Συνωστισμός εργαζομένων στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ

Συνωστισμός εργαζομένων στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνωστισμός σημειώνεται φέτος στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα που έχουν συγκεντρωθεί ξεπερνούν τις 600, αριθμός υπερδιπλάσιος από πέρυσι, ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων. Σημειώνεται ότι η προθεσμία έλαβε μια εβδομάδα παράταση και, αντί της Παρασκευής 29 Μαρτίου που είχε προγραμματιστεί αρχικά, λήγει αύριο 5 Απριλίου.

Με αυτά τα δεδομένα ο ΟΤΕ θα πρέπει να βάλει πιο «βαθιά το χέρι στην τσέπη». Από 30 έως 40 εκατ. ευρώ που είχε σχεδιαστεί αρχικά το πρόγραμμα, τώρα αναμένεται να κοστίσει πάνω από 80 εκατ. ευρώ. Τα τελικά μεγέθη αναμένεται να οριστικοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Σημαντικό ρόλο στον προαναφερόμενο συνωστισμό εργαζομένων στα δύο προγράμματα εθελουσίας εξόδου, διαδραμάτισε η φημολογούμενη προοπτική ότι του χρόνου τα αντίστοιχα προγράμματα δεν θα είναι τόσο «γαλαντόμα» όσο είναι το φετινό. Σημειώνεται ότι στην πρώτη κατηγορία εργαζομένων, εκείνων που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, τα πακέτα αποζημίωσης διαμορφώνονται από 90.000 έως 400.000 ευρώ. Στα δύο άκρα είναι λίγες οι περιπτώσεις – αφού μόνον ένας θα αποζημιωθεί με 90.000 ευρώ και άλλος ένας με 400.000 ευρώ. Η πλειονότητα κυμαίνεται από 150.000 έως 250.000 ευρώ, όταν ο μέσος όρος της νόμιμης αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης είναι 50.000 έως 55.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι για όσους αποχωρήσουν, ο ΟΤΕ θα αναλάβει το κόστος της αυτασφάλισής τους (περιέχεται στο προαναφερόμενο πακέτο), χωρίς καμία επιβάρυνση των συνταξιοδοτικών ταμείων. Οι εργαζόμενοι δε που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα λαμβάνουν το 70% έως 90% των καθαρών αποδοχών τους, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, τη θέση που κατείχαν κ.λπ.

Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται εργαζόμενοι που δεν είναι κοντά στη συνταξιοδότηση και έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον μία 10ετία απασχόλησης στον ΟΤΕ. Οσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα θα λάβουν αποζημίωση 40 έως 60 μισθούς (ή 80.000 έως 250.000 ευρώ), ανάλογα πάλι με τα χρόνια προϋπηρεσίας, την οικογενειακή κατάσταση κ.λπ. Σημειώνεται ότι η νόμιμη αποζημίωση είναι επτά μισθοί για έναν εργαζόμενο που έχει συμπληρώσει 10ετία απασχόλησης σε έναν εργοδότη.

Εκτός όμως του επιπρόσθετου κόστους της εθελουσίας εξόδου, η διοίκηση του ΟΤΕ θα πρέπει να αντιμετωπίζει το «αγκάθι» της μεταφοράς των υπηρεσιών φύλαξης, μαζί με το προσωπικό τους, σε τρίτη εταιρεία. Λύση ακόμη δεν έχει βρεθεί για τους περίπου 75 φύλακες του οργανισμού και οι συζητήσεις που έγιναν χθες μεταξύ ΟΤΕ και συνδικαλιστικής ηγεσίας δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα. Η διοίκηση του ΟΤΕ πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη να ολοκληρώσει το σχέδιό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή