Ευρωλίγκα: «Βόμβες» από Ζαλγκίρις και Μπασκόνια

Ευρωλίγκα: «Βόμβες» από Ζαλγκίρις και Μπασκόνια

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικοδέσποινα του φετινού φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, Μπασκόνια, άνοιξε τον δρόμο πρόκρισης και συμμετοχής της στην έδρα της Βιτόρια (17-19 Μαΐου) από τη Μόσχα, όπου επικράτησε της ΤΣΣΚΑ (78-68) ισοφαρίζοντας σε 1-1 νίκες, και δύο ώρες αργότερα η Ζαλγκίρις ολοκλήρωσε τις εκπλήξεις των δεύτερων αγώνων στα πλέι οφ με τη συναρπαστική νίκη της κόντρα στη Φενέρμπαχτσε (82-80).

Το «εάλω» των απόρθητων εδρών της Μόσχας και της Κωνσταντινούπολης επιβεβαίωσε τον άγραφο κανόνα που έχει γραφτεί σε προηγούμενα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, όταν οι γηπεδούχοι νίκησαν με χαρακτηριστική ευκολία τους φιλοξενούμενους, αλλά σε διάστημα 48 ωρών αντιστράφηκαν πλήρως οι ψυχολογικές και αγωνιστικές προϋποθέσεις. Αν και θα παραμείνει άγνωστο το αν οι Βάσκοι και οι Λιθουανοί… έστησαν «παγίδα» στην ΤΣΣΚΑ και στη Φενέρ, με την εύκολη ήττα που γνώρισαν στον πρώτο αγώνα, στη δεύτερη αναμέτρησή τους έθεσαν τους κανόνες τους από το πρώτο λεπτό και δίκαια ανέτρεψαν το μειονέκτημα έδρας τους, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα έχουν δύο ευκαιρίες στη Βιτόρια (24-26/4) και στο Κάουνας (23-25/4) για να μην επιστρέψουν για πέμπτο αγώνα στη Ρωσία και την Τουρκία.

Ο Κροάτης τεχνικός της Μπασκόνια, Βέλιμιρ Περάσοβιτς, είχε «κρυφό άσο», τον εκπληκτικό Βενσάν Πουαριέ, που δεν αστόχησε σε καμία προσπάθειά του (6/6 δίπ.), κέρδισε 15 ριμπάουντ και είχε 4 κλεψίματα, ενώ του είχαν καταλογισθεί 3 φάουλ, όπως και στον Σενγκέλια στο 25΄. Οι γηπεδούχοι μείωσαν σε 45-46 στο 24΄, αλλά το τρίτο δεκάλεπτο βρήκε την Μπασκόνια να προηγείται με 14 πόντους (52-66) χάρη στην άμυνά της. Στην τελευταία περίοδο, το επιθετικό πρόβλημα της ΤΣΣΚΑ έγινε πιο έντονο και η διαφορά του σκορ μειώθηκε μέχρι τους 7 πόντους (65-72), με τον Αμερικανό Χίλιαρντ (16 π.) να «σφραγίζει» τη νίκη της Μπασκόνια. Ο Δημήτρης Ιτούδης είχε τρεις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Ροντρίγκεθ 14, Κλάιμπερν 14, Χίγκινς 15), αλλά η συγκομιδή των 68 είναι εμφανώς χαμηλότερη από τον μέσο όρο επίθεσης της ΤΣΣΚΑ (91,3).

Στην έδρα της Φενέρ και απέναντι στον πρώην προπονητή του, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έδωσε ένα ακόμη ρεσιτάλ προπονητικής καθοδήγησης και, μετά το εντυπωσιακό φίνις πρόκρισης της Ζαλγκίρις στα πλέι οφ, ο Σάρας έβαλε «πλώρη» για να παίξει η λιθουανική ομάδα σε δεύτερο συνεχόμενο φάιναλ φορ. Η Ζαλγκίρις (Ουλανόβας 20, Βόλτερς 14) προηγήθηκε με ανώτατη διαφορά του σκορ στους 17 πόντους, κυριάρχησε στο δεύτερο (18-26) και στο τρίτο δεκάλεπτο (19-27) και άντεξε στα τελευταία 33 δευτερόλεπτα, όταν η Φενέρ (Ντατόμε 17, Σλούκας 15, Βέσελι 12) ισοφάρισε το προβάδισμα της αντιπάλου της (71-79) σε 80-80, αλλά ο Κάλινιτς ευστόχησε σε μία από τις δύο βολές στην προτελευταία επίθεση και στην τελευταία ο Κούντουριτς πάτησε γραμμή (4΄΄).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή