Εξι σημεία για τον αθλητισμό

Εξι σημεία για τον αθλητισμό

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φοροελάφρυνση των αθλητικών σωματείων, η αντιμετώπιση του ντόπινγκ εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων, η αντιμετώπιση της βίας και των χειραγωγημένων αγώνων αποτελούν τις τέσσερις από τις έξι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό. Χθες, πραγματοποιήθηκε επ’ αυτού δίωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και του γενικού γραμματέα Γιώργου Μαυρωτά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο κ. Μητσοτάκης έδειξε για το θέμα της χρήσης απαγορευμένων ουσιών από αθλητές, και όχι μόνον, που βρίσκονται σε νεαρή ηλικία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαιτέρως ενημερωμένος για την κατάσταση που επικρατεί στον αθλητισμό και ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά το εξωαγωνιστικό ντόπινγκ, δηλαδή τη χρήση των μη νόμιμων ουσιών που γίνεται από αθλούμενους σε γυμναστήρια κ.λπ. με στόχο την ενίσχυση της σωματικής διάπλασης.

«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Μέσα στις προτεραιότητές μας είναι η κατασκευή κλειστού σταδίου για τα άτομα με αναπηρία, η προώθηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων, με τη συνεργασία των δήμων και των Περιφερειών. Επίσης, για την κυβέρνηση προτεραιότητα αποτελούν η αντιμετώπιση του ντόπινγκ, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίας, αλλά και η αντιμετώπιση της βίας και των χειραγωγημένων αγώνων, ενώ θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη των αθλητικών σωματείων της χώρας», δήλωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Σε ό,τι αφορά τη χειραγώγηση των αγώνων, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να κυρωθεί από τη Βουλή η σύμβαση Macolin, την οποία έχει υπογράψει η Ελλάδα από το 2014 και έχει ως στόχο την πρόληψη, τον εντοπισμό και την καταπολέμηση των στημένων αγώνων και της χειραγώγησης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε και το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να διατηρηθούν ως έχουν οι αποσπάσεις των προπονητών ώστε οι αθλητές να συνεχίσουν απρόσκοπτοι την προετοιμασία τους για την κορυφαία διοργάνωση. Η επόμενη χρονιά, όμως, έχει ακόμη μία πρόκληση: το 2020 συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, και ο πρωθυπουργός ζήτησε να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και αθλητικές διοργανώσεις.

Οσον αφορά τις έξι προτεραιότητες της εθνικής πολιτικής για τον αθλητισμό, και οι τρεις συνομιλητές συμφώνησαν ότι πρέπει να τεθούν σε φάση υλοποίησης το συντομότερο δυνατόν.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή