Τονωτική ένεση στον τουρισμό και περιβαλλοντικές δράσεις

Τονωτική ένεση στον τουρισμό και περιβαλλοντικές δράσεις

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Ράλλυ Αιγαίου» δεν είναι απλώς μια ιστιοπλοϊκή διοργάνωση. Από την πρώτη του εκκίνηση, πριν από 56 χρόνια, έχει ως στόχο να στηρίζει με κάθε τρόπο τα νησιά του Πελάγους, από το οποίο δανείστηκε το όνομά του. Αποτελεί μία τονωτική οικονομική ένεση στον τουρισμό απομακρυσμένων νησιών, οι άνθρωποί του βοηθούν για την ίδρυση ή την υποστήριξη ναυτικών ομίλων, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια μεταφέρει το μήνυμα «Να σώσουμε τις θάλασσές μας».

Η φετινή διαδρομή είχε ως προορισμούς την Αστυπάλαια και τη Μήλο. Και στα δύο νησιά οι ιστιοπλόοι, και μέλη του πληρώματος της πυραυλακάτου «Ξένος», που συνόδευε τον αγώνα, με την υποστήριξη της Helmepa, καθάρισαν παραλίες, ενώ για πρώτη φορά καθάρισαν και θαλάσσιες περιοχές.

«Οπως ο πλανήτης είναι το σπίτι μας, έτσι και η θάλασσα αποτελεί το σπίτι των ιστιοπλόων. Δεν είναι δυνατόν το σπίτι μας να είναι βρώμικο. Θέλουμε με αυτή την κίνηση να βοηθήσουμε στη μείωση της άσκοπης χρήσης πλαστικών συσκευασιών. Εάν δεν αλλάξουμε τρόπο ζωής, σε λίγα χρόνια στη θάλασσα θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια», δήλωσαν οι ιστιοπλόοι στην «Κ».

Στο «56ο Ράλλυ Αιγαίου» όλες οι συσκευασίες μιας χρήσης που χρησιμοποιήθηκαν στις εκδηλώσεις ήταν βιοδιασπώμενες. Στην Αστυπάλαια τα πληρώματα καθάρισαν την παραλία Βρυσί, στην οποία είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες πλαστικές συσκευασίες κάθε είδους, με αποτέλεσμα η παραλία να μοιάζει με έναν απέραντο σκουπιδότοπο και στη Μήλο την παραλία που βρίσκεται κοντά στον Ναυτικό Ομιλο του «νησιού της Αφροδίτης».

Στη διοργάνωση του ΠΟΙΑΘ συμμετείχαν και ιστιοπλόοι από το εξωτερικό, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν και από τις δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. «Είμαστε χαρούμενοι που αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος σε αυτόν τον ιστορικό αγώνα. Είχε ενδιαφέρουσες πλεύσεις, κάναμε ωραία ιστιοπλοΐα, ζήσαμε στιγμές δράσης και αδρεναλίνης στο Αιγαίον Πέλαγος και διασκεδάσαμε. Θα θέλαμε να δώσουμε συγχαρητήρια στους υπεύθυνους και για τις ενέργειες που γίνονται για την προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε στην «Κ» ο Φάμπιο Γκομιέρο, κυβερνήτης του ιταλικού σκάφους «Furibonda».

Στη φετινή διοργάνωση του ΠΟΙΑΘ είχαν δηλώσει συμμετοχή 19 σκάφη. Οι ιστιοπλόοι, μαζί με τους συνοδούς κ.λπ., αποτελούσαν μία ομάδα 300 ατόμων. Αυτή η μεγάλη παρέα έμεινε στα δύο νησιά και στήριξε την τοπική οικονομία. Ιδιαίτερα στην Αστυπάλαια η παραμονή τους, όπως μας είπαν οι κάτοικοι, αποτέλεσε «τονωτική ένεση». Στην «πεταλούδα του Αιγαίου», η έλευση του «Ράλλυ» θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση του νεοσύστατου ναυτικού ομίλου. Σε ένα νησί, όπου οι άνθρωποι του Λιμενικού Σώματος δεν διαθέτουν πλωτό σκάφος, μία παρέα φίλων του αθλητισμού προσπαθεί να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τον ναυταθλητισμό. Ιδρυσε τον όμιλο και οι άνθρωποι του ΠΟΙΑΘ υποσχέθηκαν ότι θα βοηθήσουν για την επιμόρφωση των στελεχών του. Επίσης, δίπλα σε αυτή την προσπάθεια θα βρεθεί και ο ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Δημήτρης Μούγιος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την ιστιοπλοΐα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή