Ολυμπιακή «αθανασία» και οι… θνητοί

Ολυμπιακή «αθανασία» και οι… θνητοί

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ημερολόγιο έγραφε 23 Ιουνίου 1894 όταν στη Λωζάννη ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Από τότε έχουν περάσει 125 χρόνια και αυτό το κλειστό «κλαμπ», τα μέλη του οποίου ονομάζονται «Αθάνατοι», ασκεί ιδιαίτερη γοητεία σε κάθε φίλαθλο. Ισως να μην υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που δεν θα ήθελε να γίνει μέλος του. Μία θέση που έχει πολλά προνόμια στο προσκήνιο και αρκετά συχνά στο παρασκήνιο. Μόνο που οι θέσεις είναι αυστηρά περιορισμένες (το ανώτερο 115) και για να… κάτσει κάποιος σε μία από αυτές απαιτούνται πολλά προσόντα και, φυσικά, παρασκήνιο.

Τα μέλη της ΔΟΕ είναι εκπρόσωποι του ολυμπιακού κινήματος στις χώρες τους και όχι εκπρόσωποι της χώρας στη ΔΟΕ. «Εκπροσωπούν και προωθούν τα συμφέροντα της ΔΟΕ και του ολυμπιακού κινήματος στις χώρες τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο καταστατικό. Η πραγματικότητα διαφέρει γιατί είναι λογικό κάθε «Αθάνατος» να ενδιαφέρεται για τον αθλητισμό της χώρας του.

Σήμερα, στο κλειστό «κλαμπ» υπάρχουν 95 μέλη. Οταν στις 26 Ιουνίου εγκριθεί η είσοδος των δέκα νέων, μεταξύ των οποίων και ο Σπύρος Καπράλος, θα γίνουν 105. Μέχρι τώρα τα περισσότερα μέλη έχει η Κίνα (4). Παλαιότερα η Ελλάδα είχε δύο μέλη, αλλά μετά τον θάνατο του Ν. Φιλάρετου έμεινε μόνο ο Λάμπης Νικολάου και μετά τη «συνταξιοδότηση», λόγω ηλικίας, του κ. Νικολάου, η ΔΟΕ έμεινε 3,5 χρόνια χωρίς εκπρόσωπο στη χώρα μας. Υπήρχαν, τουλάχιστον, πέντε υποψήφιοι αλλά κάποιες ενέργειες στο παρασκήνιο είχαν ενοχλήσει την ηγεσία του ολυμπιακού κινήματος, η οποία είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα δεχθεί μόνο έναν ως υποψήφιο.

Γιατί όμως, σχεδόν, όλοι οι άνθρωποι του αθλητισμού θα ήθελαν να γίνουν «Αθάνατοι»; Φυσικά όχι γιατί θα περάσουν στην… αθανασία. Τα προνόμια είναι πολλά και πολύ… θνητά. Ενας «Αθάνατος» την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ο απόλυτος άρχοντας. Διόλου ευκαταφρόνητη είναι και η οικονομική «αποζημίωση» για την παρουσία του σε συνεδριάσεις ή διοργανώσεις. Κατά καιρούς αρκετοί «Αθάνατοι» έχουν κατηγορηθεί ότι δωροδοκήθηκαν από υποψήφιες διοργανώτριες πόλεις Ολυμπιακών Αγώνων. Αθάνατος ο τίτλος, θνητά τα πάθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή