Ποδόσφαιρο: Ενα… ξεθωριασμένο ντέρμπι «αιωνίων»

Ποδόσφαιρο: Ενα… ξεθωριασμένο ντέρμπι «αιωνίων»

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «μητέρα όλων των μαχών» στο ελληνικό ποδόσφαιρο δίνει τη δική της λάμψη στην 25η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας και ας μην κρίνει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στη βαθμολογία.

Aλλες εποχές, ένα ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού έξι αγωνιστικές πριν από το φινάλε του πρωταθλήματος πολύ πιθανό θα έκρινε την έκβαση του τίτλου. Αυτή η «υπεραξία» έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια, διότι οι «πράσινοι» ταλανίζονται από τα δικά τους προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν να είναι άμεσα ανταγωνιστικοί, όπως παλιότερα, στο κυνήγι του τίτλου.

Είναι και ο Ολυμπιακός φέτος πολύ μακριά από την πρώτη θέση, έχοντας θεωρητικώς μόνον ελπίδες για την ανατροπή του σκηνικού, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι, βαθμολογικά τουλάχιστον, το αυριανό ντέρμπι στο ΟΑΚΑ είναι αρκετά ξεθωριασμένο.

Δεν παύει όμως να είναι το ελληνικό classicο, το κορυφαίο παιχνίδι από πλευράς ονομάτων στην πατρίδα μας και ένα από τα πιο «καυτά» ντέρμπι παγκοσμίως. Εχει δεν έχει βαθμολογική σημασία, είναι ένα ματς που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα το παρακολουθήσουν όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι, ακόμη και αυτοί που δεν είναι οπαδοί των δύο μονομάχων.

Πέρα από το γόητρο, κίνητρο για τον Παναθηναϊκό είναι το κυνήγι της 5ης θέσης, που υπό προϋποθέσεις δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Χαμηλού ειδικού βάρους είναι το κίνητρο και του Ολυμπιακού. Βρίσκεται επτά βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟΚ (ουσιαστικά οκτώ, γιατί υστερεί στην ισοβαθμία) και είναι λογικό να μην περιμένει πολλά ιδίως όταν ο αήττητος πρωτοπόρος της βαθμολογίας μετράει όλες κι όλες τρεις ισοπαλίες σε 24 αγωνιστικές. Κοινό σημείο και για τους δύο «αιώνιους» αντιπάλους είναι η κακή παρουσία τους στα ντέρμπι τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Παναθηναϊκός έχει να νικήσει σε ντέρμπι από τις 28 Οκτωβρίου του 2017 (1-0 τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο με γκολ του Βιγιαφάνες), ενώ αντίστοιχη κακή πορεία είχαν και οι «ερυθρόλευκοι» μέχρι να κερδίσουν την ΑΕΚ με 4-1 τον περασμένο μήνα.

Πρόσθετο ενδιαφέρον στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ μπορεί να δώσει το σημερινό παιχνίδι του ΠΑΟΚ στο Αγρίνιο. Αν ο «Δικέφαλος του Βορρά» νικήσει εκεί τον Παναιτωλικό στο θεωρητικά πιο δύσκολο εμπόδιο που έχει ώς το φινάλε του πρωταθλήματος, θα βάλει οριστικά τέλος στις όποιες ελπίδες του Ολυμπιακού για τη μεγάλη ανατροπή.

Αν χάσει βαθμούς, όμως, θα αφήσει κάποιες ελπίδες στην ομάδα του Μαρτίνς και θα της βάλει ένα μεγάλο (και ενδεχομένως δυσβάσταχτο) «πρέπει» στο ντέρμπι. Ο Παναιτωλικός βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και έχει μπει σε τροχιά Ευρώπης (-4 β. από τον Αρη, που τον φιλοξενεί αργότερα στο Αγρίνιο), οπότε έχει ισχυρό κίνητρο απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Η 25η αγωνιστική έχει και άλλα ενδιαφέροντα παιχνίδια, όπως αυτό του Ατρομήτου με την ΑΕΚ, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την 3η θέση. Πολύ σημαντικοί είναι και οι αγώνες που αφορούν τη μάχη της παραμονής.

Ο ΟΦΗ υποδέχεται στο Ηράκλειο τον Λεβαδειακό και αν τον νικήσει τον προσπερνά και ελπίζει. Κομβικής σημασίας και για τους δύο είναι το παιχνίδι ΠΑΣ Γιάννενα – Λάρισα, ενώ όποιος από τους γηπεδούχους καταφέρει να νικήσει στα ματς Πανιώνιος – Ξάνθη και Αστέρας Τρ. – Λαμία μάλλον θα εξασφαλίσει την παραμονή του. Η μόνη αναμέτρηση με ξεκάθαρο φαβορί είναι αυτή της Δευτέρας ανάμεσα στον «Ευρωπαίο» Αρη και στον ουραγό Απόλλωνα στο «Κλ. Βικελίδης».

Συνοπτικά, το πρόγραμμα (25η αγωνιστική): Σάββατο: 17.15 Αστέρας Τρίπολης – Λαμία (Novasports1), 19.00 Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ (ΕΡΤ), 19.30 ΠΑΣ Γιάννενα – Λάρισα (Novasports1), Κυριακή: 15.00 ΟΦΗ – Λεβαδειακός (Novasports1), 16.00 Ατρόμητος – ΑΕΚ (ΕΡΤ), 19.00 Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός (ΕΡΤ), 19.30 Πανιώνιος – Ξάνθη (Novasports1). Δευτέρα: 19.00 Αρης – Απόλλων.

Η βαθμολογία (24 αγώνες): ΠΑΟΚ 64, Ολυμπιακός 57, ΑΕΚ 44, Ατρόμητος 43, Αρης 37, Παναιτωλικός 33, Παναθηναϊκός 32, Ξάνθη 29, Λαμία 29, Αστέρας Τρ. 26, Λάρισα 26, Πανιώνιος 26, ΠΑΣ Γιάννενα 22, Λεβαδειακός 20, ΟΦΗ 19, Απόλλων 10 (σημ.: ο Παναθηναϊκός έχει -6 β., η ΑΕΚ -3 β. και ο ΠΑΟΚ -2 β.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή