Τα social media και οι ανεξέλεγκτες ρατσιστικές επιθέσεις

Τα social media και οι ανεξέλεγκτες ρατσιστικές επιθέσεις

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη ένα θλιβερό κρούσμα ρατσισμού έλαβε χώρα στα γήπεδα της Αγγλίας, με θύμα τον Γάλλο σούπερ σταρ Πολ Πογκμπά και θύτες τους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Την περασμένη Δευτέρα, οι «κόκκινοι διάβολοι» επισκέφθηκαν την έδρα της Γουλβς, όπου και ήρθαν ισόπαλοι με 1-1 για τη 2η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ. Ο 26χρονος μέσος είχε τη δυνατότητα να δώσει στη Γιουνάιτεντ την ευκαιρία να κερδίσει με 1-2, όμως αστόχησε σε εκτέλεση πέναλτι στο 68΄. Μετά την αναμέτρηση, δέχθηκε ρατσιστική επίθεση μέσω των social media. Προβληματισμό έχει προκαλέσει το γεγονός πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη δύο ποδοσφαιριστές στην Αγγλία έχουν δεχθεί απειλητικά ρατσιστικά μηνύματα online (Αμπραχαμ, Μεϊτέ).

Οι συμπαίκτες του Γάλλου άσου, Μάρκους Ράσφορντ και Τζέσι Λίνγκαρντ, τον υποστήριξαν μέσω Twitter, ενώ επίσης το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Γιουνάιτεντ, Χάρι Μαγκουάιρ, πρότεινε στους χρήστες των social media να ανοίξουν λογαριασμούς μόνο εάν προσκομίσουν απόδειξη ταυτότητας.

«Αηδιαστικό. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Κάθε λογαριασμός που ανοίγει θα πρέπει να επαληθεύεται από ένα διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης ή ταυτότητα. Σταματήστε αυτά τα τρολ που ανοίγουν πολλούς λογαριασμούς μόνο για να επιτίθενται σε ανθρώπους», τόνισε ο 26χρονος αμυντικός.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ και νυν θρύλος της, Φιλ Νέβιλ, συμφώνησε με τον Μαγκουάιρ εκφράζοντας τις ανησυχίες του: «Πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα τώρα ως ποδοσφαιρική κοινότητα. Το Twitter και το Instagram δεν θα κάνουν τίποτα γι’ αυτό. Στέλνουν απλώς μια απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου λέγοντας ότι θα ερευνήσουν το περιστατικό, αλλά εντέλει τίποτα δεν συμβαίνει».

Στον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ, ο Αμπραχαμ δέχτηκε απειλητικά και ρατσιστικά μηνύματα για το άστοχο πέναλτι που «κόστισε» στην Τσέλσι τον πρώτο τίτλο της νέας σεζόν, όπως και ο Γιακού Μεϊτέ της Ρέντινγκ, για παρόμοιο λάθος απέναντι στην Κάρντιφ.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο αντιρατσιστικός οργανισμός Kick It Out δημοσίευσε μια έρευνα, μέσω της οποίας αποδείκνυε πως τα ρατσιστικά κρούσματα στο ποδόσφαιρο της Αγγλίας αυξήθηκαν κατά 43% την περασμένη σεζόν. Οι ομάδες προχωρούν σε διά βίου αποκλεισμούς στους ρατσιστές οπαδούς τους, όπως και σε εκπαιδευτικά ταξίδια στο Αουσβιτς, όμως το φαινόμενο του ρατσισμού παραμένει. Ισως ήρθε η ώρα να αλλάξουν ρότα και τα social media στο θέμα αυτό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή