Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο καύσωνας απειλεί το Τόκιο

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο καύσωνας απειλεί το Τόκιο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολυμπιακούς Αγώνες που θα μοιάζουν σαν να προέρχονται… από το μέλλον, σχεδιάζουν να διοργανώσουν του χρόνου οι Ιάπωνες, αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν υπακούουν σε κανέναν… μηχανισμό του μέλλοντος. Σε ένα χρόνο, η Ιαπωνία θα φιλοξενήσει την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη, όμως οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την εποχή αποτελούν… πονοκέφαλο για τους διοργανωτές.

Τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου και τις πρώτες του Αυγούστου, η ζέστη αποτέλεσε αιτία για να φύγουν από τη ζωή περισσότεροι από 57 άνθρωποι, ενώ πάνω από 2.000 νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία στο Τόκιο και 6.000 ζήτησαν ιατρική βοήθεια, με προβλήματα θερμοπληξίας, σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ιαπωνία διοργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1964 όμως οι ιθύνοντες, προκειμένου να αποφύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες, αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση τον Οκτώβριο. Την ίδια… συνταγή ακολούθησε τέσσερα χρόνια αργότερα και το Μεξικό.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες ο μέσος όρος θερμοκρασίας στο Τόκιο είναι στους 32 βαθμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο εθνικός προπονητής του στίβου Γιάννης Κουτσιώρας, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στο Τόκιο για να ελέγξει το προπονητικό κέντρο όπου θα προπονηθεί η εθνική ομάδα, εξέφρασε την ανησυχία του: «Οι εγκαταστάσεις σε ό,τι αφορά την προετοιμασία είναι εξαιρετικές. Υπάρχουν καινούργια όργανα και όλα όσα χρειάζεται μία ομάδα για να προπονηθεί. Αυτό όμως που με προβληματίζει είναι η υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας που επικρατούν στο Τόκιο αυτή την εποχή», τόνισε ο έμπειρος προπονητής. 

Οι υψηλές θερμοκρασίες αποτέλεσαν τη βασική αιτία για να αλλάξει το πρόγραμμα σε ό,τι αφορά τους μαραθώνιους δρόμους. Ετσι, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, οι αγώνες θα αρχίσουν στις 06.00, μία ώρα νωρίτερα από το αρχικό πρόγραμμα. Βέβαια, ακόμα και στις 06.00 η θερμοκρασία εφέτος άγγιζε –στο σημείο όπου θα διεξαχθούν οι μαραθώνιοι– τους 30 βαθμούς με υγρασία πάνω από 70%. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η πορεία του μαραθωνίου αλλά και άλλοι δρόμοι θα είναι στρωμένοι με ειδικά υλικά που θα αντικατοπτρίζουν τις υπέρυθρες ακτίνες και θα μειώνουν τη θερμοκρασία.

Εμφιαλωμένα και ψεκασμοί

Ανάμεσα στα άλλα μέτρα που εξετάζονται είναι να επιτραπεί στους θεατές να μπορούν να μπουν στις εγκαταστάσεις με δικό τους εμφιαλωμένο νερό. Αυτό στις προηγούμενες διοργανώσεις απαγορευόταν για λόγους ασφαλείας. Οσον αφορά αθλήματα όπως το μπιτς βόλεϊ, στις δοκιμαστικές διοργανώσεις που διεξάγονται αυτή την εποχή στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου χρησιμοποιήθηκαν ειδικά συστήματα «ψεκασμού» και οι σκηνές των αθλητών διέθεταν κλιματισμό. Ανάλογα μέτρα θα ληφθούν και για τη δοκιμαστική διοργάνωση του τριάθλου, που θα διεξαχθεί στις 15 και στις 16 Αυγούστου. Οι αθλητές μέχρι και την έναρξη του αγώνα θα μπορούν να φορούν ειδικά γιλέκα, ενώ κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό θα βρίσκεται ανά 500 μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή