Πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι των ουσιών

Πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι των ουσιών

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την καθοριστική συμβολή της ελληνικής αστυνομίας ολοκληρώθηκε μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς επιχειρήσεις που είχε στόχο την εξάρθρωση κυκλωμάτων παρασκευής και εμπορίας απαγορευμένων ουσιών που προορίζονταν για χρήση από αθλητές και αθλούμενους. Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ και αστυνομικές αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο τους εμπόρους αναβολικών, καθώς τα τελευταία είκοσι χρόνια η χρήση ουσιών και τα έσοδα από το παράνομο εμπόριο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Το εμπόριο απαγορευμένων ουσιών μοιάζει να έχει πλοκάμια σε όλο τον κόσμο. Η επιχείρηση «Viribus», με τις δεκάδες συλλήψεις και τους τόνους απαγορευμένων ουσιών, αποκάλυψε ότι «αόρατοι» δεσμοί ένωναν εμπόρους από την Ελλάδα μέχρι την Κολομβία.

Σε πολλές χώρες συνεχίζονται οι έρευνες. Τα κυκλώματα που διοχετεύουν απαγορευμένες ουσίες στην αθλητική αγορά έχουν εξελιχθεί σε… Λερναία Υδρα. Τον Φεβρουάριο, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκι του Ζέεφελντ και ύστερα από αιφνιδιαστικό έλεγχο της αυστριακής αστυνομίας, συνελήφθησαν αθλητές και συνοδοί. Αυτή η υπόθεση αποδείχθηκε η… κορυφή του παγόβουνου για άλλες υποθέσεις. Ενας αθλητής αποκάλυψε ότι η ομοσπονδία του αυστριακού σκι ανεχόταν τη χρήση αλλά, στη συνέχεια, ανασκεύασε τις δηλώσεις του.

Στη Ρωσία, ο ρωσικός οργανισμός αντιντόπινγκ (RUSADA) προσπαθεί να αποδείξει ότι… η γυναίκα του Καίσαρα και είναι τίμια και φαίνεται. Μετά τις αποκαλύψεις για συγκάλυψη υποθέσεων ντόπινγκ και τον αποκλεισμό της χώρας από Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα, ο RUSADA θέλει να δείξει ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Το πρώτο εξάμηνο του 2019 πραγματοποίησε 6.792 ελέγχους και κατέγραψε 102 παραβάσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή