Ενα γκραν σλαμ για… δυνατούς

Ενα γκραν σλαμ για… δυνατούς

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πιο ανταγωνιστικό γκραν σλαμ της τελευταίας δεκαετίας, αυτό της Νέας Υόρκης, επιστρέφει από αύριο (26/8-9/9) στο προσκήνιο, όπου οι σούπερ σταρ του αθλήματος –ανάμεσά τους ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη– θα αναμετρηθούν για το έπαθλο των 3,5 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία δέκα χρόνια στους άνδρες, έξι ήταν οι αθλητές που κατάφεραν να κερδίσουν την πρώτη θέση στο συγκεκριμένο γκραν σλαμ (Τζόκοβιτς 3, Ναδάλ 3, Ντελ Πότρο, Μάρεϊ, Τσίλιτς, Βαβρίνκα), γεγονός που καταδεικνύει την υψηλή ποιότητά του. Το τουρνουά ιδρύθηκε το 1881, όμως από το 1968 και ύστερα (την ημέρα που άλλαξε στην open era) μόλις τρεις τενίστες έχουν καταφέρει να το κατακτήσουν από πέντε φορές (Κόνορς, Σάμπρας, Φέντερερ), τις λιγότερες δηλαδή από κάθε άλλο γκραν σλαμ.

Για τα πρώτα 93 χρόνια της ίδρυσής του (1881-1974), τα γήπεδα ήταν συνθετικού χορτοτάπητα, θυμίζοντας αρκετά τα ιστορικά court του Γουίμπλετον. Εκεί πρωταγωνίστησαν οι Ρίτσαρντ Σίαρς, Ουίλιαμ Λερντ και Μπιλ Τίλντεν, οι οποίοι κέρδισαν από επτά φορές το τρόπαιο της διοργάνωσης. Στις γυναίκες, η Μόλα Μάλορι κατάφερε να το κερδίσει οκτώ φορές. Από το 1974 έως και το 1977 η επιφάνεια άλλαξε σε χωμάτινη, ενώ από το 1978 έως και σήμερα, οι αθλητές αγωνίζονται σε σκληρή επιφάνεια. Ο περυσινός πρωταθλητής του Αμερικανικού Οπεν και Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, Νόβακ Τζόκοβιτς, έχει την ευκαιρία να συνεχίσει ένα ιστορικό σερί τις ερχόμενες εβδομάδες και το τουρνουά επί αμερικανικού εδάφους αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο.

Ο Σέρβος σούπερ σταρ βρίσκεται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης για 266 συνεχόμενες εβδομάδες, κατέχοντας ήδη το πέμπτο καλύτερο ρεκόρ όλων των εποχών, όμως ο στόχος του είναι να «σπάσει» την επίδοση του Ρότζερ Φέντερερ και των 310 εβδομάδων στο νούμερο ένα. Εάν καταφέρει ο «Νόλε» να παραμείνει στην πρώτη θέση της κατάταξης μέχρι και το τέλος του 2019, θα βρεθεί πολύ κοντά στο συγκεκριμένο επίτευγμα. Στον αντίποδα, ο Φέντερερ θα ήθελε να σταματήσει το εντυπωσιακό σερί του Σέρβου, όπως επίσης και να κερδίσει τον έκτο του τίτλο στο Αμερικανικό Οπεν και 21ο σε γκραν σλαμ.

Σε μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση ενός ακόμη γκραν σλαμ αναδεικνύεται ο Τζόκοβιτς από τις στοιχηματικές εταιρείες, ενώ τον ακολουθούν ο Ράφα Ναδάλ και ο Ρότζερ Φέντερερ. Στην όγδοη θέση των φαβορί βρίσκεται ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ο 21χρονος Ελληνας πρωταθλητής προέρχεται από ένα καλοκαίρι με αρκετά «σκαμπανεβάσματα», γεγονός που τον έφερε στην όγδοη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, τρεις θέσεις χαμηλότερα από την καλύτερή του έως τώρα. Η διοργάνωση της Νέας Υόρκης αναμένεται αρκετά σημαντική για την εξέλιξη του Ελληνα σταρ, αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι είχε ηττηθεί μόλις στον δεύτερο γύρο από τον Ντανιήλ Μεντβέντεφ. Ο 23χρονος Ρώσος τενίστας ήταν μάλιστα η αποκάλυψη του φετινού καλοκαιριού, καθώς ανέβηκε στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, κερδίζοντας τον Τζόκοβιτς στα ημιτελικά του Σινσινάτι και εν συνεχεία τον πρώτο του τίτλο σε τουρνουά Masters1000.

Στην 31η θέση της παγκόσμιας κατάταξης έχει ανέβει η Μαρία Σάκκαρη, η οποία διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας της τους τελευταίους μήνες. Η 24χρονη Ελληνίδα αναμένεται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις στο τουρνουά της Νέας Υόρκης, καθώς έχει τη δυνατότητα για πρώτη φορά στην καριέρα της σε γκραν σλαμ να προκριθεί στη φάση των «16». Στον πρώτο προκριματικό γύρο του US Open αγωνίστηκε η Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου, η οποία όμως δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μάντισον Ινγκλς, γνωρίζοντας την ήττα με 2-0.

Η Ουίλιαμς και οι… άλλες

Το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου παραμένει για μία ακόμη χρονιά η Σερίνα Ουίλιαμς, παρά το γεγονός πως πέρυσι είχε ηττηθεί στον επεισοδιακό τελικό από τη Ναόμι Οσάκα. Η 21χρονη τενίστρια από την Ιαπωνία είναι το τέταρτο φετινό φαβορί για την πρώτη θέση, καθώς ταλαιπωρείται από έναν τραυματισμό στο γόνατο. «Είμαι λίγο αγχωμένη γι’ αυτό», δήλωσε στους New York Times. «Δεν σκέφτομαι το να κερδίσω το τουρνουά ξανά, απλά θέλω να έχω την ευκαιρία να παίξω και να δώσω το 100% μου. Λογικά, θα αγωνιστώ ακόμη και αν ο γιατρός μου πει “όχι”. Ετσι νομίζω», πρόσθεσε.

Πάντως, οι ειδικοί του τένις τονίζουν ότι αναμένουν ένα πολύ αμφίρροπο τουρνουά τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες. Η απάντηση… σε δύο εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή