ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάστηκε η Ολυμπιακή Δάδα του 2020 – Θα «μεταφέρει» το μήνυμα της ελπίδας (βίντεο)

paroysiastike-i-olympiaki-dada-toy-2020-amp-8211-tha-metaferei-to-minyma-tis-elpidas-vinteo-2305903

Το σχήμα του άνθους της κερασιάς, που συμβολίζει την Άνοιξη για την Ιαπωνία, θα έχει η δάδα η οποία θα μεταφέρει από την Αρχαία Ολυμπία το Φως που θα «φωτίσει» τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Η δάδα παρουσιάστηκε σήμερα στο Τόκιο σε μία εκδήλωση γεμάτη συμβολισμούς. Ζυγίζει 1,2 κιλά, έχει μπρούντζινο χρώμα, ενώ το σύνθημα των διοργανωτών είναι «Η ελπίδα φωτίζει τον δρόμο μας».

Την παρουσίαση της δάδας έκανε ο Τανταχίρο Νομούρα, τρεις φορές Ολυμπιονίκης στο αγαπημένο άθλημα των Ιαπώνων, το τζούντο. «Για το σχέδιο έμπνευση μου έδωσαν τα άνθη της κερασιάς, τα οποία τραβούσαν την προσοχή των παιδιών στην περιοχή που επλήγη από το πυρηνικό δυστύχημα του 2011», δήλωσε ο σχεδιαστής Τοκοτζίν Γιοσιόκα. Ο πυρσός αποτελείται από ενιαίο κομμάτι αλουμινίου και έχει 71 εκατοστά μήκος. Το επάνω μέρος της δάδας έχει το σχήμα του λουλουδιού της κερασιάς. Για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν απορρίμματα από αλουμίνιο που προερχόταν από τις προσωρινές κατοικίες των θυμάτων της καταστροφής του 2011.

Η Αφή της Φλόγας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου 2020, στην Αρχαία Ολυμπία. Στη συνέχεια, το Ολύμπιο Φως θα «ταξιδέψει» στην Ελλάδα, και στις 19 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Παράδοσης στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Στην Ιαπωνία, η λαμπαδηδρομία θα ξεκινήσει, συμβολικά, από τη Φουκουσίμα. Τον Μάρτιο του 2011, η Φουκουσίμα επλήγη από σεισμό μεγέθους εννέα βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Επακολούθησε τεράστιο τσουνάμι με αποτέλεσμα το υψηλό κύμα να πέσει με δύναμη στο πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima Daiichi, και να προκληθεί πυρηνική καταστροφή. Οι νεκροί και οι αγνοούμενοι ξεπέρασαν τους 17.000.

Η Φλόγα από τη Φουκουσίμα θα ταξιδέψει στην Οκινάβα, γνωστή για τη «θρυλική» Μάχη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και «πατρίδα» του καράτε το οποίο θα κάνει «πρεμιέρα» στους Ολυμπιακούς στο Τόκιο, και, αφού περάσει από τις πιο διαδεδομένες ή ιστορικής σημασίας περιοχές της χώρας, θα φτάσει στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας στις 10 Ιουλίου. Η Ιαπωνία έχει χαρακτηρίσει τη διοργάνωση του 2020 «Αγώνες Ανασυγκρότησης», και θέλει να δείξει σε όλο τον κόσμο την επιστροφή στην κανονικότητα που υπάρχει στις περιοχές, οι οποίες επλήγησαν από την σεισμό και το πυρηνικό δυστύχημα του 2011.