Καταργεί την ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών η ΕΠΟ

Καταργεί την ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών η ΕΠΟ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα τελευταία χρόνια με αφορμή τις σχετικά συχνές διακοπές ή/και μη ενάρξεις ποδοσφαιρικών αγώνων λόγω επεισοδίων, που επέφεραν, εκτός των άλλων ποινών στην υπαίτια ομάδα, την ποινή αφαίρεσης τριών ή και περισσότερων βαθμών, αλλά και λόγω επεισοδίων που επίσης τιμωρούνταν με αφαίρεση τριών βαθμών, παρότι ο αγώνας ολοκληρωνόταν, έχει αρχίσει να συζητείται όλο και πιο έντονα ότι το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ κρίνεται στις δικαστικές αίθουσες και όχι στα γήπεδα, αφού οι αφαιρέσεις βαθμών επηρεάζουν τη βαθμολογία.

Στον νέο πειθαρχικό κώδικα που θα ψηφιστεί μεθαύριο στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, όλες οι ποινές αφαίρεσης βαθμών έχουν καταργηθεί. Η κατάργηση της ποινής αφαίρεσης βαθμών ήταν ένα αίτημα από την πλευρά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου που έγινε δεκτό από την ΕΠΟ και μένει να «περάσει» από τις FIFA/UEFA, οι οποίες πέρυσι σήκωσαν απαγορευτικό στη μείωση ποινών του πειθαρχικού κώδικα.

Πάντως, με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές που θα τεθούν προς έγκριση στην Ε.Ε. της ΕΠΟ, η ποινή αφαίρεση τριών βαθμών καταργείται: 

• Στην περίπτωση που από ρίψεις αντικειμένων υπάρξει οριστική διακοπή ή οριστική ματαίωση της τέλεσης του αγώνα. Οι ποινές θα είναι κατακύρωση του αγώνα υπέρ της αντίπαλης ομάδας με τέρματα 0-3 και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές δύο έως τέσσερις (αντί τρεις) αγωνιστικές.

• Στην περίπτωση εισόδου των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο και για επεισόδια στον εν γένει χώρο του γηπέδου, εάν η είσοδος ή τα επεισόδια στους λοιπούς χώρους του γηπέδου συνδέονται είτε με σημαντικές φθορές ξένης ιδιοκτησίας είτε με βιαιοπραγίες κατά προσώπων, ενώ παραμένει το πρόστιμο από 50.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ και ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, από δύo έως τέσσερις αγωνιστικές. 

• Σε περίπτωση μη έναρξης ή διακοπής του αγώνα λόγω επεισοδίων. Ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της ανυπαίτιας ομάδας.

Τέλος, μειώνεται η ποινή σε ένα έτος απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα (από τρία έως πέντε), για όποιον απειλεί ή εκφοβίζει αξιωματούχο, ενώ καταργούνται οι ποινές αφαίρεσης βαθμών και υποβιβασμού για την ΠΑΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή