Αναδιάρθρωση μεν, χωρίς αντίκρισμα δε…

Αναδιάρθρωση μεν, χωρίς αντίκρισμα δε…

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θα παίξω την κολοκυθιά», φέρεται να είπε ο Γ. Βασιλειάδης στους εκπροσώπους της Σούπερ Λίγκας, που τον επισκέφθηκαν την περασμένη Τετάρτη για να του ζητήσουν να αναβληθεί η αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων, αλλά παράλληλα να ισχύσουν στο ακέραιο οι συμβάσεις που «ανταποδοτικά» υπέγραψαν επτά ΠΑΕ του συνεταιρισμού με την ΕΡΤ.

Η… κολοκυθιά είναι φυτό της καλοκαιρινής περιόδου και δεν αναπτύσσεται στο ψύχος, όμως αποδείχθηκε ότι οι ποδοσφαιροπαράγοντες αλλά και η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού μπορούν να την παίζουν όλο τον χρόνο.

Διότι φτάσαμε στα τέλη Μαρτίου και συζητάμε επισήμως αν θα εφαρμοστούν αποφάσεις που ελήφθησαν τον περασμένο Αύγουστο και για τις οποίες υπεγράφησαν συμβάσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΡΤ με τις επτά ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας. Οπως ανακοινώθηκε τον περασμένο Αύγουστο από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, «παρέχουμε την έγκρισή μας για την ανάληψη υποχρέωσης συνολικού ποσού 51.715.110,40 ευρώ για τα έτη 2019 και 2020, εις βάρος των πιστώσεων των λογαριασμών του προϋπολογισμού εξόδων του φορέα ΕΡΤ Α.Ε.». Πρόσφατα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» εγκρίθηκε κονδύλι ύψους 5.515.200 ευρώ, το οποίο αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων που θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2 τη σεζόν 2019/20.

Το όλο θέμα, που παραπέμπει σε διακωμώδηση του ποδοσφαίρου και ειδικότερα των αρχών και των φορέων του, άρχισε όταν οι ομάδες που έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο με τη NOVA είδαν ότι κινδυνεύουν με υποβιβασμό, ενώ αυτές της ΕΡΤ, με εξαίρεση τον Απόλλωνα, έχουν διαφύγει τον κίνδυνο. Ως γνωστόν, με βάση τις εν ισχύι αποφάσεις, από το τρέχον πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας προβλέπεται να υποβιβαστούν απευθείας τρεις ομάδες, ενώ ο τέταρτος από το τέλος θα δώσει αγώνα μπαράζ με τον δεύτερο από τη Φούτμπολ Λιγκ.

Η Σούπερ Λίγκα, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν έχει προχωρήσει στη διά νόμου δημιουργία της Σούπερ Λίγκας 2 και ότι η ΕΠΟ, η οποία επίσης από τον περασμένο Αύγουστο έχει αποφασίσει την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων που συμφωνήθηκε μεταξύ της Σούπερ Λίγκας και του κ. Βασιλειάδη, ανέχεται τα «παιχνίδια» κάποιων ΠΑΕ, προστέθηκε στο μέτωπο των οψίμως διαμαρτυρομένων για την αναδιάρθρωση.

Το μέτωπο αυτό είχε και ομάδες από τη Γ΄ Εθνική, που διεκδικούν ή έχουν εξασφαλίσει την άνοδο στη Φούτμπολ Λιγκ, αλλά με το νέο σύστημα αναδιάρθρωσης θα είναι σαν να παίζουν και πάλι σε μία νέα… Γ΄ Εθνική αφού η Φούτμπολ Λιγκ θα γίνει το τρίτο τη τάξει επαγγελματικό πρωτάθλημα. Επίσης, κατά της αναδιάρθρωσης φέρεται να πίεσαν βουλευτές, ενώ έγινε κίνηση αποτροπής της από την ΕΠΣ Ηρακλείου, στην οποία «ανήκει» ο ΟΦΗ, με επιστολές προς τις αρμόδιες αρχές, και συναντήσεις με βουλευτές και αυτοδιοικητικούς παράγοντες.

Προχθές, ο υφυπουργός Αθλητισμού έστειλε στην ΕΠΟ την περιβόητη τροπολογία, που προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή αναμένοντας τις παρατηρήσεις της μέχρι την επόμενη Παρασκευή. Στην τροπολογία του υφυπουργού Αθλητισμού περιλαμβάνονται τρεις επαγγελματικές κατηγορίες, από δύο που υπήρχαν μέχρι σήμερα: Η Σούπερ Λίγκα 1, η Σούπερ Λίγκα 2 και η Φούτμπολ Λιγκ, στην οποία θα συμμετέχουν αποκλειστικά ομάδες ποδοσφαιρικών ανώνυμων εταιρειών. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι παρά τη σύσταση της Σούπερ Λίγκας 2, η Φούτμπολ Λιγκ παραμένει επαγγελματική. Για τη Σούπερ Λίγκα 2 προβλέπεται η δημιουργία ξεχωριστού συνεταιρισμού ΠΑΕ και δεν θα υπαχθεί στη Σούπερ Λίγκα.

Τα τηλεοπτικά

Σε ό,τι αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα, προβλέπεται κεντρική διαχείριση για τη Σούπερ Λίγκα 2 και τη Φούτμπολ Λιγκ, εν αντιθέσει με ό,τι ισχύει στη Σούπερ Λίγκα. Συγκεκριμένα «οι ΠΑΕ που συμμετέχουν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου Σούπερ Λίγκα 2 και Φούτμπολ Λιγκ εκχωρούν και μεταβιβάζουν αυτομάτως και αυτοδικαίως στην αντίστοιχη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχουν, το αποκλειστικό δικαίωμα εμπορικής εκμετάλλευσης και διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που κατέχουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή