Το VAR στην υπηρεσία της Σούπερ Λιγκ

Το VAR στην υπηρεσία της Σούπερ Λιγκ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς υπέγραψε χθες τη σύμβαση με το ανάδοχο σχήμα (κοινοπραξία των εταιρειών Medialuso και InDigital) για το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Ελληνικού Ποδοσφαίρου με σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ», που αφορά το Video Assistant Referee (VAR).

H πρώτη δοκιμή της λειτουργίας του VAR στην Ελλάδα έγινε στον αγώνα του Παναθηναϊκού – Παναιτωλικoύ στις 5 Μαΐου για την 30ή αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ, ενώ επίσημα για πρώτη φορά θα λειτουργήσει στον αυριανό τελικό Κυπέλλου ΠΑΟΚ – ΑΕΚ με Γερμανούς διαιτητές τόσο στο γήπεδο όσο και στη χρήση του. Το έργο, που θα έχει πενταετή υποστήριξη, αφορά 1.205 αγώνες με δυνατότητα επέκτασης εφόσον δώσει το πράσινο φως η ΕΠΟ. Δεκαέξι γήπεδα θα μπορούν να διασυνδέονται με οπτικές ίνες με το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΠΟ, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει και θα στεγαστεί σε κτίριο που η ίδια η ΕΠΟ έχει επιλέξει με συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας. Ο διαγωνισμός για τις οπτικές ίνες έχει ήδη ολοκληρωθεί, βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και σύντομα θα ανακοινωθεί επισήμως η ολοκλήρωση του έργου.

Θα μπορούν να παρακολουθούνται ταυτόχρονα οκτώ αγώνες, σε ισάριθμα δωμάτια, όπου θα βρίσκονται και οι διαιτητές VAR, οι οποίοι συμβουλεύουν τον διαιτητή του αγώνα. Υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα επικοινωνίας που τα ορίζουν οι διεθνείς κανονισμοί. Οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα, θα πρέπει να κάνουν αγώνα δρόμου και να ολοκληρώσουν μέχρι τη σέντρα του επόμενου πρωταθλήματος, ένα έργο που απαιτεί περίπου εννέα μήνες. Το καλοκαίρι οι Ελληνες διαιτητές θα εκπαιδευθούν, αλλά η FIFA θα είναι αυτή που θα ελέγξει την ετοιμότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου και θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη της χρήσης VAR σε όλα τα γήπεδα της Σούπερ Λιγκ και όσον αφορά την απασχόληση Ελλήνων διαιτητών VAR.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που έγινε με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, ο κ. Βασιλειάδης, μεταξύ άλλων, είπε: «Είναι μια σημαντική μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αφήνουμε πίσω, στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, τις σκιές που βάραιναν για χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο και προχωράμε, μέσω της νέας ψηφιακής πολιτικής, σε μια νέα εποχή. Δεν θα κάνουμε, όμως, βήμα πίσω απέναντι στα σκοτεινά συστήματα του παρελθόντος».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Ευάγγελος Γραμμένος, υποστήριξε: «Ενας από τους πολύ μεγάλους στρατηγικούς στόχους της Ομοσπονδίας γίνεται πραγματικότητα. Το σύστημα VAR δεν είναι απλά ένα σύστημα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να ξεφύγεις από την καχυποψία. Σήμερα πρωταγωνιστής των γηπέδων είναι ο διαιτητής, αυτό πρέπει να σταματήσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή