Ο Αγιαξ θα κάνει ξανά τις «τουλίπες» της Εθνικής Ολλανδίας να ανθίσουν

Ο Αγιαξ θα κάνει ξανά τις «τουλίπες» της Εθνικής Ολλανδίας να ανθίσουν

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αξέχαστος Γιόχαν Κρόιφ κι η παρέα του εκεί ψηλά θα βλέπουν με υπερηφάνεια τη νέα γενιά αστεριών του Αγιαξ να μαγεύει την Ευρώπη, να φθάνει στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ με χαμηλό προϋπολογισμό αλλά εξαιρετικό ποδόσφαιρο, να στέλνει σπίτι τους τη Ρεάλ και τη Γιουβέντους και να οδηγεί στην ανάκαμψη και την Εθνική Ολλανδίας. Κυρίες και κύριοι, καλώς ήλθατε στο Total Football 2.0!

Στη δεκαετία του 2020, όπου δεν θα αρκούν από μόνα τους το γρήγορο και δυναμικό ποδόσφαιρο της Αγγλίας ή το τεχνικό ποδόσφαιρο κατοχής της Ισπανίας, αλλά ένας συνδυασμός, και όπου οι διαιτητικές αποφάσεις βασίζονται όλο και περισσότερο στον βιντεοδιαιτητή (VAR) ευνοώντας την ποιότητα εις βάρος των θεατρινισμών, ποδοσφαιρικός κυρίαρχος θα είναι όποιος συνδυάζει άριστα όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά: άμυνα με τεχνική, δημιουργία με ταχύτητα και επίθεση με δύναμη.

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που μας διδάσκει από σήμερα κιόλας ο νέος Αγιαξ. Χωρίς τα μεγάλα ονόματα και με μεταγραφές που όλες μαζί το περασμένο καλοκαίρι κόστισαν σχεδόν τα μισά (51 εκατ. ευρώ) από τα 112 εκατ. που κόστισε στη Γιουβέντους ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Ερικ τεν Χαγκ έχει χτίσει μια ομάδα που νικάει τους αντιπάλους και «κερδίζει» τους ουδέτερους.

Ετσι η Ευρώπη καθηλώνεται παρακολουθώντας τα ποδοσφαιρικά όργια των Ζίγεχ, Μπλιντ, Φαν ντερ Μπεκ, Ντε Λιχτ, Ντε Γιονγκ κ.ο.κ. Ο πρώην συνεργάτης του Πεπ Γκουαρδιόλα στην Μπάγερν έχει πάρει στοιχεία του ισπανικού «passing game» και τα έχει συνδυάσει με την ταχύτητα αλλά και τη δύναμη, σε σύστημα 4-3-3 ή 4-2-3-1.

Η πίεση αρχίζει από ψηλά στο γήπεδο, οι ακραίοι αμυντικοί «οργώνουν» τις πλάγιες γραμμές και οι μέσοι καθίστανται κρυφοί επιθετικοί με εναλλαγές που δυσκολεύεται να διαβάσει η αντίπαλη άμυνα.

Οταν υπάρχει αυξημένη πίεση στα μετόπισθεν, το κέντρο της άμυνας μετατρέπεται σε τριπλέτα, με τον Ντε Γιονγκ να πλαισιώνει τους Μπλιντ και Ντε Λιχτ, την ώρα που η μεσαία γραμμή λειτουργεί σαν ακορντεόν, ανοίγοντας και κλείνοντας για τις κατάλληλες νότες στο πεντάγραμμο του χορταριού.

Στη βάση αυτής της φουρνιάς, που, όπως λέγεται μάλιστα έχει και άλλα στελέχη που έρχονται πίσω από την πρώτη γραμμή και θα θαμπώσουν κόσμο, χτίζεται και η νέα Εθνική Ολλανδίας. Υστερα από αλλεπάλληλους αποκλεισμούς σε προκριματικά Euro και Μουντιάλ, οι «Οράνιε» νιώθουν ότι διαθέτουν ξανά τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο κορυφαίο επίπεδο, και τον Ιούνιο θα διεκδικήσουν και το πρώτο Nations League.

Σε αυτή τη γενιά ποντάρει σήμερα ο Αγιαξ, σκοπεύοντας να μην κάνει ό,τι και ο αρχαίος Αίας ο Τελαμώνιος (του οποίου το όνομα φέρει η ομάδα του Αμστερνταμ) και πέσει πάνω στο σπαθί του, ξεπουλώντας δηλαδή στις πλούσιες ευρωπαϊκές ομάδες όλα του τα αστέρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή