ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Συνελήφθη ο Μισέλ Πλατινί

Συνελήφθη ο Μισέλ Πλατινί

Συνελήφθη σήμερα το πρωί από τις γαλλικές αρχές ο πρώην πρόεδρος της UEFA ΜΙσέλ Πλατινί με κατηγορίες που αφορούν διαφθορά για την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ.

Ο 63χρονος, σπουδαίος στα νιάτα του ποδοσφαιριστής και πρώην αρχηγός της Εθνικής Γαλλίας, συνελήφθη στο προάστιο του Παρισιού, Ναντέρ, πριν από λίγες ώρες κατόπιν έρευνας που είχε διαταχθεί σε βάρος του σχετικά με παράνομη χρηματοδότηση που φέρεται να είχε λάβει για την ανάθεση του Μουντιάλ του 2022.

Ο Πλατινί είχε διατελέσει πρόεδρος της UEFA από το 2007, όταν είχε διαδεχθεί τον Λέναρτ Γιόχανσον, ως το 2015 μετά την ποινή αποκλεισμού του με κάθε ενασχόληση με το ποδόσφαιρο για έξι χρόνια (αργότερα η ποινή του μειώθηκε στα τέσσερα έτη). Ο Πλατινί καθαιρέθηκε από την προεδρία της UEFA λόγω της παράτυπης, όπως αποδείχθηκε, πληρωμής 1.7 εκατ. ευρώ από τον πρόεδρο -τότε- της FIFA, Σεπ Μπλάτερ το 2011, τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές που κέρδισε ο Ελβετός παράγοντας.

Ως ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ο Πλατινί κέρδισε το Ballon d'Or τρεις φορές (1983, 1984, 1985), ενώ με την Εθνική Γαλλίας κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 1984, μια διοργάνωση κατά την οποία βραβεύτηκε ως ο καλύτερος σκόρερ και παίκτης. Μετά την απόσυρσή του ως παίκτης, ο "Βασιλιάς", όπως ήταν το προσωνύμιο του, έγινε για τέσσερα χρόνια προπονητής της εθνικής ομάδας της Γαλλίας και αργότερα συνιδιοργανωτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη χώρα του το 1998.