Κατάθλιψη, ο ισχυρότερος αντίπαλος των αθλητών

Κατάθλιψη, ο ισχυρότερος αντίπαλος των αθλητών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από τρία χρόνια, ο Τάισον Φιούρι έμοιαζε σαν να τα έχει όλα: Ηταν παγκόσμιος πρωταθλητής στην πυγμαχία, είχε πολλά χρήματα, αλλά και μια ευτυχισμένη οικογένεια. Μέσα του, όμως, ο ίδιος πολεμούσε τους δαίμονες των ναρκωτικών, του αλκοόλ και της κατάθλιψης. Είχε φτάσει σε σημείο όπου λίγο έλειψε να οδηγήσει τη Φεράρι του στον γκρεμό.

Ωστόσο, μετά την πρόωρη απόσυρσή του το 2016, ο Βρετανός πυγμάχος πραγματοποίησε μια αξιοσημείωτη επιστροφή στα ρινγκ.

«Αν μπορώ να επιστρέψω από αυτό, τότε όλοι μπορούν. Δεν είμαι ειδική περίπτωση, απλά ένα ανθρώπινο σώμα από αίμα και κόκαλα», δήλωσε πριν από την αναμέτρηση με τον Τομ Σβαρτζ το περασμένο Σάββατο. Ο 30χρονος κέρδισε με ευκολία τον αγώνα και πλέον χρησιμοποιεί τη δυναμική αυτή επιστροφή του προκειμένου να διευρύνει την ευαισθητοποίηση του κόσμου στο κρίσιμο ζήτημα της ψυχικής υγείας. Μέσα από το δικό του ταξίδι, θέλει να εμπνεύσει όποιον υποφέρει. «Δεν είναι αυτό που σας φέρνει στα γόνατά σας, είναι ο χαρακτήρας που δείχνετε και σηκώνεστε ξανά», τονίζει.

Η κατάθλιψη, οι τάσεις αυτοκτονίας και τα ναρκωτικά επηρεάζουν πολλούς αθλητές ανά τον κόσμο. Οι ΝΒΑερς Κέβιν Λοβ και ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν έχουν αποκαλύψει τη «μάχη» που δίνουν με την κατάθλιψη, την ίδια ώρα που ο ποδοσφαιριστής Κλαρκ Κάρλαϊλ, το 2014, σκόπιμα έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του και περπάτησε μπροστά από ένα φορτηγό, ενώ ο Ρόμπιν Σμιθ, αθλητής του κρίκετ, σχεδίαζε πώς θα αυτοκτονήσει.

Σύμφωνα με τον ειδικό ψυχολόγο Αντριου Βολάνιν, που έχει κάνει πολλές έρευνες στο συγκεκριμένο ζήτημα, οι παράγοντες που συμβάλλουν στην κατάθλιψη σε αθλητές κορυφαίου επιπέδου είναι, μεταξύ άλλων, οι τραυματισμοί και η συνταξιοδότηση.

Πολλοί αθλητές είναι απολύτως υγιείς και δεν υπέφεραν ποτέ από θέματα ψυχικής υγείας, αλλά στην πραγματικότητα, σχεδόν το ένα τέταρτο των αθλητών αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν καθημερινά την κατάθλιψη.

«Ανησυχούν για τις συνέπειες της ένδειξης ότι έχουν κάποιο πρόβλημα. Είναι κάτι που επηρεάζει τη ζωή τους και μετά την απόσυρσή τους. Αισθάνονται χαμένοι και πως δεν ξέρουν τι να κάνουν στην καθημερινότητά τους ή πώς να αισθανθούν καλά με τους εαυτούς τους», εξηγεί στο BBC ο Βολάνιν.

Ο Σμιθ αποφάσισε να αρχίσει το ποτό γιατί δεν αισθανόταν καλά με τον εαυτό του. Η οικογένειά του διασπάστηκε και ο ίδιος έκανε σχέδια για το πώς θα βάλει τέλος στη ζωή του. Με αφορμή τη συγκεκριμένη ιστορία και δεκάδες άλλες, ο ειδικός ψυχολόγος τονίζει πως πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βοηθηθούν οι αθλητές και να μιλούν ανοιχτά για το πρόβλημά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή