Το γκολ είναι θέμα… εισαγωγής

Το γκολ είναι θέμα… εισαγωγής

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική Σούπερ Λίγκα είναι το πρωτάθλημα με το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό «εξάρτησης» από ξένους παίκτες για την επίτευξη τερμάτων στην Ευρώπη, πίσω μόνο από το κυπριακό, το τουρκικό και την Πρέμιερ Λιγκ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε το ποδοσφαιρικό παρατηρητήριο CIES με έδρα την Ελβετία.

Συγκεκριμένα, σε κάθε τρία τέρματα που καταγράφονται στο ελληνικό πρωτάθλημα, τα δύο έχουν επιτευχθεί από ξένους ποδοσφαιριστές (67,5%) και μόνο το ένα (32,5%) από Ελληνες.

Κι αυτό, παρότι της λίστας των κορυφαίων σκόρερ ηγείται ένας Ελληνας, ο Ευθύμης Κουλούρης, μετά και την αποχώρηση τον Ιανουάριο του Σέρβου Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, του περυσινού πρώτου σκόρερ.

Στην Κύπρο, κατά κύριο λόγο, και στην Τουρκία, κατά δεύτερο, σημειώνεται το υψηλότερο ποσοστό επίτευξης τερμάτων στο εγχώριο πρωτάθλημα από αλλοδαπούς: σχεδόν επτά στα οκτώ (86,6%) των γκολ στην Κύπρο μπαίνουν από ξένους, πράγμα αναμενόμενο λόγω του περιορισμένου πληθυσμού στο νησί, ενώ το ποσοστό στην Τουρκία φθάνει το 80,7%, λόγω της ξενομανίας των συλλόγων. Μία θέση πάνω από την Ελλάδα βρίσκεται η Αγγλία με 68,8%, κυρίως χάρη στην αστείρευτη δυνατότητα δαπανών από τους 20 συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ που προσελκύουν τους καλύτερους σκόρερ που μπορούν.

Στον αντίποδα βρίσκει κανείς πρωταθλήματα της Ανατολικής Ευρώπης, με τη μικρότερη «εξάρτηση» των ομάδων σε ξένους για τα γκολ τους να εντοπίζεται στην Ουκρανία (25,5%), στη Σερβία (27,6%), στο Ισραήλ (27,9%) και στην Τσεχία (30,4%), ενώ ακολουθεί η Γαλλία με 35,6% των τερμάτων να τα βάζουν ξένοι.

Η χαμηλή προτίμηση των ξένων σκόρερ στα πρωταθλήματα αυτά οφείλεται είτε σε λόγους ασφαλείας (στην περίπτωση της Ουκρανίας και του Ισραήλ), είτε σε οικονομικούς των συλλόγων (όπως στη Σερβία και στην Τσεχία), είτε στην πληθώρα εγχώριων ταλέντων (όπως στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία).

Οι αλλοδαποί παίκτες καταλαμβάνουν σήμερα την πρώτη θέση των σκόρερ στα περισσότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, όπως και στα μεγάλα πρωταθλήματα της ηπείρου.

Ετσι στην Αγγλία στη λίστα των πρώτων σκόρερ επικεφαλής είναι ο Αργεντινός Σέρχιο Αγουέρο, μπροστά από δύο Αφρικανούς (Μοχάμεντ Σαλάχ και Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ), στη Γερμανία προηγείται ο Πολωνός Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και στην Ισπανία ένας ακόμη Αργεντινός, ο Λιονέλ Μέσι. Στην ιταλική κατάταξη την κορυφή μοιράζονται ένας εγχώριος ποδοσφαιριστής (Φάμπιο Κουαλιαρέλα) κι άλλος ένας Πολωνός (Κρίστοφ Πιάτεκ), ενώ στη Γαλλία η κορυφή ανήκει αποκλειστικά στον Γάλλο αρχισκόρερ Κιλιάν Eμπαπέ.

Τρεις ευρωπαϊκές ομάδες έχουν απόλυτη «εξάρτηση» από τους αλλοδαπούς παίκτες για τα γκολ τους, καθώς το 100% των τερμάτων τους από την αρχή της σεζόν έως τις 2 Απριλίου ανήκει σε ξένους. Πρόκειται για την κυπριακή ΑΕΚ Λάρνακας, την τουρκική Ρίζεσπορ και τη σλοβακική Σένιτσα. Μηδενική εξάρτηση (0% των γκολ) έχουν αρκετές ομάδες μικρότερου βεληνεκούς όπως η ουκρανική Ντέσνα, η σερβική Μπάτσκα, η τσεχική Τέπλιτσε, η βουλγαρική Βίτοσα Μπίστριτσα, αλλά και οι γνωστότερες Γκενγκάμπ της Γαλλίας, Ντε Γκράαφσχαπ της Ολλανδίας και φυσικά η Αθλέτικ Μπιλμπάο που έχει μόνο Βάσκους παίκτες.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα το υψηλότερο ποσοστό τερμάτων από ξένους έχει ο Παναιτωλικός (96,8%) και το χαμηλότερο ο Πανιώνιος (22,7%).

Το ενδιαφέρον στοιχείο αναφορικά με τη Σούπερ Λίγκα είναι η αρκετά υψηλότερη «εξάρτηση» του ελληνικού πρωταθλήματος ως προς την επίτευξη τερμάτων από αλλοδαπούς, συγκριτικά με το ποσοστό συμμετοχής ξένων παικτών στις ενδεκάδες των ελληνικών ομάδων, που ανέρχεται σε 55,9%, το έβδομο υψηλότερο στην Ευρώπη. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι ελληνικές ομάδες συνεχίζουν να εμπιστεύονται τους εγχώριους παίκτες για την ανασταλτική λειτουργία, ενώ αποκτούν ξένους περισσότερο για τη δημιουργία παιχνιδιού και το σκοράρισμα. Αντιθέτως, στην Ιταλία, για παράδειγμα, η διαφορά είναι πολύ μικρότερη, με τους ξένους να καταλαμβάνουν το 60,14% των αγωνιστικών λεπτών και να επιτυγχάνουν το 61,5% των τερμάτων του Καμπιονάτο.

Στην Αγγλία οι αλλοδαποί έχουν το 64,6% των αγωνιστικών λεπτών, στη Γερμανία το 51,69%, στην Ισπανία το 38,86% και στη Γαλλία μόνο το 36,23%. Το υψηλότερο ποσοστό ξένων στον αγωνιστικό χώρο ανήκει και πάλι στο κυπριακό πρωτάθλημα και είναι στο 80,07%, μακράν του δεύτερου που είναι το τουρκικό πρωτάθλημα με 69,48%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή