Γιάννης Αντετοκούνμπο στην «K»: Eίμαι ταπεινός, όχι γιατί έτσι πρέπει να δείχνω

Γιάννης Αντετοκούνμπο στην «K»: Eίμαι ταπεινός, όχι γιατί έτσι πρέπει να δείχνω

10' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είχαν περάσει παρά μόνον λίγα 24ωρα από τη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του. Εκείνη την αξέχαστη τελετή απονομής του βραβείου του πολυτιμότερου παίκτη της κανονικής περιόδου του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ του πλανήτη, του ΝΒΑ.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, άλλες φορές σαστισμένος, άλλες φανερά θολωμένος, μα πάντα πράος, ευγενικός και χαμογελαστός, δεχόταν υπομονετικά «κύματα επιθέσεων» από διεθνή μέσα, όπως το ESPN ή το SKY Sports, στο παρκέ όπου ξεκίνησε τα πρώτα επίσημα μπασκετικά βήματά του, αυτό του Φιλαθλητικού.

Κάμερες, μικρόφωνα, φωνές, χαρτιά, μακρόσυρτα «σσσσστ», όταν κάποια μπάλα έσκαγε στο παρκέ την ώρα που η κάμερα «έγραφε». Τον παρατηρούσα συνεχώς. Χωρίς να δυσφορήσει ούτε δευτερόλεπτο, ανέπτυσσε κάθε απάντησή του, σε κάθε μέσο, σε κάθε ερώτηση, σε κάθε απορία. Το γήπεδο όπου άφησε τις πρώτες σταγόνες ιδρώτα, την πρώτη αγωνία, το πρώτο καρδιοχτύπι του μικρού τότε Γιάννη και του αδελφού του Θανάση, είχε μετατραπεί σε ένα «άναρχο» στούντιο συνεντεύξεων. Ηταν η μέρα των Αντετοκούνμπο, των AntetokounBros και του πρώτου μπασκετικού παπουτσιού μιας τεράστιας εταιρείας με το όνομά του.

Ενα «μονό» 8 λεπτών

Κι όταν ήρθε η ώρα να βρεθούμε «αντιμέτωποι», στο φινάλε αυτής της γλυκιάς δοκιμασίας του, ο ψιλόλιγνος γίγαντας των 2,11 μέτρων κάθισε μπροστά μου, στην καρέκλα μιας ακόμη… ανάκρισης, σε ένα ιδιότυπο «μονό» μόλις 8 λεπτών. Κι εκεί, έπρεπε να ξεδιπλώσουμε και οι δύο τις γνώσεις μας σ’ ένα δημοσιογραφικό… «run n’ gun», απέναντι στον χρόνο.

«Α, Ελληνας;», ήταν η πρώτη –μάλλον με ανακούφιση– αντίδρασή του μόλις βρεθήκαμε πρόσωπο με πρόσωπο. Ενα ζεστό χαμόγελο και μια αληθινή χειραψία με καλωσόρισαν, ενώ εγώ παράλληλα… έψαχνα την παλάμη μου μέσα σ’ αυτή του Greek Freak.

Γιάννης Αντετοκούνμπο στην «K»: Eίμαι ταπεινός, όχι γιατί έτσι πρέπει να δείχνω-1
Eποχή Φιλαθλητικού. Τα πρώτα βήματα του Γιάννη προς το μαγικό «παραμύθι» του, προς την κορυφή του μπασκετικού κόσμου. ΙΝΤΙΜΕ NEWS

– Hμέρα των τελικών στο τουρνουά των AntetokounBros. Μεγάλη στιγμή για εσένα και την οικογένειά σου Γιάννη…

– «Ναι σίγουρα. Προσπαθούμε να δώσουμε πίσω στην κοινωνία πράγματα μέσα από αυτή τη δράση, ώστε τα παιδιά να φύγουν από τους δρόμους και να πάνε στο γήπεδο. Να φύγουν από το σπίτι τους και να πάνε στο γήπεδο και να είναι χαρούμενα».
Ηδη, ο πρώτος στόχος έχει επιτευχθεί, αφού στα τρία γήπεδα στα οποία διεξήχθη το τουρνουά (Λαμπρινή, Αμπελόκηποι, Ελληνορώσων) έγινε μια σημαντική ανάπλαση – ανακαίνιση από τη Nike σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

– Ολη η υφήλιος υποκλίθηκε στα κατορθώματά σου. Δημιούργησες ένα πραγματικό παραμύθι με τη ζωή σου. Πιστεύεις ότι μπορείς να το «διηγηθείς» σε μικρούς και μεγάλους που σε θαυμάζουν; Στη νέα γενιά που έχει άλλα πρότυπα; Τι θα έλεγες σ’ ένα παιδί;

– «Θα του έλεγα να είναι προσγειωμένος και ταπεινός. Να κυνηγήσει τα όνειρά του. Κάθε μέρα που ξυπνάει να σκέφτεται πώς μπορεί να βελτιωθεί ως άνθρωπος, ως χαρακτήρας και μετά να κοιτάξει να βελτιωθεί στη δουλειά του. Υπάρχει γενιά που μεγάλωσε βλέποντας ανθρώπους να πλουτίζουν γρήγορα και να σκορπούν τα χρήματά τους σε ακριβά αυτοκίνητα και άλλα, όμως η επόμενη γενιά που έρχεται, ο 10χρονος, ο 11χρονος, μακάρι να βλέπει τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε εγώ και τ’ αδέλφια μου. Να το πάρει ως παράδειγμα. Αυτό βέβαια μας δημιουργεί μια πίεση τόσο σε εμένα όσο και στα αδέλφια μου και στη μητέρα μου, ότι πάντα πρέπει να είμαστε σωστοί για να δίνουμε το παράδειγμα».

Νιώθει αυτά που λέει

Τα λόγια του φωτίζουν το πρόσωπό του όταν μιλάει για τα παιδιά. Κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα του, ακολουθείται από κάποια ακούσια κίνηση με τα χέρια. Τρίβει το μέτωπό του, ξύνει αμήχανα το καμένο από την τριβή στο παρκέ γόνατό του, κοιτάζει σχεδόν πάντα τον συνομιλητή στα μάτια. Νιώθει αυτά που λέει.

– Είναι βάρος για έναν νέο άνθρωπο να έχει στραμμένα όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, σε κάθε κίνησή του, σε κάθε λέξη του; Πώς το αντιμετωπίζεις;

– «Δεν υπάρχει στιγμή που θα πω “εγώ θα κάνω ό,τι γουστάρω, δεν με νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι, πώς θα το πάρουν”. Είμαι αληθινός. Αυτός είμαι. Δεν υποκρίνομαι το καλό παιδί. Δεν είμαι ταπεινός γιατί πρέπει να το δείχνω. Είμαι ο εαυτός μου. Είμαι έτσι γιατί έτσι με μεγάλωσαν οι γονείς μου».

Και ο πιο κακοπροαίρετος μπορεί να αντιληφθεί ότι ο Γιάννης δεν υποκρίνεται σε τίποτα. Εχει το χάρισμα να κερδίζει όχι μόνο τον αντίπαλό του στο παρκέ, αλλά και τον συνομιλητή του. Είναι ένας άνθρωπος με αρχές και δεν το διαπραγματεύεται. Ετσι έχει μάθει.

Γιάννης Αντετοκούνμπο στην «K»: Eίμαι ταπεινός, όχι γιατί έτσι πρέπει να δείχνω-2
Το κεφάλαιο Εθνική και Μουντομπάσκετ άνοιξε ξανά για τον Γιάννη. Μία ακόμη μεγάλη πρόκληση ορθώνεται μπροστά του. INTIME NEWS

– Παίζει ρόλο η οικογένεια λοιπόν; Μένει κάτι στα παιδιά όταν η οικογένεια ασχολείται με αυτά;

– «Θα μείνει 100%. 100%. Οταν είσαι 17, 18, 19 χρόνων δεν σκέφτεσαι πολύ. Λειτουργείς περισσότερο παρορμητικά. Οι αρχές, η οικογένειά μου, αυτά που μου δίδαξαν ο πατέρας μου και η μητέρα μου με κρατούν προσγειωμένο. Οταν μεγαλώνεις και προχωράς στη ζωή σου, θα δεις μπροστά σου κομμάτια που σου έδωσε ο πατέρας σου. Θα τα δεις, θα τα απλώσεις μπροστά σου».

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που κατά καιρούς συνέδεσαν την επιτυχία του Γιάννη με τη Θεά Τύχη, παραβλέποντας ηθελημένα τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του. Ο MVP του ΝΒΑ, όμως έχει απάντηση και γι’ αυτούς.

– Τελικά, Γιάννη, για να γίνει ένα όνειρο πραγματικότητα, χρειάζονται μόνο τα προσόντα ή και αρκετή δόση τύχης και φυσικά πολλή δουλειά;

– «Bασικό κομμάτι για να είσαι επιτυχημένος πιστεύω ότι είναι η δουλειά. Μπορεί το τάιμινγκ και η τύχη να παίζουν πολύ λίγο ρόλο, αλλά το σημαντικό είναι η δουλειά. Υπάρχουν πολλά παιδιά και άτομα που έχουν το ίδιο ταλέντο με εμένα, το ίδιο ύψος, το κορμί, τα χέρια με εμένα, αλλά είναι τεμπέληδες. Στις ΗΠΑ είναι όλοι έτσι σαν κι εμένα και υπάρχουν κάποιοι μάλιστα με καλύτερα χαρακτηριστικά από εμένα, πιο ψηλοί, μεγαλύτερο άνοιγμα χεριών, αλλά δεν δουλεύουν, δεν είναι “πεινασμένοι” να πετύχουν. Πρέπει να δουλέψεις για να πετύχεις στη ζωή σου».

Ακαδημία μπάσκετ

Και οι πράξεις μιλούν από μόνες τους. Ο Γιάννης ανακοίνωσε την ακαδημία μπάσκετ AntetokounBros, ένα διετές πρόγραμμα υποτροφιών από τη Nike για μη προνομιούχους νέους 12-16 ετών. Σκοπός της ακαδημίας είναι να δώσει την ευκαιρία στους νέους να αναδείξουν τις δυνατότητές τους και να γίνουν καλύτεροι αθλητές, συνάνθρωποι και πολίτες. Το πρόγραμμα προπονήσεων μπάσκετ θα «τρέξει» για δύο χρόνια στα γήπεδα των Αμπελοκήπων, της Λαμπρινής και των Ελληνορώσων, την ανάπλαση των οποίων πραγματοποίησε η Nike. Κάθε χρόνο, 100 αγόρια και κορίτσια θα συμμετέχουν σε υψηλού επιπέδου προπονήσεις μπάσκετ και mentoring για τα απαραίτητα εφόδια για την εξέλιξή τους. Οι συμμετέχοντες που θα ξεχωρίσουν θα βραβευθούν με την ακαδημαϊκή υποτροφία «One of a kind» από το Ιδρυμα Ωνάση. Εχοντας ιδρυθεί από τα αδέλφια Αντετοκούνμπο, η Ακαδημία υποστηρίζεται από τη Nike και το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τον οργανισμό Eurohoops και το Ιδρυμα Ωνάση.

«Στο ΝΒΑ δεν βάζουν ταβάνι στους παίκτες»

Η πορεία της συζήτησής μας με τον Γιάννη μπαίνει πλέον… μέσα στο παρκέ. Στην ερώτηση σχετικά με το ποια είναι η διαφορά της προπόνησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ, πού δίνει βάση το ΝΒΑ περισσότερο προπονητικά, ατομικά και ομαδικά, ο Greek Freak βάζει τη γροθιά του μπροστά στα χείλη του και σηκώνει ακαριαία τα φρύδια.

Γιάννης Αντετοκούνμπο στην «K»: Eίμαι ταπεινός, όχι γιατί έτσι πρέπει να δείχνω-3
Αλέξης, Κώστας, Θανάσης, Γιάννης. Οι AntetokounBros φέρνουν το μπάσκετ στην αγκαλιά των παιδιών, με ανακαίνιση γηπέδων και την Ακαδημία. Πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, που υποστηρίζονται από τη Nike, τον οργανισμό Eurohoops και το Ιδρυμα Ωνάση. NIKE

«Καλή ερώτηση είναι αυτή. Πάρα πολύ καλή ερώτηση… Κοίτα, από τα χρόνια που έζησα εδώ, ήμουν πάρα πολύ τυχερός που είχα τον Τάκη Ζήβα, τον πρώτο προπονητή μου του Φιλαθλητικού. Μας έδινε μια ελευθερία, την ευκαιρία να παίξουμε πιο ελεύθερα. Πιστεύω κάποιες φορές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, υπάρχουν προπονητές που βάζουν ταβάνι στους παίκτες, ρόλους. Π.χ. λένε “εσύ θα κάνεις αυτό, εσύ είσαι καλός σ’ αυτό“. Προσπαθούν να τους έχουν μεν προσγειωμένους, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι καβαλούν το καλάμι, αλλά πιστεύω ότι είναι λάθος να βάζουν “ταβάνι” στους παίκτες και συγκεκριμένες αρμοδιότητες με βάση αυτά που βλέπουν. Στο ΝΒΑ δίνουν ευκαιρίες, πολλές ευκαιρίες στους αθλητές».

– Ναι, αλλά αν ο προπονητής σου σε δει να ξεφεύγεις πάνω στον ενθουσιασμό σου μέσα στο ματς, δεν θα σε παρατηρήσει;

– «Θα μου μιλήσει, αλλά είναι τελείως διαφορετική η κουλτούρα και η προσέγγιση η αμερικανική. Θα μου πει π.χ. “εκεί Γιάννη ήσουν λίγο λάθος, ξέφυγες”, αλλά θα το πει με σωστό τρόπο, χωρίς να σε “κάψει”. Στην Ευρώπη γενικά, ένας προπονητής μπορεί να σου πει “έλα εδώ, κάτσε στον πάγκο” και να σου κόψει τα φτερά».

– Ενας παίκτης 2,11 μ. μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες επίθεσης από τη θέση 1. Στην Ευρώπη είναι εφικτός αυτό ο τρόπος παιχνιδιού;

– «Ενας παίκτης σαν κι εμένα στην Ευρώπη δεν θα έπαιζε ποτέ στη θέση 1. Αν παίξω εγώ στον άσο, τι θα παίξουν οι υπόλοιποι; Είναι διαφορετική η νοοτροπία, ο τρόπος σκέψης των προπονητών στην Ευρώπη. Είναι σαν να βάζουν μια ταμπέλα και να λένε “α, αυτός είναι 2,11, άρα θα παίξει σέντερ”. Στο ΝΒΑ θα δουν σφαιρικά τις δυνατότητές σου, όπως με τον Κέβιν Ντουράντ για παράδειγμα, που είναι 2,06 και παίζει σούτινγκ γκαρντ».

Η ώρα για το μεγάλο ραντεβού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Κίνας (31 Αυγούστου-15 Σεπτεμβρίου) πλησιάζει και η Εθνική Ελλάδος ετοιμάζεται για το πρώτο τζάμπολ στη Ναντσίνγκ την 1η Σεπτεμβρίου κόντρα στο Μαυροβούνιο (15.00 ώρα Ελλάδος). Η ελληνική ομάδα θα ταξιδέψει έχοντας στην αποστολή της τον MVP του ΝΒΑ (ίσως και τα αδέλφια του Θανάση και Κώστα, αφού και οι δύο είναι στην προεπιλογή), αλλά και τους δύο πόιντ γκαρντ που ξεχώρισαν στη φετινή Ευρωλίγκα, τον Νικ Καλάθη και τον Κώστα Σλούκα.

– Εθνική, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ολη η Ελλάδα περιμένει τον Γιάννη. Ολος ο κόσμος περιμένει τον Greek Freak. Eίσαι έτοιμος γι’ αυτό; Εχεις μιλήσει με τους συμπαίκτες σου ή τον κόουτς; Τι πιστεύεις εν όψει Κίνας;

– «Να είμαι πρώτα απ’ όλα υγιής. Θέλω να είμαι εκεί. Εχω μιλήσει με τον προπονητή, του έχω πει ότι θέλω να είμαι εκεί, θα ξεκινήσω κανονικά την προετοιμασία. Να πάνε όλα καλά, να βελτιωθούμε σαν ομάδα και να πάμε να κάνουμε μια επιτυχία».

Γιάννης Αντετοκούνμπο στην «K»: Eίμαι ταπεινός, όχι γιατί έτσι πρέπει να δείχνω-4
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι πρότυπο για τη νέα γενιά της Ελλάδας και δηλώνει ότι νιώθει ευθύνη γι’ αυτό. Το μπάσκετ δεν σταματάει στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. NIKE

Το δικό του παπούτσι

ΝΒΑ, Εθνική, δόξα, δημοσιότητα για έναν νέο που κάποτε μοιραζόταν το ίδιο ζευγάρι παπούτσια με τον αδελφό του. Πλέον, έχει στα… πόδια του μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αθλητικών ειδών του κόσμου, η οποία έραψε τα δικά του παπούτσια, τα Zoom Freak 1, με το όνομά του και πράγματα από τη ζωή του και χαραγμένα τα ονόματα της μητέρας του, των αδελφών του, του πατέρα του και την ελληνική σημαία.

– Το πρώτο παπούτσι σου από τη NIKE με πράγματα προσωπικά επάνω του, αλλά και τοποθέτηση μπασκέτας στην κορυφή του Ολύμπου. Πώς νιώθεις;

– «Είναι απίστευτο συναίσθημα. Αν δουλεύεις σκληρά, ανταμείβεσαι. Δεν το ξεχνάω αυτό και θα συνεχίσω να δουλεύω σκληρά. Να με ευλογήσει ο Θεός, να μου φέρει κι άλλες ανταμοιβές».

Η δόξα, όμως, κρύβει και παγίδες. Το τελευταίο διάστημα, σχετικοί και μη, «χρησιμοποιούν» το όνομα Αντετοκούνμπο για να αυτοπροβληθούν ή για να τον προκαλέσουν.

– Σε ενοχλεί που κάποιοι «καπηλεύονται» το όνομά σου και την εικόνα σου για ίδιον όφελος ή από την άλλη πλευρά μιλούν κατά καιρούς για σένα «προκαλώντας» σε εμμέσως να απαντήσεις; Αισθάνεσαι ότι πάντα πρέπει να δίνεις απαντήσεις εκτός γηπέδου;

– «Οχι καθόλου. Δεν θα συμμετάσχω σε ό,τι θέλουν να πουν οι άλλοι. Δίνω απαντήσεις με αυτό που είμαι, αυτό που νιώθω».

1991
Οι Τσαρλς και Βερόνικα Αντετοκούνμπο αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα.

1994
Γεννιέται ο Γιάννης στις 6 Δεκεμβρίου.

2007
Αρχίζει να ασχολείται με το μπάσκετ.

2009
Εντάσσεται στην εφηβική ομάδα του Φιλαθλητικού.

2011
Αγωνίζεται πλέον στην αντρική ομάδα.

2012
Η ισπανική Σαραγόσα αποκτά τα δικαιώματά του.

2013
Αποκτά την ελληνική υπηκοότητα στις 9 Μαΐου.

Επιλέγεται στο νούμερο 15 του ντραφτ από τους Μιλγουόκι Μπακς στις 27 Ιουνίου.

Πρώτη εμφάνιση στο ΝΒΑ στις 30 Οκτωβρίου, κόντρα στους Νικς αγωνίζεται για περίπου πέντε λεπτά και σημειώνει έναν πόντο

2014
Αγωνίζεται για πρώτη φορά με την εθνική ανδρών στις 8 Αυγούστου.

2016
Υπογράφει τετραετή επέκταση του συμβολαίου του με τους Μπακς αξίας 100 εκατ. δολαρίων.

2017
Επιλέγεται ως βασικός για την ομάδα της Ανατολής για το All Star Game. Εναν μήνα μετά γίνεται ο νεαρότερος μη Αμερικανός που αγωνίζεται ως βασικός σε All Star.

2018
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ψηφίζεται ως «starter» της Ανατολής στο All Star. Θα πάρει λιγότερες ψήφους μόνο από τον Λεμπρόν Τζέιμς.

2019
25 Ιανουαρίου. Πλέον είναι αρχηγός της Ανατολής στο All Star.

Kόντρα στους Νετς σημειώνει ρεκόρ πόντων (52) στις 17 Μαΐου.

Αναδεικνύεται πολυτιμότερος παίκτης (MVP) της κανονικής περιόδου στις 25 Ιουνίου.

Γιάννης Αντετοκούνμπο στην «K»: Eίμαι ταπεινός, όχι γιατί έτσι πρέπει να δείχνω-5
28 Ιουνίου. O Γιάννης παρουσιάζει το πρώτο παπούτσι με το όνομά του από τη ΝΙΚΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή