ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Xτίζει την ολυμπιακή πρόκριση ο Μιτάκης

Xτίζει την ολυμπιακή πρόκριση ο Μιτάκης

Μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας, χωρίς κανένα χορηγό, και με καμβά το γαλάζιο της θάλασσας, ο Γιάννης Μιτάκης χαράσσει ρότα στα όνειρά του και κάνει πρωταθλητισμό σε μία από τις πιο δύσκολες ιστιοπλοΐκές κατηγορίες, τα Φινν. Ο πρωταθλητής του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος από το 2015 μέχρι σήμερα, σχεδόν σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις όπου έχει αγωνιστεί, βρίσκεται μέσα στους δέκα καλύτερους ιστιοπλόους.

Πριν από λίγες ημέρες έφερε την καλύτερη, από ελληνικής πλευράς, θέση (8η) στο παγκόσμιο κύπελλο της Μαγιόρκας. Αυτή η διοργάνωση είχε ιδιαίτερη σημασία για τον αθλητή, διότι μία ημέρα πριν φύγει για την Πάλμα πήρε το πτυχίο του, ως πολιτικός μηχανικός, από το Μετσόβιο. «Δεν θα αρχίσουμε ακόμη να χτίζουμε σπίτια. Προέχει η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», μας λέει γελώντας. Από τις 10 έως τις 18 Μαΐου θα διεξαχθεί στον Φαληρικό Ορμο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της κατηγορίας, και σε αυτό θα κριθούν κάποιες από τις προκρίσεις για το Τόκιο. «Ηδη κάποιοι έχουν προκριθεί. Πιστεύω ότι η πρώτη δεκάδα θα δώσει “εισιτήρια” για την Ιαπωνία. Για εμένα είναι θετικό το ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί στην Ελλάδα», μας λέει.

Ο Γιάννης Μιτάκης αφιερώνει καθημερινά 7-8 ώρες στην ιστιοπλοΐα. Στο πανί του μπορεί να μην υπάρχουν χορηγοί, αλλά συγκαταλέγεται στους καλύτερους του κόσμου. «Με βοηθούν ο όμιλός μου και η ομοσπονδία. Η αλήθεια είναι ότι πορεύομαι στην προετοιμασία με όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα. Σημαντικό για εμένα ήταν ότι ήρθαν στην Ελλάδα κορυφαίοι ιστιοπλόοι για να προετοιμαστούν στο Κέντρο Ιστιοπλοΐας. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έπρεπε να πάω στο εξωτερικό για προετοιμασία, κάτι που θα σήμαινε έξοδα», τονίζει και όταν τον ρωτάμε πως τον αντιμετωπίζουν οι αντιπάλοί του, απαντά: «Οι ξένοι βλέπουν ότι οι Ελληνες αγωνιζόμαστε μόνο με τα απαραίτητα. Δεν έχουμε φυσικοθεραπευτές, οδηγούς να μας μεταφέρουν τα σκάφη, στα φουσκωτά μας βρίσκονται μόνο οι προπονητές μας. Ομως οι Ελληνες έχουν κερδίσει τον σεβασμό της παγκόσμιας ιστιοπλοϊκής οικογένειας. Και τον σεβασμό τον κερδίζεις μόνο με τα αποτελέσματα που θα φέρεις».