις μεγάλες διοργανώσεις, και το μέλλον τούς ανήκει. «Πρόκειται για παιδιά με ταλέντο και όρεξη για δουλειά. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπει στο… παιχνίδι και ο Γιάννης Κυριαζής. Αυτή η ομάδα θα “μπολιαστεί” με άλλα 5-6 παιδιά που ακολουθούν», δήλωσε στην «Κ» ο Γιάννης Κουτσιώρας, εθνικός προπονητής στίβου. 

Το καλό κλίμα, όμως, σε μία ομάδα ξεκινάει από τα… αποδυτήρια. Στη διοργάνωση της Γλασκώβης είδαμε τον έμπειρο Κώστα Μπανιώτη να αγκαλιάζει τον νεαρό Κώστα Ζήκο, όταν ο «μικρός» προκρίθηκε στον τελικό των 60 μ., και να χοροπηδάνε σαν παιδιά, όπως και τη «χρυσή» ολυμπιονίκη Κατερίνα Στεφανίδη να βοηθάει την 23χρονη Ελένη Πόλακ να κουβαλήσει τα κοντάρια της. Οι παλαιοί με τους νέους συναντιούνται σε καμπ, γνωρίζονται, μοιράζονται εμπειρίες και ανησυχίες. Τον Απρίλιο θα μεταβούν στην Κύπρο οι Κώστας Μπανιώτης, Τατιάνα Γκούσιν και η 18χρονη Παναγιώτα Δόση για να μετάσχουν σε καμπ με Κύπριους και Ιταλούς άλτες (ανάμεσά τους και ο πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης Τζιανμάρκο Τάμπερι). Στη συνέχεια θα υπάρξουν καμπ, για άλλα αγωνίσματα, σε Αγιο Νικόλαο, Κεφαλονιά και Τρίπολη. «Το πρόβλημα που είχαμε παλιά ήταν ότι δεν αναπτύσσονταν σχέσεις ανάμεσα στους πρωταθλητές και στα νέα παιδιά. Τώρα η νέα γενιά προπονείται με τα ινδάλματά της», υπογράμμισε ο κ. Κουτσιώρας. 

Ενας από τους στόχους της εθνικής ομάδας είναι και το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ομάδων (Μπρούνο Ζάουλι). Στη διοργάνωση (9-11 Αυγούστου Νορβηγία) θα πάρουν μέρος 45 αθλητές και αθλήτριες. Το 40% της ομάδας θα αποτελείται από νέους. Ο ελληνικός στίβος θα προσπαθήσει να μείνει στην κορυφαία κατηγορία, κάτι που δεν θα είναι εύκολο. Αυτή τη χρονιά θα υποβιβαστούν οι πέντε από τις 12 ομάδες. 

Το μεγάλο ραντεβού όμως των πρωταθλητών μας θα πραγματοποιηθεί στην Ντόχα, από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου. Στο Κατάρ θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με τη νέα γενιά να δίνει… παγκόσμιες εξετάσεις. «Τα όρια είναι πολύ υψηλά σε σχέση με τα προηγούμενα. Ελπίζω ότι θα έχουμε 12 με 15 αθλητές και αθλήτριες», τόνισε ο εθνικός προπονητής. 

Μπορεί η χώρα μας να διαθέτει αθλητές που να πρωταγωνιστούν ή να έχουν καλές επιδόσεις σε κάποια αγωνίσματα, όμως υπάρχουν και κάποια στα οποία δεν διαθέτουμε εκπροσώπους. «Ξεκάθαρα έχουμε πρόβλημα στα εμπόδια και στον δίσκο των ανδρών και των γυναικών. Ο μεγάλος… πόνος μας είναι στα στιπλ των ανδρών και των γυναικών», ομολόγησε ο κ. Κουτσιώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή