Το «56ο Ράλλυ» έφερε φρέσκο αέρα από το Αιγαίο

Το «56ο Ράλλυ» έφερε φρέσκο αέρα από το Αιγαίο

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αιγαιοπελαγίτικο αέρα «γέμισαν» το βράδυ της Δευτέρας οι κήποι της Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου. Ο ιστορικός θεσμός του «Ράλλυ Αιγαίου» ένωσε για άλλη μία χρονιά τους ανθρώπους της θάλασσας και η τελετή απονομής των κυπέλλων στους νικητές του «56ου Ράλλυ Αιγαίου» έστειλε μηνύματα αθλητισμού, ναυτοσύνης αλλά και σεβασμού προς το περιβάλλον.

Μπροστά στο άγαλμα του Θεμιστοκλή, θεμελιωτή της ναυτικής δύναμης της Αθήνας, και ύστερα από έναν ανταγωνιστικό αγώνα 400 ναυτικών μιλίων, οι ιστιοπλόοι γιόρτασαν άλλη μία περιπέτεια στο Αιγαίο. Μία περιπέτεια όπου οι άνεμοι άγγιξαν τα 40 μίλια και το μελτέμι έδωσε τη… σκυτάλη στην απόλυτη μπουνάτσα. Μια περιπέτεια στην οπαία δοκιμάστηκαν οι αντοχές ανθρώπων, σκαφών και υλικών. Οι αγωνιζόμενοι ταξίδεψαν όρτσα, πρύμα, πλαγιοδρομίες, δευτερόπρυμα, άλλαξαν πολλές φορές πανιά κατά τη διάρκεια μιας πλεύσης, έμειναν πολλές ώρες εν πλω (το «Κορμοράνος» διένυσε τα 170 ν.μ., από τον Σαρωνικό μέχρι την Αστυπάλαια σε 26:50.19), αλλά κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε για κούραση. Ολοι γνωρίζουν ότι το «Ράλλυ Αιγαίου» είναι ένας μαραθώνιος όπου αφού μάθεις τα όρια των δυνατοτήτων σου προσπαθείς να τα ξεπεράσεις.

Το «56ο Ράλλυ» έφερε φρέσκο αέρα από το Αιγαίο-1

Το πλήρωμα του σκάφους «Pega» γιορτάζει την κατάκτηση του πρώτου τρoπαίου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στην κατηγορία των αγωνιστικών.

«Η φετινή διοργάνωση ήταν από τις πιο επιτυχημένες από αγωνιστικής πλευράς. Χάρη στον ισχυρό άνεμο, οι ιστιοδρομίες ολοκληρώθηκαν γρήγορα και οι αγωνιζόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την παραμονή τους σε Αστυπάλαια και Μήλο», δήλωσε ο Ιωάννης Μαραγκουδάκης, πρόεδρος του διοργανωτή ομίλου (ΠΟΙΑΘ).

Στο «Ράλλυ Αιγαίου» όλοι είναι νικητές. Υπάρχουν όμως και αυτοί που έκαναν τους καλύτερους χρόνους. Αυτή η χρονιά ήταν του Πολεμικού Ναυτικού. Για πρώτη φορά σκάφος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων κατέκτησε τον τίτλο, στον ιστορικό θεσμό, στα αγωνιστικά. Το «Pega» με κυβερνήτες τον αντιπλοίαρχο Δ. Σουβαλτζή και τον Θ. Τσουλφά και πλήρωμα αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς και σημαιοφόρους του Π.Ν. αναδείχθηκαν «κυρίαρχοι του Αιγαίου». Και στο «Bullet Encode», όμως, που κατέκτησε το Line Honours (πρωτιά σε «καθαρό» χρόνο), και τη δεύτερη θέση στη γενική, υπάρχει… άρωμα Πολεμικού Ναυτικού.

Το «56ο Ράλλυ» έφερε φρέσκο αέρα από το Αιγαίο-2

Ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ Ιωάννης Μαραγκουδάκης απονέμει τιμητική πλακέτα στον αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη.

Κυβερνήτης είναι ο ολυμπιονίκης και αντιπλοίαρχος Δημήτρης Δεληγιάννης, ενώ μέλος του πληρώματος είναι και ο ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Δημήτρης Μούγιος, επίσης αξιωματικός Π.Ν. Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού υπήρχαν και σε άλλα πληρώματα. Πολλοί χρησιμοποίησαν μέρος της άδειάς τους για να πάρουν μέρος στον αγώνα, καθώς η θάλασσα τους κρατάει «δεμένους» στα δίχτυα της. Τρίτο στα Rerformance ήρθε το «Αιολία» (Σπ. Παπαντωνίου), που «δανείστηκε» το όνομά του από το, σύμφωνα με τον Ομηρο, «πλεούμενο νησί, κατοικία του Αιόλου».

Στην κατηγορία Sport την παράσταση «έκλεψαν» οι «βετεράνοι» του Αιγαίου. Πρώτευσε το «Water Gipsy» του θαλασσοπόρου Ιωάννη Μαραγκουδάκη. Δεύτερο το «Alter Ego – ABS» του 90χρονου Στέλιου Μπόνα. Ο πρωταθλητής Ευρώπης και Olympian του 1956 ολοκλήρωσε τις ιστιοδρομίες στο τιμόνι ή δίπλα από αυτό, χωρίς να ξεκουραστεί. Τρίτο ήρθε το «Phoinix» (Χαρ. Δημητρίου) και τέταρτο ο «Κορμοράνος» του ναυάρχου ε.α. Κωνσταντίνου Μανιουδάκη. Ο 89χρονος, με πλήρωμα φοιτητές του Πολυτεχνείου, όπως οι πρόγονοι του, Μινωίτες ιστιοπλόοι, έφυγε από τα Χανιά, έφτασε στον Πειραιά για να διασχίσει για άλλη μία φορά το Αιγαίον Πέλαγος.

Το «56ο Ράλλυ» έφερε φρέσκο αέρα από το Αιγαίο-3

Οι 90χρονοι Στέλιος Μπόνας και Κωνσταντίνος Μανιουδάκης, αφού «έτρεξαν» τα 400 ν.μ. του «56ου Ράλλυ Αιγαίου», έδωσαν ραντεβού στο επόμενο.

Η νέα γενιά

Μπορεί στη διοργάνωση να συμμετείχαν και βετεράνοι αθλητές με «νέα ψυχή», το αισιόδοξο μήνυμα όμως το έστειλε η συμμετοχή της νέας γενιάς. Η 14χρονη Βάσια Λιβά, ο 15χρονος αδελφός της Βασίλης, από το σκάφος «Οptimum», η 16χρονη Αλκηστις Παπαντωνίου από την «Αιολία» και άλλα παιδιά πήραν μέρος στην απαιτητική διοργάνωση και έβαλαν στο βιογραφικό τους το πρώτο «Ράλλυ». Εξάλλου στον χώρο της ελληνικής ιστιοπλοΐας η δεινότητα και η ναυτοσύνη μετριούνται με την ερώτηση «εσύ σε πόσα “Ράλλυ Αιγαίου” έχεις τρέξει;».

«Aegean 600»

Οι άνθρωποι της θάλασσας είναι αεικίνητοι, όπως η θάλασσα. Δεν επαναπαύονται. Κι ενώ το «Ράλλυ Αιγαίου» είναι ο αρχαιότερος αγώνας της Ανατολικής Μεσογείου, οι ιθύνοντες του ΠΟΙΑΘ ετοιμάζουν και κάτι νέο: έναν νέο αγώνα 600 ναυτικών μιλίων που θα διεξαχθεί την επόμενη χρονιά (14-20 Ιουνίου) και έχει ως στόχο να εντάξει την Ελλάδα στην κατηγορία των διοργανώσεων των 600 ν.μ.

Το «56ο Ράλλυ» έφερε φρέσκο αέρα από το Αιγαίο-4

Με την ταχύτητα του ανέμου να φτάνει ακόμη και τα 40 μίλια, οι ιστιοπλόοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ιστιοδρομίες με αδρεναλίνη και ένταση.

Το «Aegean 600» θα αποτελέσει την 6η διοργάνωση 600 ν.μ. στον κόσμο. Ηδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένα πληρώματα, τα οποία θέλουν να ζήσουν μία ιστιοπλοϊκή εμπειρία σε ένα από τα πιο απαιτητικά πελάγη του κόσμου. «Πρόκειται για μία διοργάνωση που θα αναδείξει τη χώρα μας σε κέντρο θαλάσσιου τουρισμού και ναυταθλητισμού», υπογράμμισε ο κ. Μαραγκουδάκης.

Το «Aegean 600» θα έχει σημείο εκκίνησης και τερματισμού το Σούνιο, σε μία ιστιοδρομία χωρίς στάση. «Πρέπει να απολαύσουμε με κάθε τρόπο τις θάλασσές μας, να στείλουμε μηνύματα περιβαλλοντικού σεβασμού αλλά και ότι η άθληση είναι πέρα από κάθε ηλικία. Το φετινό “Ράλλυ” ολοκληρώθηκε, αρχίζουμε την προετοιμασία για τον αγώνα των 600 ν.μ.», δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή