Μήπως η Αγγλία έχει πρόβλημα ρατσισμού;

Μήπως η Αγγλία έχει πρόβλημα ρατσισμού;

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, ακόμη και στην Αγγλία, ακόμη και στον αθλητισμό, ο ρατσισμός για μερικούς δεν θεωρείται μεγάλο κοινωνικό ζήτημα. Σύμφωνα με την έρευνα του Home Office, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι πρώτη στην Αγγλία σε συλλήψεις οπαδών για κρούσματα ρατσισμού την τετραετία 2014-2018. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν δείχνουν πως από τη σεζόν 2014-2015 έως και τη σεζόν 2017-2018, 27 οπαδοί της Γιουνάιτεντ έχουν συλληφθεί για ρατσιστικές επιθέσεις. Οι ομάδες της Β΄ κατηγορίας Λιντς και Μίλγουολ είχαν 15 άτομα που συνελήφθησαν από την αστυνομία, ενώ η Λέστερ είχε 14 και η Τσέλσι 13.

Την περασμένη σεζόν καταγράφηκαν δύο πολύ σοβαρά ρατσιστικά επεισόδια και συλλήψεις. Με αφορμή τα δύο αυτά επεισόδια, ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, πήρε την πρωτοβουλία να στείλει σε εκπαιδευτικό ταξίδι στο Αουσβιτς όσους φιλάθλους επεδείκνυαν ρατσισμό. Από την πλευρά της, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τόνισε πως αυτό το μικρό ποσοστό δεν αντιπροσωπεύει όλη την ομάδα. Είναι κατανοητό πως κατά μέσον όρο 69.000 φίλαθλοι βρίσκονται σε κάθε αγώνα στο «Ολντ Τράφορντ», ενώ 3.000 ταξιδεύουν και στα εκτός έδρας παιχνίδια της Γιουνάιτεντ.

«Δεν υπάρχει χώρος για τον ρατσισμό στο παιχνίδι μας ή στην κοινωνία μας. Εχουμε δεσμευθεί πως θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να κάνουμε το ποδόσφαιρο απαλλαγμένο από κάθε μορφή διακρίσεων. Το συγκεκριμένο στατιστικό ισχύει για το 0,0004% των φιλάθλων μας. Δεν αντανακλά τις απόψεις ή τη συμπεριφορά των οπαδών μας στο σύνολό τους. Από την πλευρά μας, εμείς συνεχίζουμε την παρακολούθηση και τη συνεργασία με τις Αρχές για να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε και να εξαλείψουμε τυχόν μορφές διακριτικής συμπεριφοράς και ρατσισμού», δηλώνει εκπρόσωπος του συλλόγου στον Guardian.

Στην Αγγλία, από την περίοδο 2014-2015, 107 άτομα συνελήφθησαν συνολικά, ενώ τη σεζόν 2015-2016 οι συλλήψεις ανέβηκαν σε 114. Στις δύο επόμενες σεζόν, οι συλλήψεις μειώθηκαν (94 το 2016-2017, 75 το 2017-2018). Παίκτες όπως οι Ραχίμ Στέρλινγκ και Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ δέχτηκαν ρατσιστικές επιθέσεις την περασμένη σεζόν και όπως εξηγεί o αντιρατσιστικός οργανισμός Kick It Out, τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι ο ρατσισμός είναι ένα εθνικό πρόβλημα που μοιράζονται οι ομάδες του αγγλικού ποδοσφαίρου σε διαφορετικά μεγέθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή