Στο σταυροδρόμι της Ευρωλίγκας

Στο σταυροδρόμι της Ευρωλίγκας

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ιστορία των φάιναλ φορ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ θα γράψει απόψε (21.30, Νοvasports 1 HD) στη «Φερνάντο Μπουέσα» της Βιτόρια τη νέα πρωταθλήτρια της Γηραιάς Ηπείρου, με το ελληνικό μπάσκετ να βρίσκεται στη θέση του θεατή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Μπορεί το παρελθόν των 31 φάιναλ φορ να είναι διανθισμένο από τις 19 ελληνικές συμμετοχές πέντε ομάδων, τους έξι τίτλους του Παναθηναϊκού, τις τρεις κατακτήσεις του Ολυμπιακού και τις τέσσερις «διπλές» εκπροσωπήσεις, αλλά η νέα απουσία των δύο ισχυρών του ελληνικού μπάσκετ δεν παύει να είναι ηχηρή και να προκαλεί περαιτέρω ανησυχία. Επτά χρόνια χωρίς συμμετοχή στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας είναι πολλά για τον Παναθηναϊκό, που κατέκτησε τον τελευταίο τίτλο του το 2011, στη Βαρκελώνη. Δύο χρόνια μακριά από το φάιναλ φορ σηματοδοτούν «πισωγύρισμα» για τον Ολυμπιακό, συγκριτικά με τους τίτλους του 2012 και του 2013, καθώς και τη διεκδίκηση της κορυφής στους τελικούς του 2015 και του 2017. Ο ευρωπαϊκός απολογισμός των δύο «αιώνιων» αντιπάλων στον επίλογο της δεκαετίας που θα ολοκληρωθεί, το 2020, είναι συνδεδεμένος με προβληματισμό κι ενώ έχουν εξασφαλισμένη παρουσία στη διοργάνωση μέχρι το 2025.

Από τη θέση των πρωταγωνιστών και των φαβορί για τη διεκδίκηση, τουλάχιστον, της πρόκρισης στα φάιναλ φορ, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έχουν γίνει τα αουτσάιντερ, απέναντι στη νέα ελίτ της Ευρωλίγκας που συγκροτούν η Ρεάλ, η ΤΣΣΚΑ και η Φενέρ. Το άνοιγμα της αγωνιστικής ψαλίδας έχει τρεις αιτίες, εκ των οποίων η μία έχει αμφίπλευρη ανάγνωση και ερμηνεία:

• Πρώτον, ο αγωνιστικός ανταγωνισμός είναι εφάμιλλος και άμεσα εξαρτώμενος από την οικονομική επένδυση κάθε ομάδας. Ο διαχρονικός ισχυρισμός ότι τα χρήματα όσο πολλά κι αν είναι δεν παίζουν… μπάσκετ, έχει φέρει σε μειονεκτική θέση τους δύο «αιωνίους». Είναι δεδομένο ότι οι προϋπολογισμοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού απέχουν σχεδόν κατά το ήμισυ από το κόστος των ομάδων που έπαιξαν και στο φετινό φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Η ειδοποιός διαφορά είναι στην οικονομική δυνατότητα επιλογής των Αμερικανών και ξένων παικτών. Παίκτες με αποδοχές του ενός και άνω εκατομμυρίου ευρώ δεν… διαμένουν τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα. Η υψηλή φορολογία (40%) των συμβολαίων, εφόσον δηλώνονται εξ ολοκλήρου, είναι ανασταλτικός παράγοντας για τις δύο ελληνικές ομάδες, αλλά όχι και αποτρεπτική για προτάσεις σε παίκτες που αλλάζουν το αγωνιστικό επίπεδο των ομάδων που τους αποκτούν. Η απόκτηση ξένων παικτών και δη Αμερικανών που ετοιμάζονται να κλείσουν τον κύκλο της καριέρας τους και έχουν παίξει νεότεροι και στο ζενίθ τους σε άλλες ομάδες, έχει εξελιχθεί σε αναγκαστική επιλογή του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, ενώ τον αντίθετο δρόμο έχουν ακολουθήσει δικές τους επιλογές σε αυτή τη δεκαετία. Δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τους τρεις πρώην σέντερ του Ολυμπιακού, Χάινς, Ντάνστον και Χάντερ, που πρωταγωνιστούν σε ΤΣΣΚΑ και Εφές Αναντόλου.

Η έτερη ανάγνωση της συγκεκριμένης αιτίας, όμως, είναι η αστοχία των προπονητικών επιτελείων των δύο ομάδων να διαχειριστούν με καλύτερες επιλογές ξένων παικτών τα λιγότερα χρήματα που διατίθενται στους συναδέλφους τους σε άλλες ομάδες, αλλά ακόμη και τα ίδια ποσά που δαπανούν οι προπονητές μικρομεσαίων ομάδων της διοργάνωσης. Με εξαίρεση τον Σέρβο Νίκολα Μιλουντίνοφ, δεν υπάρχει ξένος παίκτης στις συνθέσεις του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού που να ανάγκασε τους αντιπάλους τους να… ζηλέψουν την επιλογή που έγινε. Το αντίθετο συνέβη πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν.

• Δεύτερον, η καθυστερημένη συγκρότηση «κορμού» Ελλήνων καταξιωμένων παικτών (Παναθηναϊκός) ή η αδυναμία διατήρησης του υπάρχοντος (Ολυμπιακός) αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα τους.

• Τρίτον, σε συνδυασμό με τη μετά Διαμαντίδη εποχή που βιώνουν οι «πράσινοι» και τη σταδιακή μετάβαση του Ολυμπιακού στη μετά Σπανούλη εποχή, οι «αιώνιοι», μέχρι την εύρεση και ανάδειξη παικτών συγκρίσιμης αξίας, θα στερούνται ηγετών που κράτησαν τη σημαία του ελληνικού μπάσκετ ψηλότερα απ’ άλλους σταρ της Ευρωλίγκας.

Η προοπτική διεξαγωγής του φάιναλ φορ του 2020 ή του 2021 στην Αθήνα θα αποτελέσει ένα έξτρα κίνητρο για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στη δημιουργία ισχυρότερων ομάδων, αλλά δεν αποτελεί και εχέγγυο επιτυχίας.

Η γιορτή του φάιναλ φορ ολοκληρώνει σήμερα τη φετινή Ευρωλίγκα, που διανύει τον 18ο χρόνο λειτουργίας της σε περιβάλλον διάσπασης του ευρωπαϊκού μπάσκετ και χωρίς να υπάρχει χαραμάδα ελπίδας για συνεργασία και μελλοντική συνύπαρξη του κλειστού κλαμπ των 11 ομάδων με δεκάδες άλλες ομάδες, που παραμένουν αποκλεισμένες στη διοργάνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή