Βύθιση στην ανυποληψία

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σίριαλ του περασμένου καλοκαιριού ήταν η διαπραγμάτευση του αρμόδιου για τον αθλητισμό υπουργού με τη Σούπερ Λίγκα για την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων, η οποία συνδέθηκε εν είδει «ανταπόδοσης» με την απόκτηση, για δύο χρόνια, των τηλεοπτικών δικαιωμάτων επτά ΠΑΕ της κατηγορίας οι οποίες ήταν «άστεγες», αλλά και την οικονομική στήριξη –πάλι μέσω ΕΡΤ και τηλεοπτικών δικαιωμάτων– του νέου επαγγελματικού πρωταθλήματος που προβλέπεται να δημιουργηθεί και θα ονομάζεται Σούπερ Λίγκα 2.

Το κυβερνητικό επιχείρημα για την αναδιάρθρωση ήταν η μείωση των επαγγελματικών ομάδων, προκειμένου να μείνουν όσες είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές, όμως, το σχέδιο… ξεθώριασε από την αρχή. Δημοσιεύματα παρουσίαζαν τον Γ. Βασιλειάδη να επιθυμεί να αυξήσει τις ομάδες της Σούπερ Λίγκας από 16 σε 20 και σύμφωνα με τις «κακές γλώσσες» ο υφυπουργός εμφανιζόταν να επιχειρεί να «ωθήσει» στη Σούπερ Λίγκα την Παναχαϊκή, επειδή επρόκειτο να πολιτευθεί στην Πάτρα. Η όλη κίνηση «ναυάγησε» έπειτα από συνάντηση με εκπροσώπους της UEFA, oι οποίοι ήταν κάθετοι στο πλάνο των 20 ομάδων. Στη συνέχεια ο κ. Βασιλειάδης ζήτησε από τη Σούπερ Λίγκα να μειώσει τις ομάδες της από 16 σε 12, πάλι για λόγους «ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας», ο συνεταιρισμός αρνήθηκε και τελικά ο υφυπουργός Αθλητισμού «συνθηκολόγησε» αποδεχόμενος την αντιπρόταση της Λίγκας για πρωτάθλημα 14 ομάδων.

Η συμφωνία των δύο πλευρών αποτυπώθηκε τον περασμένο Αύγουστο στην προκήρυξη του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας και στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, η οποία χωρίς να μετέχει στις συζητήσεις, επικύρωσε τις αποφάσεις που λήφθηκαν για την αναδιάρθρωση.

Η καθυστέρηση του υφυπουργού Αθλητισμού να θεσπίσει διά νόμου τη Σούπερ Λίγκα 2, η εικόνα της βαθμολογίας που δείχνει ότι πέραν του υποβιβασμένου Απόλλωνα κινδυνεύουν με υποβιβασμό ομάδες που έχουν συμβόλαια με τη NOVA και η φερόμενη αλλαγή στάσης του ΠΑΟΚ, που τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των 16 ομάδων και στο επόμενο πρωτάθλημα, οδήγησαν πριν από λίγες ημέρες, αντιπροσωπεία του συνεταιρισμού στο γραφείο του κ. Βασιλειάδη. Η συνάντηση σηματοδότησε την έναρξη του δεύτερου κύκλου του καλοκαιρινού σίριαλ.

Η αντιπροσωπεία των ΠΑΕ ζήτησε να παραμείνουν 16 οι ομάδες και στο επόμενο πρωτάθλημα, αλλά παράλληλα να ισχύσει ως έχει και κατά τη δεύτερη σεζόν η σύμβαση των επτά ΠΑΕ με την ΕΡΤ, στην οποία ρητά προβλέπεται ότι θα ισχύσει μόνο αν το πρωτάθλημα διεξαχθεί με 14 ομάδες, πλέι οφ και πλέι άουτ.

Ο υφυπουργός απέκρουσε το αίτημα της Σούπερ Λίγκας, δηλώνοντας ότι «τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται». Την επομένη, η ΕΠΟ του έστειλε την απόφαση για την αναδιάρθρωση και εκείνος της διαβίβασε την τροπολογία που είχε ετοιμάσει ζητώντας τις παρατηρήσεις της.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι έστω και μετ’ εμποδίων «τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν», παρότι η τροπολογία Βασιλειάδη όχι μόνο δεν μειώνει τις επαγγελματικές ομάδες αλλά τις αυξάνει (από 32 σε 40), όπως επίσης αυξάνει και τα επαγγελματικά πρωταθλήματα (από δύο σε τρία), ο υφυπουργός δέχεται ένα ακόμα κύμα πίεσης από την Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, που αποτελείται από τον πρόεδρό της και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, τον πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας, εκπροσώπους ΠΑΕ και τον πρόεδρο της Φούτμπολ Λιγκ. Από τη συνάντηση αυτή προέκυψε στροφή 180 μοιρών και από πλευρά της ΕΠΟ, για ένα θέμα που ακουμπά και τη νομιμότητα, επειδή βάσει ΚΑΠ, η αλλαγή της προκήρυξης του πρωταθλήματος κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος απαγορεύεται, ιδιαίτερα δε όταν αφορά την αυξομείωση ομάδων.

Η Επιτροπή της ΕΠΟ αποφάσισε να εισηγηθεί για το επόμενο πρωτάθλημα, η Σούπερ Λίγκα να διεξαχθεί ξανά με 16 ομάδες και να δεχθεί την ίδρυση της Σούπερ Λίγκας 2. Ετσι, λοιπόν, ορίστηκε για αύριο νέα συνάντηση της ΕΠΟ με τον υφυπουργό Αθλητισμού, σε μια νέα, ίσως τελευταία προσπάθεια του Ποδοσφαίρου να τον πείσει να υποχωρήσει (ξανά) όσον αφορά τον αριθμό των ομάδων της Σούπερ Λίγκας χωρίς να «πειραχθεί», φυσικά, το τηλεοπτικό συμβόλαιο με την ΕΡΤ.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στην Επιτροπή Παρακολούθησης, που διόρισε η FIFA στην ΕΠΟ, καταγράφονται στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής, ενισχύοντας τη δημιουργία του αρνητικού κλίματος που υπάρχει ήδη για την ΕΠΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Η θέση των αλλοδαπών επιτηρητών αναμένεται να διατυπωθεί στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Ε.Ε. της Ομοσπονδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή