ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τένις: «Αυτά πρέπει να βελτιώσουν» Τσιτσιπάς και Σάκκαρη

Τένις: «Αυτά πρέπει να βελτιώσουν» Τσιτσιπάς και Σάκκαρη

«Γιατί νιώθω πως ξαφνικά όλοι βλέπουν τένις», έγραψε πριν από λίγες ημέρες σε χώρο κοινωνικής δικτύωσης ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Και μπορεί να μη βλέπει όλος ο κόσμος τένις, αλλά στην Ελλάδα ο Ελληνας πρωταθλητής και η Μαρία Σάκκαρη έβαλαν στο λεξιλόγιο των φιλάθλων λέξεις όπως «γκραν σλαμ», «forehand», «baseline» κ.λπ. Οι επιδόσεις των αθλητών μας έφεραν νέα παιδιά στα κορτ και το τένις μπήκε στην καθημερινότητα των φιλάθλων.

Η πρώτη Ελληνίδα τενίστρια που βρέθηκε ανάμεσα στις 20 κορυφαίες του κόσμου ήταν η Λένα Δανιηλίδου. Εφτασε στη 14η θέση και κατέκτησε πέντε WTA και 11 ITF τίτλους. Η 36χρονη παλαιά πρωταθλήτρια αναρρώνει από μiα επέμβαση στο γόνατο, και πριν κρεμάσει την αγωνιστική ρακέτα, θέλει να πάρει μέρος σε κάποια τουρνουά. Προς το παρόν παρακολουθεί τον Στέφανο και τη Μαρία να διαφημίζουν το ελληνικό τένις στις κορυφαίες διοργανώσεις.

«Ο Στέφανος είναι πολύ χαρισματικός, εντός και εκτός κορτ. Γεννήθηκε για να παίζει τένις. Διαθέτει ταλέντο και δεν είναι τυχαίο το ότι φέρνει τέτοια αποτελέσματα και έχει τέτοια πορεία πριν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του. Πρέπει να δώσει λίγο περισσότερη έμφαση στη φυσική κατάσταση. Ολοι έχουν–έχουμε αδυναμίες. Θα τον δούμε στην κορυφή, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να μείνει συγκεντρωμένος, γιατί τα σημεία είναι πολύ λεπτά», δήλωσε στην «Κ».

Με τη Σάκκαρη, η Λένα Δανιηλίδου έχουν παίξει σε Fed Cup. «Η Μαρία έχει φοβερό πάθος. Στα κρίσιμα σημεία πρέπει να είναι πιο ήρεμη. Δουλεύει επαγγελματικά εδώ και πολλά χρόνια», μας λέει, και όταν τη ρωτάμε εάν η Μαρία μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τη 14η θέση στον κόσμο, μάς απαντάει: «Μακάρι. Της το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου. Μην ξεχνάμε ότι χρειάζεται και λίγη τύχη και η Μαρία κάποιες φορές ήταν λίγο άτυχη».

Η, μέχρι τώρα, κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια θεωρεί θετικό για τους δύο πρωταθλητές μας το ότι και οι δύο έχουν γονείς που προέρχονται από το άθλημα, και ζητάει από το κοινό να δείξει επιείκεια εάν κάποια στιγμή δεν φέρουν καλά αποτελέσματα: «Και οι δύο ενδέχεται να κάνουν “κοιλιά”. Πρέπει να το δεχτούμε και να τους δώσουμε χρόνο».

Κορυφαίοι τενίστες του κόσμου θεωρούν ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει τις δυνατότητες για να βρεθεί στην πρώτη τριάδα. Πριν από αυτούς, όμως, το είχε προβλέψει ο Γιώργος Καλοβελώνης, παλαιός αθλητής και νυν προπονητής. «Είχα πει ότι θα έμπαινε στη δεκάδα. Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει και Νο 1 γιατί είναι ο καλύτερος από την ηλικία των 22 ετών και κάτω. Θα πρέπει όμως να περιμένουμε λίγο. Βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση. Μπορεί να βελτιωθεί στο σερβίς και στο slice (χτύπημα με ανάποδα φάλτσα με στόχο το μικρότερο δυνατό «γκελ» από το μπαλάκι). Για τη Μαρία θα στοιχημάτιζα ότι αυτή τη χρονιά θα κατακτούσε το Ρολάν Γκαρός. Οπως τη βλέπω, μπορεί να μπει στις δέκα καλύτερες αθλήτριες του κόσμου. Εάν ήμουν προπονητής της, θα βελτίωνα το forehand», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Καλοβελώνης.

Τα αποτελέσματα των δύο αθλητών έφεραν αρκετά νέα παιδιά στα κορτ, αλλά, σύμφωνα με τον κ. Καλοβελώνη, δεν αρκεί μόνον αυτό. «Ερχεται κόσμος στο τένις. Επέστρεψαν άνθρωποι που είχαν σταματήσει, αλλά ήρθαν και περισσότερα μικρά παιδιά σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά. Το τένις όμως δεν είναι μπάσκετ. Είναι τεχνικό άθλημα και πρέπει να κάνεις μαθήματα. Στο μπάσκετ μπορεί ένας προπονητής να δει ένα ψηλό παιδί σε ένα γήπεδο και να το πάρει σε κάποια ομάδα. Με το τένις δεν συμβαίνει αυτό. Πάντως, χάρη στον Στέφανο και στη Μαρία οι Ελληνες έβαλαν το τένις στην καθημερινότητά τους».