Με έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης και «πυροσβέστη» τον Γιάννη, η Εθνική νίκησε 87-75 την Δομινικανή Δημοκρατία

Με έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης και «πυροσβέστη» τον Γιάννη, η Εθνική νίκησε 87-75 την Δομινικανή Δημοκρατία

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον τελικό του τουρνουά «Αtlas» με αντίπαλο την Βενεζουέλα θα παίξει (27/8, 14.30) η Εθνική ομάδα μπάσκετ για τον τελευταίο φιλικό αγώνα προετοιμασίας της, ενόψει της έναρξης του Παγκοσμίου κυπέλλου της Κίνας και μπορεί να επικράτησε δύσκολα της Δομινικανικής δημοκρατίας (87-75), αλλά το τέστ… κόπωσης που έκανε, χθες, στην Σοτσόου, είχε χρήσιμα συμπεράσματα, πέραν της νίκης που διατηρεί σε καλό επίπεδο την ομαδική ψυχολογία.

Το όνομα και η δυναμικότητα του αντιπάλου της Εθνικής δεν προμήνυε τον ανταγωνισμό που είχαν οι Δομινικανοί, μέχρι το 33’ και αυτή η πρόβλεψη, έπρεπε να λειτουργήσει θετικά για την ελληνική ομάδα και στην αυτοσυγκέντρωση που είχε στις επιλογές της, μόνο κατά αποκοπήν και σε κάθε απειλή απώλειας του προβαδίσματος στο σκορ…

Μπορεί η… τάξη να αποκαταστάθηκε πλήρως, με την είσοδο του Γιάννη Αντετοκούνμπο, στο 33’ και με το σκορ να είναι στο 70-69 από 70-63, αλλά σημασία έχουν τα αντανακλαστικά όλης της ομάδας, ώστε να μην χρειάζεται ο MVP του ΝΒΑ για να «λυγίσει» το πείσμα των Δομινικανών. Αυτονόητα, ο Giannis θα χρειαστεί να το κάνει κόντρα σε πολύ καλύτερους αντιπάλους στο Μουντομπάσκετ και όταν η μπάλα «καίει», θα είναι εντολόδοχος των επικίνδυνων αποστολών που πρέπει να έρθουν σε αίσιο πέρας.  Το 70-69 μετατράπηκε σε 77-69 και 82-71, χωρίς άλλη «επιστροφή» των Δομινικανών στην διεκδίκηση της νίκης.

Η Εθνική πήρε συνολικά στην επιθετική απραγωγικότητα της που ξεπέρασε με άνεση και πάλι τους 80 πόντους, το μέγιστο από τους ψηλούς της (Γ. Αντετοκούνμπο 26, Παπαγιάννης 12- 7 ριμπάουντ, Πρίντεζης 11 και Παπαπέτρου 10), αλλά το ζητούμενο είναι η αμυντική επάρκεια της, την οποία έχει, όταν… θέλει και αναλόγως με την… ημερήσια διάθεση. Τουλάχιστον στα φιλικά παιχνίδια, γιατί στο Παγκόσμιο, λάθη και έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης θα τιμωρούνται αναλόγως και με το μέγεθος του εκάστοτε αντιπάλου…

H Εθνική προκάλεσε προβληματισμούς με την απόδοση της, από το πρώτο ημίχρονο (48-47). Άρχισε νωχελικά το παιχνίδι και βρέθηκε να χάνει 8-13, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ανέλαβε επιθετική πρωτοβουλία και με 12 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο (24-21), έδωσε το προβάδισμα στην ελληνική ομάδα που έπαιξε μόνο με τους Καλάθη, Παπανικολάου, Βασιλόπουλο, Γ. Αντετοκούνμπο, Μπουρούση), μέχρι το 10’, ενώ στην δεύτερη περίοδο, ο Σκουρτόπουλος «πέρασε», αρχικά, στο παρκέ τους Καλάθη, Λαρεντζάκη, Παπαπέτρου, Πρίντεζη και Παπαγιάννη. Η Εθνική κατέβασε… ταχύτητα, σε αντίθεση με τους  Δομινικανούς που είχαν μεγαλύτερη ένταση και αξιοποίησαν τα…δικαιώματα που τους δόθηκαν από την χαλαρή αμυντική διάθεση που τους πρόσφεραν οι αντιπάλοι τους, με αποτέλεσμα το μακρινό εύστοχο σουτ (11/23δίποντα) και ειδικά το τρίποντο (6/14), να μετατρέψει την αναμέτρηση σε ντέρμπι.

Τα στατιστικά της Εθνικής στο πρώτο εικοσάλεπτο, ήταν εφάμιλλά αυτών που είχε και στα περισσότερα φιλικά παιχνίδια, φτάνοντας ή αγγίζοντας τους 50 πόντους, χωρίς πίεση (14/21 δίποντα, 4/6 τρίποντα και 8/8 βολές), ενώ και ορθή ανάγνωση του αντιπάλου του, αποτέλεσε και η εντολή στους περιφερειακούς της Εθνικής να τροφοδοτούσαν τους ψηλότερους συμπαίκτες τους κοντά στο καλάθι, λόγω έλλειψης ικανών ψηλών των Δομικανών. Αυτό πάντως που κάνει πιο σαφές ότι υπάρχει έλλειψη συγκέντρωσης στην Ελλάδα είναι ότι τελείωσε το πρώτο ημίχρονο με 11 ασίστ και 11 λάθη και είχε το ίδιο… ισόπαλο σκορ στο τέλος του αγώνα (19-19).

*Άσχημη και εκτός ορίων, ήταν η αντίδραση του Κώστα Παπανικολάου προς τον Κινέζο διαιτητή, τον οποίο μούντζωσε όταν είχε γυρισμένη την πλάτη του, γιατί διαφώνησε σε φάουλ που του καταλόγισε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή