Μπάσκετ: Το προφίλ της νέας προσπάθειας

Μπάσκετ: Το προφίλ της νέας προσπάθειας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη ανάγνωση των δεκαοκτώ παικτών που κλήθηκαν στην προετοιμασία της εθνικής ομάδας μπάσκετ και εκ των οποίων οι δώδεκα θα ταξιδέψουν στην Κίνα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, πιστοποιεί κάποια σταθερά στοιχεία της συγκεκριμένης σύνθεσης:

• Την ατομική ποιότητα, η οποία απομένει να αποδειχθεί και στη νέα πρόκληση που την περιμένει, αν θα αξιοποιηθεί και ομαδικά.

• Θεωρητικά, δείχνει να έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη πληρότητα σε όλες τις θέσεις πεντάδας και πάγκου, σε σύγκριση με τις εθνικές ομάδες της τελευταίας δεκαετίας, πίσω από το ρόστερ της ελληνικής ομάδας του 2014 -2015. Εχοντας ξεπεράσει το μεταβατικό στάδιο της τελευταίας τετραετίας από την αποχώρηση των Σπανούλη και Ζήση, η Εθνική έχει στις τάξεις της εμπειρότερους παίκτες που έχουν αυξήσει κατά κόρον τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις ομάδες τους.

• Kατακόρυφη ενίσχυση από την παρουσία του πολυτιμότερου παίκτη του ΝΒΑ, Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος επιστρέφει στην Εθνική, ύστερα από τρία χρόνια και δημιουργεί την ειδοποιό διαφορά αυτής της εθνικής ομάδας από όλες τις προηγούμενες.

Η εθνική ομάδα που έχει μείνει μακριά από διακρίσεις τα δέκα τελευταία χρόνια και «διψά» για να γυαλίσει και πάλι την ιστορία της, μακριά από το μίζερο, αποκαρδιωτικό και αυτοκαταστροφικό περιβάλλον του επαγγελματικού μπάσκετ.

Στα σχέδια του εκλέκτορα της Εθνικής, Θανάση Σκουρτόπουλου, υπάρχει ένας δεδομένος «κορμός» δέκα παικτών και εκτός απευκταίου απροόπτου (τραυματισμός), οι θέσεις της πεντάδας έχουν πολύ δυνατούς υποψηφίους κατόχους. Στη θέση του πλέι μέικερ υπάρχουν δύο εκ των κορυφαίων στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο Νικ Καλάθης και ο Κώστας Σλούκας. Δεδομένα, θα πλαισιωθούν από δύο ακόμα περιφερειακούς που θα χρησιμοποιούνται περισσότερο στη θέση του σούτινγκ γκαρντ, ενώ όπως και στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ, είναι πιθανή η ταυτόχρονη συνύπαρξη των Καλάθη και Σλούκα για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Στις σκέψεις του Σκουρτόπουλου είναι η παρουσία και… πέμπτου γκαρντ, χωρίς όμως να συμπεριληφθεί και άλλος παίκτης. Πώς θα γίνει αυτό; Να μετατραπεί η Εθνική σε… Μπακς με τον Γιάννη στη θέση «1» για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Η θέση-ταυτότητα του σταρ των Μπακς είναι αυτή του πάουερ φόργουορντ και θα παίξει κατά κόρον εκεί. Ο Σκουρτόπουλος έχει σχεδιάσει να παίξει σε δύο ακραίες θέσεις της πεντάδας, είτε ως σέντερ είτε ως «άσος» και κυρίως ως δεύτερος ψηλός, ενώ έχει συζητήσει μαζί του και έχει συναποφασιστεί να υπάρχει ένα σύστημα με αυτόν τελικό παραλήπτη της μπάλας για να σκοράρει με χαρακτηριστική κίνηση, όπως συνέβαινε με το σουτ με βήμα πίσω του Ντιρκ Νοβίτσι στους Ντάλας Μάβερικς.

Στη θέση του φόργουορντ υπάρχουν τέσσερις σταθερές επιλογές από τους Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Πρίντεζη και Βασιλόπουλο. Απαντες μπορούν να ανταποκριθούν και στη θέση του δεύτερου ψηλού, σε ειδικές συνθήκες του παιχνιδιού. Στις θέσεις των ψηλών δεσπόζει το δίδυμο Γιάννη Αντετοκούνμπο – Μπουρούση, εναλλακτικές επιλογές αναμένεται να είναι ο Θανάσης, ο Παπαγιάννης και ο Μήτογλου, ενώ ο Κώστας Κουφός εκδήλωσε ενδιαφέρον ένταξης στην προετοιμασία, με (μη εσκεμμένη) χρονική καθυστέρηση από την πλευρά του παίκτη και ενδέχεται να έρθει στην Ελλάδα. Το άλυτο πρόβλημα των τελευταίων χρόνων στην Εθνική ομάδα είναι η απουσία δεινού σουτέρ που θα «ανοίξει» τις «κλειστές» αντίπαλες άμυνες και ειδικά σε αυτό το Μουντομπάσκετ, που στόχος θα είναι ο περιορισμός του Greek Freak.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή