Αφησε το WNBA για να «πολεμήσει» κατά του ρατσισμού

Αφησε το WNBA για να «πολεμήσει» κατά του ρατσισμού

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σταρ του WNBA Μάγια Μουρ αποφάσισε να σταματήσει το μπάσκετ για ένα χρόνο, ώστε να βοηθήσει να βγει από τη φυλακή καταδικασμένος που η ίδια θεωρεί πως κατηγορήθηκε άδικα. Η 30χρονη σταρ επισκέφθηκε τη φυλακή της πόλης Τζέφερσον στο Μιζούρι, από την οποία κατάγεται, και συνάντησε τον 39χρονο Τζόναθαν Αϊρονς, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 50 ετών. «Δεν πρέπει να υπάρξουν περισσότερα θύματα, κάθε φορά που έρχομαι εδώ σκέφτομαι το ίδιο… την ειρωνεία», τόνισε η Μουρ. Η ανακοίνωσή της, όπου τονιζόταν πως θα σταματήσει το μπάσκετ για μία χρονιά, εξέπληξε φιλάθλους, συμπαίκτες και αντιπάλους καθώς βρισκόταν στην καλύτερη ηλικία της καριέρας της (30), έχοντας κερδίσει ήδη τέσσερις τίτλους. Στη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής της, όμως, ήθελε να ξεκινήσει κάτι καινούργιο, με στόχο να προωθήσει ένα κίνημα για την αναθεώρηση της αμερικανικής νομοθεσίας κατά του ρατσισμού. Βρήκε έναν νέο σκοπό στη γειτονιά όπου μεγάλωσε. Η πρώτη φορά που η Μουρ επισκέφθηκε τον Αϊρονς στη φυλακή ήταν πριν από 12 χρόνια και όπως δηλώνει σήμερα ήταν εκεί επειδή πραγματικά νοιαζόταν. Ηθελε να μάθει την ιστορία του, το παρελθόν του. Από την πλευρά του, ο Αϊρονς σε πρόσφατη συνέντευξή του, αποκάλεσε τη Μουρ έναν άνθρωπο που του δίνει ελπίδα. «Είναι ένα φως. Ενα αγνό φως», είπε. Πριν από 22 χρόνια, την ημέρα του εγκλήματος, ο 16χρονος τότε Αϊρονς βρέθηκε με όπλο σε λάθος γειτονιά τη λάθος ώρα και καταδικάστηκε για ένα έγκλημα που ο ίδιος ισχυρίζεται πως δεν έπραξε ποτέ. Η Μουρ άρχιζε να βλέπει τον Αϊρονς σαν έναν μεγάλο αδελφό.

Επειτα από αρκετές δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς το 2016, η ζωή της παίκτριας άλλαξε, καθώς βρήκε τη «φωνή» της, τον σκοπό της. Το «black lives matter» έγινε, εκτός από ένα κίνημα, τρόπος ζωής.

Σήμερα, η 30χρονη σταρ συνεισφέρει στις αμοιβές ενός κορυφαίου δικηγόρου του Μιζούρι για να δουλέψει στην περίπτωση του Αϊρονς, έχοντας ως τελικό στόχο την ελευθερία του 39χρονου βαρυποινίτη. Επίσης, θέλει να προωθήσει την αναθεώρηση της αμερικανικής νομοθεσίας και να περιορίσει τον ρατσισμό και τις άδικες κατηγορίες και καταδίκες. Οπως δηλώνει η ίδια, δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει στα γήπεδα του μπάσκετ, καθώς η ελευθερία ενός ανθρώπου προέχει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή