Ο χουλιγκανισμός φωνάζει ξανά «παρών» στα βρετανικά γήπεδα

Ο χουλιγκανισμός φωνάζει ξανά «παρών» στα βρετανικά γήπεδα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μύθος περί «ξεριζώματος του χουλιγκανισμού από τη Θάτσερ» και «γαλήνιας ατμόσφαιρας στα αγγλικά γήπεδα» ανήκει πλέον στο παρελθόν στη Μ. Βρετανία. Τα φαινόμενα βίας μεταξύ οπαδών, αλλά και εις βάρος ποδοσφαιριστών, είναι τόσα που μόνον όσοι εθελοτυφλούν δεν βλέπουν την πραγματικότητα στο… νησί του Brexit.

Μια πραγματικότητα που καταγράφηκε πριν από λίγες ημέρες και αφορούσε τρεις εισβολές οπαδών, μεταξύ άλλων, καταδεικνύοντας τόσο την αποθράσυνση των οπαδών στην Αγγλία και στη Σκωτία, όσο και την προβληματική ασφάλεια στα γήπεδα, όπου οι φίλαθλοι πληρώνουν δεκάδες λίρες για ένα ματς και οι παίκτες πληρώνονται εκατομμύρια λίρες κάθε μήνα.

Την προηγούμενη Παρασκευή είδαμε οπαδό να ορμάει στον αγωνιστικό χώρο και να επιτίθεται στον Τζέιμς Ταβέρνιερ της Ρέιντζερς, στον αγώνα με τη Χιμπέρνιαν, ενώ δύο ημέρες μετά, οπαδός επιτέθηκε στον Κρις Σμόλιν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην έδρα της Αρσεναλ. Το σοβαρότερο περιστατικό, όμως, σημειώθηκε την Κυριακή το μεσημέρι στο ντέρμπι του Μπέρμιγχαμ για τη δεύτερη τη τάξει αγγλική κατηγορία. Τα ματς Μπέρμιγχαμ Σίτι – Αστον Βίλα η αστυνομία έχει επιβάλει να διεξάγονται πάντα στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα, και στις δύο έδρες, καθώς δεν θέλει να πίνουν οι οπαδοί όλη μέρα και να βιαιοπραγούν μέχρι να αρχίσει το ματς.

Την Κυριακή, το «ντέρμπι της δεύτερης πόλης» στο Σεντ Αντριους διακόπηκε προσωρινά στο 5ο λεπτό λόγω μικροσύρραξης των παικτών. Μόλις ηρέμησαν τα πράγματα όρμησε στον αγωνιστικό χώρο ένας 27χρονος πατέρας, πήγε πίσω από την πλάτη του αρχηγού της Βίλα, Τζακ Γκρίλις, και του έριξε γροθιά στο πρόσωπο, εν μέσω μάλιστα επευφημιών από τις εξέδρες. Σαν να μην έφτανε αυτό, κατά ειρωνεία της τύχης ο Γκρίλις πέτυχε το μοναδικό γκολ του αγώνα μία ώρα μετά, και όταν πήγε να το πανηγυρίσει στην εξέδρα των φιλοξενουμένων ένας από τους υπευθύνους ασφαλείας του γηπέδου κλώτσησε τον ποδοσφαιριστή προτού συνάδελφοί του τον απομακρύνουν. «Τι θα γινόταν αν οι οπαδοί που εισέβαλαν στο γήπεδο κρατούσαν κάτι; Οι παίκτες πρέπει να προστατευθούν», είπε ο Ασλι Γιανγκ της Γιουνάιτεντ, μάρτυρας της επίθεσης στον Σμόλιν.

Ο πρώην άσος της Γουίμπλεντον και νυν ηθοποιός Βίνι Τζόουνς τόνισε τον κίνδυνο μαχαιρώματος παικτών όπως έγινε με την τενίστρια Μόνικα Σέλες από οπαδό το 1993, λέγοντας ότι στα αγγλικά γήπεδα δεν υπάρχει σωστή αστυνόμευση: «Πού ήταν η ασφάλεια στο Σεντ Αντριους; Στον γάμο μου εγώ είχα περισσότερους σεκιουριτάδες!» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως, οι ένοχοι οπαδοί τιμωρήθηκαν με διά βίου αποκλεισμό, ενώ ο χούλιγκαν της Μπέρμιγχαμ θα μείνει 14 εβδομάδες στη φυλακή. Αρκούν όμως αυτά; «Οχι», απαντά ο Βίνι Τζόουνς. «Οι ποινές πρέπει να είναι αυστηρότερες και παραδειγματικές. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, κινδυνεύουν όλοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή