ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η ιστιοπλοΐα βγάζει στον «αφρό» τη νέα γενιά της

i-istioplo-a-vgazei-ston-afro-ti-nea-genia-tis-2332327

Με… γήπεδα προπόνησης κάποιους από τους καλύτερους θαλάσσιους στίβους του κόσμου, με παράδοση πολλών δεκαετιών σε διακρίσεις και με τους γονείς ως βασικούς χορηγούς, η ελληνική αγωνιστική ιστιοπλοΐα δείχνει να έχει χαράξει ρότα και για το μέλλον σε νερά επιτυχιών με πλειάδα νέων παιδιών που ξεχωρίζουν σε διεθνείς αγώνες. Μοναδικό μελανό σημείο είναι η απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να βγάλει από το ολυμπιακό πρόγραμμα τα 470, μια κατηγορία όπου στη χώρα μας υπάρχει παραγωγή ταλέντων.

Χθες, οι Τάκης Μάντης – Παύλος Καγιαλής έφεραν για τρίτη φορά ολυμπιακή διάκριση στη χώρα στα 470 και πλασαρίστηκαν τέταρτοι στον κόσμο. Οι ολυμπιονίκες μας είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν ακόμη μία παρουσία και διάκριση σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ομως, εκτός από τους έμπειρους ιστιοπλόους των 470, υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά που θα προσπαθήσουν και αυτά να δώσουν το «παρών» στη διοργάνωση του Τόκιο ή ετοιμάζουν τις βάσεις για τις επόμενες.

«Είναι αξιοθαύμαστο ότι μέσα από δύσκολες συγκυρίες και καταστάσεις που βιώνει η χώρα μας αναδεικνύονται νέα ταλέντα στον χώρο της ιστιοπλοΐας. Eύχομαι οι παλαιότεροι αθλητές που βρίσκονται ακόμη στον χώρο να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες ώστε οι νεότεροι να έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται και να εξελιχθούν και να μας ξεπεράσουν τα νέα παιδιά», δήλωσε στην «Κ» η «χρυσή» ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου. Στο Τόκιο θα αγωνιστεί, στα Λέιζερ Ράντιαλ, η Βασιλεία Καραχάλιου. Είναι 23 ετών και συγκαταλέγεται στις κορυφαίες της Ευρώπης. Στα Λέιζερ Στάνταρντ ξεχωρίζει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ενώ στα Ράντιαλ πριν από λίγες ημέρες ο Αιμιλιάνος Μόνος ήρθε 2ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων. Στα RSX σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο βρίσκονται οι Λεωνίδας Τσορτανίδης, Αλέξανδρος Καλπογιαννάκης και Κατερίνα Δίβαρη. Εκεί όμως όπου η χώρα μας έχει τις περισσότερες διεθνείς επιτυχίες είναι τα 420, μια κατηγορία που προηγείται της ολυμπιακής των 470. Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, οι Μελίνα Παππά – Μαρία Τσαμοπούλου ήρθαν 3ες στο ευρωπαϊκό -19 ετών (Ισπανία). Τα κορίτσια τα τελευταία τρία χρόνια έχουν ανεβεί στο βάθρο και των έξι διεθνών διοργανώσεων όπου μετείχαν. Στη διοργάνωση της Ισπανίας, οι Μπριλάκης – Γεωργακόπουλος ήταν 2οι στα 470 νέων, και οι Ελενα Σωτηρίου – Ελένη Γιαννούλη 3ες στην κατηγορία -17 ετών. Δυστυχώς, όμως, μετά το 2020 τα 470 θα πάψουν να υφίστανται ως ολυμπιακή κλάση, με τη μορφή που την ξέρουμε μέχρι σήμερα.