Στη σέντρα 55 ομάδες για 20 εισιτήρια του Euro

Στη σέντρα 55 ομάδες για 20 εισιτήρια του Euro

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδικασία πρόκρισης για το επετειακό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2020 εκκινεί σήμερα, οδηγώντας στην τελική φάση, που θα διεξαχθεί σε 12 χώρες για τον εορτασμό των 60 ετών από το πρώτο Κύπελλο Εθνών το 1960.

Η διοργάνωση του 2020 αποτελεί το πνευματικό τέκνο του πρώην προέδρου της UEFA Μισέλ Πλατινί, ο οποίος αποφάσισε αφενός να έχει όλους τους Ευρωπαίους ευχαριστημένους μοιράζοντας τους αγώνες των 24 φιναλίστ σε χώρες από το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία μέχρι την Ιρλανδία, αφετέρου να αποτρέψει τη φιλοξενία της διοργάνωσης από την Τουρκία, που φάνταζε το απόλυτο φαβορί για να υποδεχθεί την τελική φάση προτού ο Γάλλος παράγοντας προτείνει την επετειακή διαδικασία.

Οι 55 ευρωπαϊκές ομάδες έχουν μοιρασθεί σε 10 ομίλους, από τους οποίους θα προκύψουν οι 20 φιναλίστ του Euro 2020, δηλαδή οι δύο πρώτες κάθε γκρουπ, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις θα προέλθουν από τη διαδικασία του νεότευκτου Nations League τον επόμενο Μάρτιο. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά εδώ και 44 χρόνια οι οικοδέσποινες χώρες των τελικών δεν θα έχουν αυτόματη πρόκριση στο Euro, ούτε καν η Αγγλία που θα φιλοξενήσει τους ημιτελικούς και τον τελικό στο Γουέμπλεϊ καθώς και τέσσερις ακόμη αγώνες.

Το εναρκτήριο λάκτισμα της προκριματικής φάσης θα γίνει στις 5 το απόγευμα στην Αστανά, όπου το Καζαχστάν υποδέχεται τη Σκωτία, με τη βρετανική ομάδα να στερείται των υπηρεσιών του αρχηγού της, Αντι Ρόμπερτσον. Ο αριστερός αμυντικός της Λίβερπουλ έχει τραυματιστεί και ο εκλέκτορας Αλεξ Μακλίς αναμένεται να τοποθετήσει στη θέση του τον Κίραν Τίρνι της Σέλτικ. Για τον ίδιο όμιλο η Κύπρος φιλοξενεί στις 7 το Σαν Μαρίνο στη Λευκωσία, με αμφίβολη τη συμμετοχή του επιθετικού της Γιουβέντους, Γρηγόρη Κάστανου.

Ολοι οι άλλοι αγώνες απόψε αρχίζουν στις 9.45 μ.μ., με κυριότερους αυτόν ανάμεσα στο Βέλγιο και στη Ρωσία και αυτόν μεταξύ της Αυστρίας και της Πολωνίας. Οι Βέλγοι, επίσης στον όμιλο της Κύπρου, θα παραταχθούν στις Βρυξέλλες χωρίς το μεγαλύτερο όπλο τους, τον σέντερ φορ Ρομέλου Λουκάκου, καθώς και τους Βενσάν Κομπανί, Κέβιν ντε Μπρούινε, Αξελ Βίτσελ, Τομάς Μενιέ και Μούσα Ντεμπελέ. Στη Βιέννη η Πολωνία είναι το φαβορί κόντρα στην Αυστρία, ενώ απολύτως αμφίρροπος αναμένεται να είναι ο αγώνας της Σλοβακίας με τη γειτονική Ουγγαρία στην Τρνάβα.

Τη βελτίωση που έδειξε στο Nations League θέλει να επιβεβαιώσει η Ολλανδία μπαίνοντας στα προκριματικά του Euro με θεωρητικά εύκολο καθήκον κόντρα στη Λευκορωσία στο Ρότερνταμ, την ώρα που η φιναλίστ του Μουντιάλ, Κροατία, υποδέχεται το Αζερμπαϊτζάν. Τέλος, απόψε (υποτίθεται πως) θα ντεμπουτάρει η Βόρεια Μακεδονία με το νέο της συνταγματικό όνομα, στον εντός έδρας αγώνα με τη Λετονία στα Σκόπια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή