Κόπα Αμέρικα: Το τρόπαιο στη Βραζιλία

Κόπα Αμέρικα: Το τρόπαιο στη Βραζιλία

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ένατο Κόπα Αμέρικα της ιστορίας της κατέκτησε δίκαια η Βραζιλία χθες, επικρατώντας στον τελικό με 3-1 του Περού, του φιναλίστ-έκπληξη, σε μια διοργάνωση με όμορφα τέρματα, σκληρό παιχνίδι και αρκετά διοργανωτικά προβλήματα. Στο «Μαρακανά» η ανανεωμένη ομάδα του τεχνικού Τίτε ήταν συνολικά καλύτερη και επέβαλε το παιχνίδι της στους «Ινκάικος», χάνοντας πολλές ευκαιρίες για περισσότερα γκολ.

Στο 15ο λεπτό οι Βραζιλιάνοι έκρυψαν την μπάλα, όταν ένα χορευτικό του Γκαμπριέλ Ζεζούς στα δεξιά κατέληξε σε σέντρα-ξυραφιά στα πόδια του αμαρκάριστου Εβερτον. Ο παίκτης-αποκάλυψη της διοργάνωσης είχε διαφύγει την προσοχή του αεικίνητου αριστερού μπακ του Περού, Λουίς Αντβίνκουλα και σκόραρε με δυνατό βολέ.

Οι Βραζιλιάνοι έμοιασαν να επαναπαύονται στο προβάδισμά τους, αφήνοντας χώρους στους Περουβιανούς που σε μια σέντρα από δεξιά κέρδισαν πέναλτι στο 41ο λεπτό λόγω πρόσκρουσης της μπάλας στο χέρι του Τιάγκο Σίλβα. Ο Πάολο Γκερέρο ανέλαβε την ευθύνη και σκόραρε από τη βούλα, φθάνοντας τα 14 τέρματα στην καριέρα του στο Κόπα Αμέρικα, ρεκόρ για εν ενεργεία ποδοσφαιριστή.

Αυτό ήταν το μόνο γκολ που δέχθηκε στο τουρνουά η διοργανώτρια, καθώς στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου ο Γκαμπριέλ Ζεζούς αποκατέστησε οριστικά το βραζιλιάνικο προβάδισμα, όταν ο Αρτούρ μπήκε από δεξιά στην περιοχή και πάσαρε πλάγια στον άξονα από όπου ο Ζεζούς δεν αστόχησε. Ο ίδιος πάντως άφησε την ομάδα του με 10 παίκτες στο 70΄ (δεύτερη κίτρινη). Το τελικό 3-1 έγραψε στο 90΄ ο Ρισάρλισον με πέναλτι που κέρδισε ο δαιμόνιος Εβερτον.

Την τρίτη θέση κατέκτησε η Αργεντινή επικρατώντας της Χιλής με 2-1 στον μικρό τελικό προχθές. Σέρχιο Αγουέρο και Πάουλο Νιτμπάλα χάρισαν τη νίκη στην «αλμπισελέστε», ενώ ο Αρτούρο Βινδάλ μείωσε με πέναλτι.

Συνολικά ήταν μια διοργάνωση με αρκετά προβλήματα, που αφορούσαν την κακή ποιότητα των αγωνιστικών χώρων σε μια χώρα που μόλις πέντε χρόνια νωρίτερα είχε φιλοξενήσει το Μουντιάλ, στη σχολαστική χρήση του βιντεοδιαιτητή (VAR), στα ακριβά εισιτήρια που οδήγησαν σε μισοάδειες εξέδρες σε αρκετά ματς των ομίλων, αλλά και τις δυσκολίες που είχε το Περού ως φιναλίστ να κάνει προπόνηση σε εγκαταστάσεις στο Ρίο ντε Τζανέιρο πριν από τον τελικό.

Οι δε Χιλιανοί είχαν να λένε για την απίστευτη κίνηση που αντιμετώπισαν Παρασκευή απόγευμα στο Σάο Πάολο, προσπαθώντας να μεταβούν με το πούλμαν από το ξενοδοχείο τους στο γήπεδο, κάνοντας δύο ώρες και 40 λεπτά για να φτάσουν, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση κατά 20 λεπτά της έναρξης του αγώνα με την Ουρουγουάη.

Η πιο μελανή όμως εικόνα του τουρνουά ήρθε προχθές το βράδυ, όταν ο Παραγουανός διαιτητής του μικρού τελικού απέβαλε τον Λιονέλ Μέσι, μαζί με τον αντίπαλό του στη φάση, Χιλιανό αρχηγό Γάρι Μεδέλ, εξαντλώντας κάθε περιθώριο αυστηρότητας. Ηταν η πρώτη κόκκινη που βλέπει ο Μέσι εδώ και 14 χρόνια. Εξαλλος για δεύτερο συνεχόμενο ματς, μετά τον ημιτελικό με τη Βραζιλία, ο Μέσι δεν πήγε καν να πάρει το χάλκινο μετάλλιό του και έκανε και πάλι δηλώσεις κατά της συνομοσπονδίας (CONMEBOL) μιλώντας για «διαφθορά» και προσθέτοντας ότι «αυτό το κύπελλο ήταν στημένο να το πάρει η Βραζιλία».

Μπορεί η εικόνα στο χορτάρι να έδειξε ότι δίκαια στέφθηκε πρωταθλήτρια η Βραζιλία, όμως οι δηλώσεις αυτές μόνο καλό δεν έκαναν στη διοργάνωση, στο προφίλ του Μέσι και στην προσπάθεια διεκδίκησης από την CONMEBOL του Μουντιάλ του 2030.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή