«Ναυαγεί» το σχέδιο για Κατάρ

«Ναυαγεί» το σχέδιο για Κατάρ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοιρασμένες είναι επισήμως οι πιθανότητες να διεξαχθεί τελικά το προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ με 48 αντί για 32 ομάδες, όπως επιθυμεί η ηγεσία της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (FIFA), καθώς τα εμπόδια από τη διπλωματική απομόνωση του αραβικού εμιράτου μοιάζουν όλο και δυσκολότερο να υπερκεραστούν μετά και την αρνητική στάση του γειτονικού Ομάν.

Η FIFA έχει ήδη αποφασίσει από τον Ιανουάριο του 2017 την επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε 48 ομάδες, με 16 ομίλους των τριών ομάδων στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, αλλά από το Μουντιάλ του 2026, που θα διεξαχθεί σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά. Η αύξηση των ομάδων κατά 50% με την παραπάνω διαδικασία διεξαγωγής θα σημάνει την αύξηση των αγώνων μόνο κατά 25%, δηλαδή από 64 σε 80. Η διάρκεια του τουρνουά θα παραμείνει στις 32 ημέρες.

Η προοπτική αυτή έχει ενθουσιάσει τη διεθνή ομοσπονδία –αν και όχι τόσο τους ευρωπαϊκούς συλλόγους– στον βαθμό που από πέρυσι έχει διακηρύξει τη θέλησή της να επεκτείνει τα τελικά της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στις 48 ομάδες από την επόμενή της έκδοση, τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2022.

Για άλλη μία φορά, όμως, η FIFA βρίσκει μπροστά της την προβληματική από εκείνον τον Δεκέμβριο του 2010 επιλογή του Κατάρ για τη φιλοξενία του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς το εμιράτο αδυνατεί να φιλοξενήσει τόσους αγώνες, και κυρίως τόσο πολλές ομάδες, ώστε να εξυπηρετήσει τα σεβαστά οικονομικά και ψηφοθηρικά κίνητρα της ηγετικής ομάδας στη Ζυρίχη. Η ιδέα που προωθήθηκε τότε ήταν να αναλάβουν γειτονικά κράτη να φιλοξενήσουν κάποιους από τους αγώνες, αλλά αυτό από την αρχή ήταν δύσκολο, λόγω του ότι το Κατάρ βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στη… μαύρη λίστα της συντριπτικής πλειονότητας των γειτόνων του για λόγους πολιτικοοικονομικούς.

Ηταν Ιούνιος του 2017, όταν μία σειρά αραβικών χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, το Μπαχρέιν και άλλες ανακοίνωσαν τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων με την Ντόχα, κατηγορώντας την για στήριξη της διεθνούς τρομοκρατίας και για τις σχέσεις με το Ιράν και την Τουρκία.

Δύο χρόνια μετά η κρίση παραμένει χωρίς προοπτική επίλυσης, και τα αεροπλάνα με προορισμό το Κατάρ πρέπει να κάνουν κύκλο ώστε να περνούν από τον εναέριο χώρο του Ιράν πριν κατέβουν για να προσγειωθούν στην Ντόχα, αποφεύγοντας τον απαγορευμένο γι’ αυτά εναέριο χώρο των γειτονικών αραβικών κρατών. Εξαίρεση αποτελεί το Ομάν, που έχει διατηρήσει καλές σχέσεις με το Κατάρ.

Το Ομάν, λοιπόν, διεφάνη ως μια καλή λύση στον ορίζοντα για να μοιραστεί με το Κατάρ το βάρος της διοργάνωσης του 2022. Σε ειδική έκθεση βιωσιμότητας που ετοιμάστηκε για τη σύνοδο της FIFA στα μέσα Μαρτίου αναφέρεται σαφώς ότι η επέκταση στις 48 ομάδες από το 2022 είναι εφικτή, εφόσον βοηθήσουν οι γειτονικές στο Κατάρ χώρες όπως το Ομάν. Προσφέρθηκε, μάλιστα, και η προοπτική της αυτόματης πρόκρισης της εθνικής ομάδας του Ομάν στα τελικά, αυτοδικαίως ως οικοδέσποινας, σαν καρότο για τη συμμετοχή στην προσπάθεια.

Ωστόσο, πριν από δύο εβδομάδες το Ομάν δήλωσε διά του υπουργού Εξωτερικών του ότι δεν έχει αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί για τη διοργάνωση, που θα απαιτεί την ανέγερση γηπέδου τουλάχιστον 40.000 θέσεων και σημαντικές υποδομές. Τελευταία λύση αποτελεί το Κουβέιτ, όμως εκεί απαγορεύεται το αλκοόλ και θα υπάρχουν προβλήματα με τους χορηγούς.

Τώρα, ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, δηλώνει ότι «οι πιθανότητες είναι 50-50», αλλά διεθνείς παρατηρητές σημειώνουν ότι η τελική απόφαση που θα ληφθεί στις 5 Ιουνίου θα είναι για 32 ομάδες το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή