«Ποδόσφαιρο και αραβικός κόσμος»

«Ποδόσφαιρο και αραβικός κόσμος»

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χρήση του ποδοσφαίρου από τον αραβικό κόσμο ως μέσον επιβολής της παρουσίας του στη διεθνή κοινή γνώμη αναδεικνύει έκθεση που άνοιξε προ ημερών για το παρισινό κοινό, καταγράφοντας και παρουσιάζοντας στοιχεία, αναμνηστικά και άλλα από τις αλλαγές που συντελούνται τον τελευταίο αιώνα στον αραβικό κόσμο, αλλά υπό το πρίσμα του ποδοσφαίρου. Η έκθεση «Ποδόσφαιρο και αραβικός κόσμος: Η επανάσταση της στρογγυλής μπάλας» στο Ινστιτούτο Αραβικού Κόσμου στο Παρίσι θα παραμείνει ανοικτή έως τις 21 Ιουλίου και παρατηρεί το ποδόσφαιρο στον αραβικό κόσμο από γαλλικής σκοπιάς, σε μια πόλη που όχι μόνον έχει μεγάλη αραβική παροικία αλλά και η ομάδα της, η Παρί Σεν Ζερμέν, ανήκει από το 2011 σε εταιρεία του Κατάρ.

Η αρχή της χρήσης του ποδοσφαίρου για πολιτικούς σκοπούς από τους Αραβες σηματοδοτείται από την απόσχιση των Αλγερινών παικτών από τη Γαλλία για τη δημιουργία μιας Εθνικής Αλγερίας, όταν η αφρικανική χώρα ήταν ακόμη αποικία της Γαλλίας, και φτάνει μέχρι την απόκτηση ευρωπαϊκών συλλόγων, όπως η Μάντσεστερ Σίτι, και την ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 από το Κατάρ.

«Νέες αραβικές χώρες έχουν μπει στο παιχνίδι», δηλώνει η υπεύθυνη της έκθεσης, Ορελί Κλεμάν-Ρουίζ. «Δεν είναι μόνο η Βόρεια Αφρική ή η Μέση Ανατολή, αλλά και όλες αυτές οι χώρες από την Αραβική Χερσόνησο (το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) που έχουν αναμειχθεί πολύ με το ποδόσφαιρο. Γι’ αυτούς πρόκειται για μια οδό προς το επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής», πρόσθεσε.

Θέση στην έκθεση έχει βεβαίως και ο Γαλλοαλγερινός Ζινεντίν Ζιντάν, σε ειδική εγκατάσταση με βίντεο και προβολείς, και τίτλο «Ζιντάν, ένα πορτρέτο του 21ου αιώνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή