ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Αστυπάλαια ανοίγει… τα πανιά της

Η Αστυπάλαια  ανοίγει…  τα πανιά της

Αστυπάλαια. Η αποκαλούμενη «πεταλούδα του Αιγαίου» και «τράπεζα των θεών». Δεκάδες παιδιά στους δρόμους με ένα κινητό στο χέρι και καμία αθλητική δραστηριότητα. Η «μοίρα» των νέων των απομακρυσμένων, από τα αστικά κέντρα, περιοχών. Στο νησί των Δωδεκανήσων, όμως, η προσπάθεια μιας παρέας από την Αθήνα και κατοίκων της περιοχής, σε συνδυασμό με τη «στάση» του «56ου Ράλλυ Αιγαίου», δίνει ίχνη ελπίδας ότι πολύ σύντομα τα περισσότερα από 150 παιδιά της Αστροπαλιάς θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με ναυταθλητισμό.

Και… εγένετο Ναυτικός Ομιλος Αστυπάλαιας. «Κάθε αρχή είναι πάντα δύσκολη, αλλά υπάρχει μεγάλη όρεξη για να βοηθήσουμε τα παιδιά του νησιού. Η άφιξη του στόλου του “56ου Ράλλυ Αιγαίου” στο νησί αποτέλεσε ευτυχής συγκυρία γιατί γνωρίσαμε ανθρώπους που μας υποσχέθηκαν ότι θα βοηθήσουν να γίνει το όνειρο πραγματικότητα», λέει στην «Κ» ο Νίκος Κονταξής, πρόεδρος του νεοσύστατου ομίλου. Ο κ. Κονταξής δεν έχει άμεση σχέση με το νησί. Γνώρισε την Αστυπάλαια πριν από, περίπου, 20 χρόνια και απέκτησε δεύτερη πατρίδα. Δεν έχει, επίσης, σχέση με τον αθλητισμό. Θέλησε όμως να προσφέρει μία διέξοδο στα δεκάδες παιδιά που γνωρίζουν τη λέξη αθλητισμός μόνο από τις… οθόνες.

«Είμαστε μία παρέα που αγαπάει το νησί. Μαζί με κατοίκους της περιοχής, και με τη βοήθεια του νεοεκλεγέντος δημάρχου Νίκου Κομηνέα, αποφασίσαμε να δώσουμε μία δραστηριότητα στα, περισσότερα, από 150 παιδιά. Αποτελεί μία κίνηση για να ενεργοποιηθεί η νεολαία», τόνισε ο κ. Κονταξής.

Η Αστυπάλαια αποτέλεσε νησί-σταθμό για το «56ο Ράλλυ Αιγαίου». Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ολυμπιονίκες και πρωταθλητές που παίρνουν μέρος στον ιστορικό αγώνα, ενώ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης Ιωάννης Μαραγκουδάκης υποσχέθηκε την αμέριστη στήριξή του στην προσπάθεια:

«Για αρχή θα έρθει ο πρόεδρος και μία ομάδα κατοίκων του νησιού να κάνουν μαθήματα ιστιοπλοΐας στον ΠΟΙΑΘ. Στη συνέχεια, θα πάρουν μέρος σε αγώνες στην Αθήνα και θα δραστηριοποιηθεί το τμήμα στην Αστυπάλαια. Θα βοηθήσουμε ώστε να βρεθούν σκαφάκια όπτιμιστ κ.λπ. για τα παιδιά», μας είπε ο κ. Μαραγκουδάκης. Κατά το παρελθόν, ο ΠΟΙΑΘ έχει βοηθήσει για να δημιουργηθούν και να υποστηριχθούν αντίστοιχοι Ομιλοι σε Ψαρά, Ρέθυμνο, Καστελλόριζο, Λειψούς, Γύθειο, Πύλο, Αμοργό, Κέρκυρα, Χαλκίδα και Λέρο.

Οι ιθύνοντες του νεοσύστατου Ομίλου, που αριθμεί, ήδη, τα 40 μέλη, ως πρώτο βήμα έχουν αγοράσει Sup. Ο «ασημένιος» ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Δημήτρης Μούγιος, που μετέχει ως ιστιοπλόος στο Ράλλυ Αιγαίου, υποσχέθηκε ότι μαζί με μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών θα βοηθήσουν στα πρώτα βήματα για την εκπαίδευση των παιδιών ώστε ο ΝΟΑ να βγει από το «κουκούλι» και ως πεταλούδα να βοηθήσει τα παιδιά να βάλουν πανιά στα όνειρά τους και να γεμίσουν με αθλητισμό το λιμάνι του Πέρα Γιαλού της «πεταλούδας του Αιγαίου».