Το νέο μοντέλο του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος και οι παγίδες

Το νέο μοντέλο του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος και οι παγίδες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επόμενο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 1, όπως θα μετονομαστεί η Σούπερ Λίγκα, θα παρουσιάσει δύο καινοτομίες όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής του. Η πρώτη είναι η διεξαγωγή δέκα αγώνων κατάταξης, μεταξύ των ομάδων που θα τερματίσουν στις θέσεις 1-6, από τους οποίους θα προκύπτει ο πρωταθλητής και η σειρά των ομάδων που θα βγουν στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τη σεζόν 2016-2017 γίνονταν αγώνες κατάταξης, αλλά χωρίς τη συμμετοχή της ομάδας που τερμάτιζε πρώτη στην κανονική περίοδο και κατακτούσε το πρωτάθλημα χωρίς να μπει στην «περιπέτεια» του «μίνι πρωταθλήματος» που «ρύθμιζε» τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Η δεύτερη καινοτομία αφορά τους 14 αγώνες κατάταξης που θα γίνουν ανάμεσα στις ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 7-14 με στόχο την αποφυγή των θέσεων που οδηγούν στην κατώτερη κατηγορία.

Η βαθμοί που θα συγκεντρώσουν οι ομάδες στην κανονική περίοδο θα μεταφερθούν αυτούσιοι στους αγώνες κατάταξης, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν, όταν η διαφορά των βαθμών των ομάδων που έπαιρναν μέρος υπολογίζονταν βάσει συντελεστών και προέκυπτε νέα βαθμολογία με πολύ μικρότερες ή και καθόλου διαφορές, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Η Σούπερ Λίγκα οδηγήθηκε στην απόφαση για αγώνες κατάταξης νομοτελειακά. Από τη μια, η αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων είχε ως συνέπεια ο αριθμός των ομάδων να μειωθεί από 16 σε 14 και επομένως να περιοριστεί ο αριθμός των αγωνιστικών της κανονικής περιόδου σε 26. Από την άλλη, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι όροι της σύμβασης που υπέγραψαν οι επτά ΠΑΕ της κατηγορίας με την ΕΡΤ. Στη σύμβαση, προκειμένου να ισχύσει και για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, προβλέπεται ότι το επόμενο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 1 πρέπει γίνει με 14 ομάδες και με αγώνες πλέι οφ ή/και πλέι άουτ. Υπέρ των αγώνων κατάταξης είναι και το συνδρομητικό κανάλι που είχε αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των υπόλοιπων εννέα ομάδων που συμμετείχαν στο περυσινό πρωτάθλημα και ήδη ανακοίνωσε την ανανέωση των συμφωνιών, που είχαν λήξει, με τον Πανιώνιο και τον Αστέρα.

Το νέο μοντέλο διεξαγωγής του πρωταθλήματος αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά τις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, επειδή θα περιλαμβάνει περισσότερα ντέρμπι μεταξύ των «μεγάλων» ομάδων του πρωταθλήματος, που αναμένεται να τερματίσουν σε αυτές τις θέσεις. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος των αδιάφορων αγώνων κυρίως ανάμεσα στις ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 7-14. Ακόμα και στην περίπτωση που αποφασιστεί να υποβιβαστούν απευθείας οι δύο τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας, μπορεί η διαφορά τους από τους υπόλοιπους να είναι μεγάλη ή η διαφορά π.χ. του έβδομου και του όγδοου της βαθμολογίας από τις θέσεις που οδηγούν στη Σούπερ Λίγκα 2 να είναι τέτοια, που να υπάρχουν βαθμολογικά αδιάφορες ομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή