Ο Γιάννης έξω απ’ το «τόξο»

Ο Γιάννης έξω απ’ το «τόξο»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήρθε ξανά στο προσκήνιο με τη συνέντευξή του στο ESPN, το οποίο ανέδειξε την ξεχωριστή ποιότητα του χαρακτήρα του. Παρά τις «σειρήνες» της δημοσιότητας και τα τεράστια χρηματικά κέρδη που αποκομίζει από το ΝΒΑ, ο Ελληνας μπασκετμπολίστας παραμένει συγκρατημένος, συγκροτημένος και ταπεινός. Και αυτή η στάση ζωής δείχνει να τον βοηθά και εντός παρκέ. Το παιχνίδι του «Greek Greak» εξελίσσεται ραγδαία, κάτι το οποίο δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το έργο των αντιπάλων προπονητών. Δημοσιογράφοι, τεχνικοί και σκάουτερ «προειδοποιούν» το ΝΒΑ, πως εάν ο Γιάννης βελτιώσει το σουτ του έξω από το «τόξο» (γραμμή τριπόντου), θα είναι ασταμάτητος, καθώς κανένας παίκτης στη διοργάνωση δεν θα μπορεί να τον μαρκάρει στο «ένας εναντίον ενός».

Στα 24 του, είναι ήδη πρωταγωνιστής στο ΝΒΑ, σε ένα πρωτάθλημα όπου βασικό στοιχείο είναι το τρίποντο. Παρά το γεγονός όμως πως ο Αντετοκούνμπο δεν έχει τελειοποιήσει το συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού του, κυριαρχεί ως το φαβορί για το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της κανονικής διάρκειας (MVP). Κι ενώ ο ίδιος ξεκίνησε πολύ άσχημα την σεζόν από τη γραμμή των 7,24 μ., έχει σταθερή βελτίωση τους τελευταίους μήνες.

Ο Γιάννης σούταρε με μόλις 6,3%, τον Οκτώβριο, στα πρώτα έξι παιχνίδια της σεζόν. Τον Νοέμβριο βελτιώθηκε στο 14,3%, τον Δεκέμβριο ανέβηκε στο 22,2%, ενώ τον Ιανουάριο σούταρε με 30% ποσοστό επιτυχίας. Στις εννέα αναμετρήσεις του Φεβρουαρίου, ευστοχούσε στο 40% των προσπαθειών του, στατιστικό το οποίο αποτυπώνει τη σκληρή δουλειά και αφοσίωσή του. Ενώ έχει βελτιωθεί ραγδαία στο συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού του, όμως, τον Μάρτιο σουτάρει με 25,6%, γεγονός που οφείλεται και στην κόπωση.

Κάθε καλοκαίρι ο ηγέτης των Μπακς βελτιώνεται, όπως υποστηρίζουν και οι αριθμοί του. Την περυσινή περίοδο, η ομάδα επικεντρώθηκε στο πώς θα μπορέσει ο Γιάννης να είναι πιο συνεπής από το τρίποντο. Με την αλλαγή προπονητή, η φιλοσοφία άλλαξε και ο Ελληνας άσος έκανε αμέτρητες ώρες προπόνηση και εκατοντάδες σουτ με τους ειδικούς προπονητές του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός πως στον δεύτερό του χρόνο στο ΝΒΑ, από όλα τα σουτ που επιχειρούσε, μόλις το 6% ήταν τρίποντα. Φέτος, ο αριθμός αυτός φτάνει στο 15%, που αποδεικνύει την εξέλιξη στο παιχνίδι του.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο Γιάννης. Ο προπονητής των Μπακς, Μάικ Μπουντενχόλζερ, έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επιτίθεται η ομάδα, η οποία πλέον στηρίζεται στο μακρινό σουτ. Την περυσινή σεζόν, η ομάδα του Μιλγουόκι βρισκόταν στην 27η θέση της λίστας εύστοχων τριπόντων, ενώ φέτος βρίσκεται στη δεύτερη. Ο βοηθός προπονητή, Μπεν Σάλιβαν, εξήγησε πρόσφατα το όραμα που είχαν οι Μπακς για την φετινή περίοδο, με τον Γιάννη στην κορυφή της επίθεσης και δίπλα του τέσσερις συμπαίκτες, έτοιμους για το σουτ τριών πόντων. Με τον όγκο του, το ταλέντο του και την ικανότητά του να περάσει και να διεισδύσει μέσα στη ρακέτα, ο Αντετοκούνμπο «ξεκλειδώνει» τους χώρους και δημιουργεί για τους συμπαίκτες του.

«Πρέπει να δώσουμε χώρο στον Γιάννη. Από τότε προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη και να το βελτιώνουμε με τον καιρό», λέει ο Σάλιβαν. Παρόλο που ο Γιάννης ακολουθεί μία συγκεκριμένη τακτική για να βελτιώσει το σουτ του, ο Σάλιβαν αρκετές φορές δημιουργεί νέες ασκήσεις για να σπάσει τη μονοτονία.

Οι Μπακς έχουν επενδύσει στο πρότζεκτ που ονομάζεται Γιάννης Αντετοκούνμπο καθώς προσπαθούν με κάθε τρόπο να τον κάνουν πραγματικά ασταμάτητο. Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής ξεπερνούν κάθε προσδοκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή