Ποδόσφαιρο: Ο νέος «πόλεμος» του Κόλπου

Ποδόσφαιρο: Ο νέος «πόλεμος» του Κόλπου

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύλληψη, ανάκριση και 24ωρη κράτηση του Μισέλ Πλατινί στη Γαλλία την περασμένη Τρίτη σχετικά με την ανάθεση στο Κατάρ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 επανέφερε στο προσκήνιο την πιθανότητα αφαίρεσης της διοργάνωσης του προσεχούς Μουντιάλ από το αραβικό εμιράτο. Ο πρώην πρόεδρος της UEFA φέρεται να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του Κατάρ και των εκλεκτόρων στην Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA, που κόντρα στα δεδομένα ψήφισε τον Δεκέμβριο του 2010 να διοργανωθεί το Μουντιάλ του 2022 στην αραβική έρημο.

Ο πρώην πρόεδρος της FIFA Ζεπ Μπλάτερ έχει ήδη κατονομάσει τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ως υπεύθυνο της μεταστροφής του Πλατινί και άλλων εκλεκτόρων υπέρ του Κατάρ τον Νοέμβριο του 2010, θυμίζοντας σε πρόσφατο βιβλίο του ότι λίγους μήνες μετά το δείπνο του Γάλλου προέδρου με τον εμίρη του Κατάρ τον μήνα εκείνο, παρουσία του Πλατινί, το Κατάρ πήρε το Μουντιάλ, η Γαλλία πώλησε αεροσκάφη αξίας 13 δισ. ευρώ στην Ντόχα και το Κατάρ άρχισε επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων στην Παρί Σεν Ζερμέν. Πλέον, ρεπορτάζ από την Αργεντινή ανέφερε την Τρίτη ότι τα ανώτατα κλιμάκια της FIFA μελετούν την ακύρωση της ανάληψης του Μουντιάλ από το Κατάρ, κάτι πρωτοφανές για τέτοιου επιπέδου διοργάνωση. Βεβαίως, είχε αφαιρεθεί και το Μουντιάλ του 1986 από την Κολομβία, αλλά εκείνο συνέβη εξαιτίας καταστροφικού σεισμού, και δόθηκε στο Μεξικό.

Ωστόσο, πολλοί θα ικανοποιούνταν από μια τέτοια απόφαση, από τους Αμερικανούς –που θεωρούν εαυτούς αδικημένους που ηττήθηκαν στην ψηφοφορία του Δεκεμβρίου του 2010, αλλά ανέλαβαν το επόμενο Μουντιάλ παρέα με το Μεξικό και τον Καναδά– έως τους Αγγλους, που πιστεύουν ότι θα πάρουν εκείνοι τη διοργάνωση του 2022, και τους άλλους Αραβες της Μέσης Ανατολής, που από το 2017 έχουν κηρύξει εμπάργκο στο Κατάρ.

Είναι γεγονός ότι η επιχειρηματική κουλτούρα της Ανατολής δεν συνάδει και τόσο με αυτή της Δύσης, με αποτέλεσμα την έντονη δυσπιστία εκ μέρους των Ευρωπαίων έναντι των Αράβων για τις επενδύσεις τους στη Γηραιά Ηπειρο. Δεν αποτελεί ψόγο στην ανατολίτικη νοοτροπία η καταγραφή της πραγματικότητας που θέλει τους Αραβες επενδυτές να βλέπουν με κακό μάτι τους ανοικτούς διαγωνισμούς –στους οποίους επιμένει η Ευρώπη– και να προτιμούν τις απευθείας αναθέσεις μέσω κρατικών συμφωνιών. Μια τέτοια φαίνεται ότι σύναψε με τη Γαλλία το Κατάρ στα τέλη του 2010, γι’ αυτό και ο Πλατινί φέρεται από τον πρώην πρόεδρο της FIFA Ζεπ Μπλάτερ ειπών ότι «μου ζήτησε ο ηγέτης του κράτους να αναλογιστούμε και την κατάσταση της Γαλλίας».

«Κομίζει γλαύκα εις Αθήνας» όποιος ισχυριστεί ότι η Ευρώπη βλέπει με μεγάλη καχυποψία την αραβική διείσδυση στο ποδόσφαιρό της. Αποτελεί δε κοινό μυστικό ότι οι αραβόκτητες Παρί ΣΖ και Μάντσεστερ Σίτι αντιμετωπίζουν πιο εχθρικές διαιτησίες από τα υπόλοιπα μεγαθήρια της Ευρώπης, ενώ ο Καταριανός ιδιοκτήτης της Παρί, σε πρόσφατη έκρηξη οργής, απείλησε να παρατήσει την επένδυση στη γαλλική ομάδα και να την πωλήσει.

Ειδικά το Κατάρ βρίσκεται παγιδευμένο σε κλοιό που όλο και στενεύει, και η FIFA δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να υποστηρίξει την απόφασή της για το τουρνουά του 2022. Εάν προκύψουν περισσότερα στοιχεία περί τυχόν αθέμιτου τρόπου διεκδίκησης, η αφαίρεση της διοργάνωσης θα έρθει πιο κοντά. Ηδη, λίγο μετά τη σύλληψη Πλατινί, το γραφείο στοιχημάτων Coral θεώρησε ότι αυξήθηκαν τόσο οι πιθανότητες αλλαγής έδρας του Μουντιάλ, ώστε να φθάνουν στο 50% (απόδοση 2 προς 1, από 5/1 προηγουμένως). Προσφέρει και απόδοση 6 προς 1 (από 10/1 νωρίτερα) για να διεξαχθεί το Μουντιάλ του 2022 στην Αγγλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή