Τζόρνταν: η… δευτέρα παρουσία

Τζόρνταν: η… δευτέρα παρουσία

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυτού εξοχότης Μάικλ Τζόρνταν επιστρέφει για δεύτερη φορά στην πολυθρύλητη καριέρα του, στο πρωτάθλημα του ΝΒΑ και παρά το γεγονός ότι βρίσκεται, πλέον, στο «κατώφλι» των 40 ετών, ο «ιπτάμενος» Μάικλ προκάλεσε πανικό στους φίλους των Ουάσιγκτον Ουίζαρντς και… ουρές για την προμήθεια εισιτηρίων διαρκείας από αυτούς που πιστεύουν ότι ο Τζόρνταν κι αν «εγέρασε», θα μπορεί να τους προσφέρει τις «αέρινες» κινήσεις του με την «πορτοκαλιά» μπάλα.

Ο Μάικλ Τζέφρι Τζόρνταν γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1963 στο Μπρούκλυν της Νέας Υόρκης, αποφοίτησε από το κολέγιο του Νορθ Καρολάινα, με το οποίο κατέκτησε τον τίτλο του NCAA, το 1982 και έπαιξε με τη φανέλα των Σικάγο Μπουλς από το 1984 μέχρι το 1998, κατακτώντας έξι πρωταθλήματα (1991, ’92, ’93, ’95, ’96 και ’98). Απόφασισε να διακόψει την καριέρα του στις 6 Οκτωβρίου του 1993, ύστερα από τη δολοφονία του πατέρα του, τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου κι ενώ υπήρξαν πολλές ανεπιβεβαίωτες φήμες για την ανάμιξη του πατέρα του σε γραφείο παράνομων στοιχημάτων.

Επέστρεψε στο ΝΒΑ και στους Μπουλς στις 18 Μαρτίου του ’95 και συνέχισε τον μεγάλο «έρωτά» του με το μπάσκετ. Ο Τζόρνταν έχει αναδειχθεί 10 φορές πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ, έχει παίξει σε 1.104 αγώνες, πέντε φορές κέρδισε τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη του ΝΒΑ και ισάριθμες ήταν ο καλύτερος παίκτης των τελικών στα πλέι οφ, ενώ έχει κατακτήσει δύυο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια με την ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών (Λος Αντζελες 1984 – Βαρκελώνη 1992).

Είκοσι πέντε φορές στην καριέρα του ανέλαβε με επιτυχία να εκδηλώσει την τελευταία επίθεση των Μπουλς και να τους προσφέρει τη νίκη. Με τον ίδιο τρόπο είπε το προτελευταίο «αντίο» του στο μπάσκετ, όταν στις 15 Ιουνίου του ’98 πέτυχε το νικητήριο καλάθι, πέντε δευτερόλεπτα πριν από την λήξη του τελικού Σικάγο Μπουλς – Γιούτα Τζαζ.

Και φυσικά, ο ανεπανάληπτος Τζόρνταν ήταν ο πλουσιότερος Αμερικανός αθλητής του πλανήτη και ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του ΝΒΑ. Το τελευταίο συμβόλαιό του στους Σικάγο Μπουλς ανερχόταν στο μυθικό ποσό των 10,1 δισεκατομμυρίων δραχμών, χωρίς να υπολογιστούν τα παχυλά συμβόλαια συνεργασίας που έχει συνάψει με αθλητικές εταιρείες και θα λήξουν το 2010!

Το κοινωνικό πρόσωπο του Μάικλ Τζόρνταν ήταν εφάμιλλο και αντάξιο της αθλητικής αξίας του. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, περνούσε πολλές ώρες αθόρυβα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, δίπλα στον 8χρονο Ντάνιελ Σπάικς, ο οποίος είχε γεννηθεί με σωματικές ανωμαλίες και είχε ίνδαλμά του τον Τζόρνταν. Ενα χάρτινο ομοίωμα κανονικών διαστάσεων βρισκόταν πάντα στο δωμάτιο του Ντάνιελ και οι θεράποντες γιατροί έκαναν εικονικά την ίδια αγωγή και στο ομοίωμα του Τζόρνταν για να τον παρηγορήσουν. Ο «Air» επισκεπτόταν οικειοθελώς τον άτυχο φίλο του και του έκανε δώρο ένα ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών, έστω κι αν δεν περπάτησε ποτέ…

Ο Τζόρνταν κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του σε ηλικία μόλις 19 ετών και πριν προλάβει να ξεδιπλώσει τα χαρισματικά προσόντα του. Σε μια επίδειξη του ξιφομάχου Μάικ Κρέιν, ο Τζόρνταν κλήθηκε να συμμετάσχει ενεργά και με δεμένα μάτια να δεχθεί το κόψιμο ενός καρπουζιού που είχε τοποθετηθεί στην κοιλιά του. Ο κακός υπολογισμός του δεξιοτέχνη άφησε ενθύμιο πέντε ραμμάτων στην κοιλιά του Τζόρνταν, ο οποίος δεν αναφέρθηκε ποτέ σ’ αυτό το περιστατικό.

Παντρεμένος με τη Χουανίτα και πατέρας τριών παιδιών, ο Τζόρνταν δεν έδωσε ποτέ αφορμή για «πικάντικα» σχόλια εξωσυζυγικών περιστατικών, ενώ τις ελεύθερες ώρες του εξασκόταν στο αγαπημένο χόμπι του, το γκολφ.

Στο διάστημα της πρώτης αποχής του από το ΝΒΑ, ο Τζόρνταν ασχολήθηκε με το μπέιζμπολ και είχε ενταχθεί στο δυναμικό των Σικάγο Σοκς, χωρίς να καταφέρει να επαναλάβει τα μπασκετικά κατορθώματά του και με το ξύλινο μπαστούνι του μπέιζμπολ.

Πριν από τρία χρόνια, δοκίμασε και το ταλέντο του στον κινηματογράφο, όταν ήταν πρωταγωνιστής στην ταινία «Space Jam» μαζί με τον Μπαγκς Μπάνι. Στο σενάριο της ταινίας, ο Τζόρνταν είχε προσκληθεί από τα αθώα… καρτούν για να συμμετάσχει σε έναν και μοναδικό αγώνα μπάσκετ εναντίον των εξωγηίνων πλασμάτων που είχαν καταλάβει τον πλανήτη Γη και έπρεπε να νικηθούν για να φύγουν.

Οι «εξωγήινες» ενέργειες του Τζόρνταν με την απαραίτητη βοήθεια των κινηματογραφικών εφέ θύμισαν τις αληθινές ενέργειές του στα παρκέ του μπάσκετ και τις συνεχείς «πτήσεις» του πάνω από αυτά…

– Ολοι οι αντίπαλοι θα τον σέβονται και θα τον υπολογίζουν, αλλά κάθε φορά που θα τον αντιμετωπίζουν, θα προσαρμόζουν το παιχνίδι τους στο δικό του στυλ. Ο Τζόρνταν μας έδειξε ότι έχει… χίλιους τρόπους για να σκοράρει, γιατί είχε ισάριθμες «εμπνεύσεις»! Δεν είναι παίκτης που θα προστατέψει το «εγώ» του, εις βάρος της ομάδας του. Η προσφορά του, θα αναδειχθεί μέσα από το ομαδικό συμφέρον, αρκεί οι συμπαίκτες του να μην περιμένουν τα πάντα απ’ αυτόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή