Ποδόσφαιρο: H Γερμανία επενδύει στο αγγλικό ταλέντο

Ποδόσφαιρο: H Γερμανία επενδύει στο αγγλικό ταλέντο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hταν ένα απόγευμα του Οκτωβρίου του 2016 στην Κροατία, στo πλαίσιo του Κυπέλλου Κροατίας για εθνικές παίδων, όταν η ομάδα κάτω των 17 ετών της Αγγλίας συνέτριβε την αντίστοιχη της Κροατίας με 5-0, και στις εξέδρες έβλεπε κανείς τους γοητευμένους σκάουτερ γερμανικών συλλόγων να κρατούν σημειώσεις σε απίστευτους ρυθμούς. Το ίδιο επαναλήφθηκε μερικές μέρες μετά όταν οι νεαροί Αγγλοι σκόρπιζαν και τη γερμανική ομάδα με σκορ 8-1, για να κατακτήσουν έναν χρόνο μετά και το Παγκόσμιο Κύπελλο στην ηλικία τους.

Από τότε άρχισε μια αδιάλειπτη ροή Αγγλων εφήβων παικτών προς την Μπουντεσλίγκα, προεξάρχοντος του Τζέιντον Σάντσο που λάμπει πλέον με τα χρώματα της Ντόρτμουντ. Την ίδια πορεία ακολούθησαν παίκτες όπως ο Εμίλ Σμιθ Ρόου και ο Ρις Νέλσον, ενώ πριν από τρεις μήνες η Μπάγερν πρόσφερε 40 εκατ. ευρώ στην Τσέλσι για τον Κάλουμ Χάντσον-Οντόι, επίσης παίκτη εκείνης της εθνικής παίδων της Αγγλίας. Μπορεί ο Σάντσο να παρουσιάστηκε ως ο σκαπανέας για τους Αγγλους εφήβους, αφού έκανε τους Γερμανούς να εντυπωσιαστούν με το ταλέντο στη Γηραιά Αλβιώνα, όμως αυτή είναι μόνο η μισή αλήθεια. Στην πραγματικότητα η Μπουντεσλίγκα είχε από πολύ νωρίτερα στρέψει το βλέμμα της στην πατρίδα του ποδοσφαίρου, γι’ αυτό και υπήρχαν ήδη πολυάριθμοι σκάουτερ στην Κροατία πριν από 2,5 χρόνια. «Πριν από περίπου 10 χρόνια αποφασίσαμε ότι οι νέοι παίκτες έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητα για τον σύλλογό μας» λέει ο αθλητικός διευθυντής της Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ, Μαξ Εμπερλ. «Δεν διαθέταμε οικονομικές δυνατότητες να κάνουμε κάτι άλλο, έπρεπε να δημιουργήσουμε χρήμα και αξία με άλλον τρόπο», εξηγεί.

Αρχικά στόχος ήταν η Γαλλία, το Βέλγιο κι η Ολλανδία, αλλά γρήγορα στράφηκε η προσοχή στην Αγγλία όπου το ταλέντο περίσσευε. Χάρη στις σπουδαίες υποδομές της, η Αγγλία παράγει περισσότερο ταλέντο από όσο μπορεί να καταναλώσει δεδομένων και των πολυάριθμων ξένων παικτών εκεί. Την ίδια πολιτική έχει και η Ντόρτμουντ: «Στην Αγγλία οι σύλλογοι δεν ξοδεύουν χρήματα μόνο σε μεταγραφές και μισθούς, αλλά και σε υποδομές, και οι ακαδημίες τους είναι πολύ καλύτερες από τις γερμανικές», λέει ο Μίχαελ Ζορκ, τεχνικός διευθυντής στην Ντόρτμουντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή