«Ρίχτερ» για το Μουντιάλ 2022

«Ρίχτερ» για το Μουντιάλ 2022

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά στοιχεία φαίνεται να προκύπτουν εις βάρος του Μισέλ Πλατινί περί δωροληψίας του σχετικά με την ανάθεση στο Κατάρ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, καθώς ο Γάλλος πρώην πρόεδρος της UEFA κρατείται από τις γαλλικές αρχές μετά την προσαγωγή και ανάκρισή του χθες για την υπόθεση, η οποία δείχνει να παίρνει διαστάσεις που ίσως θέσουν σε κίνδυνο τη διοργάνωση από το εμιράτο.

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την εξαρχής ύποπτη ανάθεση στο Κατάρ της διοργάνωσης του 2022, κόντρα στις εισηγήσεις των αρμόδιων επιτροπών της FIFA, αλλά και της ηγεσίας της. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται η σχέση της τότε πολιτικής ηγεσίας της Γαλλίας, υπό τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, με το Κατάρ, και η ξαφνική αλλαγή στάσης τού τότε προέδρου της UEFA υπέρ της υποψηφιότητας του εμιράτου.

Ο κ. Πλατινί, που το 2015 κηρύχθηκε έκπτωτος από την ηγεσία της UEFA λόγω μιας μη δηλωθείσας πληρωμής από τον τότε πρόεδρο της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, προσκλήθηκε χθες θα καταθέσει ως μάρτυρας στο Γραφείο κατά της Διαφθοράς της γαλλικής δικαστικής αστυνομίας, έξω από το Παρίσι. Οταν όμως προσήλθε, προσήχθη για ανάκριση ως ύποπτος και κρατήθηκε με προοπτική 24-48 ωρών σε καθεστώς σύλληψης. Αυτό μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω κατά την άποψη του αρμόδιου εισαγγελέα που αναμένεται να του απαγγείλει κατηγορίες.

Οι γαλλικές αρχές διερευνούν συγκεκριμένα την ταυτόχρονη ανάθεση των Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ σε μια πολύκροτη διαδικασία τον Δεκέμβριο του 2010, με πολλούς εμπλεκομένους και υπόπτους. Οπως ανέφερε η οικονομική εισαγγελία της Γαλλίας, οι υποθέσεις υπό έλεγχο αφορούν κατηγορίες περί ιδιωτικής διαφθοράς, εγκληματικών σχέσεων, πίεση για επιρροή και αποκομιδή κέρδους από πίεση για επιρροή.

Εκπρόσωποι του κ. Πλατινί διατράνωναν χθες την αθωότητά του, λέγοντας ότι «είναι απολύτως σίγουρος για το μέλλον» και ότι «δεν έχει απολύτως τίποτε για να μετανιώσει», ενώ τόνιζαν τη συνεργασία του με τις Αρχές. Δικηγόρος του βετεράνου άσου της Γιουβέντους και της εθνικής Γαλλίας δήλωσε ότι ο κ. Πλατινί τέθηκε σε καθεστώς σύλληψης «για τεχνικούς λόγους». Η πλευρά Πλατινί ανακοίνωσε μάλιστα ότι μεταξύ των ερωτήσεων στον Γάλλο πρωταθλητή Ευρώπης του 1984 ήταν και οι συνθήκες ανάθεσης της διοργάνωσης του Euro 2016 στη Γαλλία.

Πολύ σημαντική για την πολιτική εξέλιξη της διαδικασίας είναι κι η είδηση ότι συνελήφθη επίσης η Σοφί Ντιόν, πρώην σύμβουλος περί αθλητισμού του κ. Σαρκοζί όσο ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ από ανάκριση ως μάρτυρας πέρασε χθες και ο πρώην γενικός γραμματέας της προεδρίας επί Σαρκοζί, Κλοντ Γκεάν, που δεν κρατήθηκε.

Ο κ. Πλατινί δεν είχε αποκρύψει ποτέ ότι ψήφισε υπέρ του Κατάρ στη διαδικασία της FIFA πριν από 8,5 έτη. Ωστόσο, εκείνο που τράβηξε πάνω του τις υποψίες ήταν η μεταστροφή του από αρχικός υποστηρικτής της υποψηφιότητας των ΗΠΑ, με τον κ. Μπλάτερ να λέει μάλιστα ότι έσπασε τη λεγόμενη «συμφωνία κυρίων» περί διεξαγωγής του τουρνουά του 2022 στην Αμερική.

Πριν από τέσσερα χρόνια ο κ. Πλατινί παραδέχθηκε σε συνέντευξή του ότι «μπορεί και να» υποσχέθηκε στις ΗΠΑ τη στήριξή του, αλλά δύο βδομάδες πριν από την ψηφοφορία άλλαξε γνώμη κατόπιν συνάντησής του με τον κ. Σαρκοζί και με τον τότε πρίγκιπα και νυν εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Τάνι στα Ηλύσια Πεδία.

Βεβαίως, ο κ. Πλατινί ισχυρίζεται ότι δεν ήταν η συνάντηση αυτή καθεαυτή που του άλλαξε άποψη, αλλά, όπως κατέθεσε σε συνέντευξή του ο κ. Μπλάτερ, ο κ. Πλατινί του είπε ότι «μου ζήτησε ο ηγέτης του κράτους να αναλογιστούμε και την κατάσταση της Γαλλίας». Σημειώνεται ότι επτά μήνες ύστερα από εκείνη τη συνάντηση, κρατική εταιρεία του Κατάρ απέκτησε την Παρί Σεν Ζερμέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή