ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ανέβασε τα όρια πρόκρισης για Τόκιο η IAAF

anevase-ta-oria-prokrisis-gia-tokio-i-iaaf-2304515

Σε κυνήγι πανελληνίων ρεκόρ πρέπει να επιδοθούν οι αθλητές και οι αθλήτριες του στίβου προκειμένου να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο μετά την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να ανεβάσει τα όρια πρόκρισης. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να βρεθούν σε καλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη, η οποία θα προκύψει από επιλεγμένους αγώνες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με την IAAF, οι προκρίσεις θα είναι 50% από κάθε περίπτωση.

Οι αθλητές μας για να πιάσουν τα όρια πρέπει να πετύχουν ρεκόρ σε 19 διαφορετικά αγωνίσματα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο τον ελληνικό στίβο είχαν εκπροσωπήσει 25 αθλητές και αθλήτριες. Η καλή αγωνιστική κατάσταση που βρίσκεται η νέα γενιά και οι εκτιμήσεις των αρμοδίων μάς κάνουν να ελπίζουμε ότι ο αριθμός θα είναι παρόμοιος.

«Αυτό που φαίνεται σε πρώτη φάση είναι πως θα υπάρξει δυσκολία. Εμείς όπως πάντα θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Πιστεύω ότι δεν θα είμαστε μακριά από τα νούμερα του Ρίο. Θα έχουμε περίπου τον ίδιο αριθμό συμμετοχών αλλά με περισσότερες διακρίσεις. Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Εκεί που σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα θα είναι στους δρόμους αντοχής, από τα 800 μ. και πάνω. Εκεί πρέπει να βάλουμε νέα μοντέλα και πρότυπα δουλειάς. Ηδη, κάποιοι αθλητές μας μένουν 5-7 μήνες σε υψόμετρο. Αυτό μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε», δήλωσε στην «Κ» ο Γιάννης Κουτσιώρας, εθνικός προπονητής.

Σε κάποια αγωνίσματα πρέπει να καταρριφθούν… στοιχειωμένα ρεκόρ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι πανελλήνιες επιδόσεις των 3.000 μ. στιπλ (8.24.01 του Φ. Φιλίππου που κρατάει από το 1983) με το όριο να είναι 8.22.00, των 10.000 μ. (28.07.17 του Σπ. Ανδριόπουλου από το 1987, η πρόκριση κρίνεται στα 27.28.00), του μαραθωνίου ανδρών (2.12.04, Ανδριόπουλος, 1988, με το όριο στα 2.11.30) κ.α. Αντίθετα, τα όρια στα άλματα είναι μέσα στις επιδόσεις των αθλητών μας. Στις γυναίκες, επτά είναι τα ρεκόρ που πρέπει να καταρριφθούν. «Θα επικεντρωθώ στα 400 μ., και ο χρόνος είναι στις επιδόσεις μου», μας είπε η Μαρία Μπελιμπασάκη, η οποία έχει τρέξει την απόσταση σε 50.45 με το όριο να βρίσκεται στα 51.35.