Εθνική ομάδα: Δεν έπαιξε μπάσκετ και μπήκε σε περιπέτειες

Εθνική ομάδα: Δεν έπαιξε μπάσκετ και μπήκε σε περιπέτειες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΝΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η «λεωφόρος» πρόκρισης της εθνικής ομάδας μπάσκετ στους 16 του 18ου Παγκοσμίου, αν νικούσε τη Βραζιλία, μετατράπηκε σε δύσβατο «μονοπάτι» προς τη Σενζέν, μετά την ήττα (79-78) που γνώρισε από τη «σελεσάο». Η ελληνική ομάδα όχι μόνο δεν εξασφάλισε την πρώτη θέση του 6ου ομίλου στη Νανζίνγκ, αλλά ο τρίτος και τελευταίος αγώνας με τη Νέα Ζηλανδία, αύριο, έχει τον χαρακτηρισμό «ζωής ή θανάτου».

Oι λόγοι της ελληνικής ήττας ήταν τέσσερις και απέφεραν την έλλειψη αντίδρασης στην αντεπίθεση της Βραζιλίας από το -17 (23-40 στο 17΄). Οι Ελληνες παίκτες, παρά την εμπειρία τους, δεν είχαν την ψυχολογία όχι μόνο για να επιβάλουν τον ρυθμό τους, όταν βρήκαν επιθετικές λύσεις με τα 7/13 τρίποντα στο α΄ ημίχρονο (40-30), αλλά και να διαχειριστούν το προβάδισμά τους, που εκμηδενίστηκε σε διάστημα έξι λεπτών και με σερί 22-4 των Βραζιλιάνων. Η Εθνική έχασε την αμυντική σταθερότητά της στο δεύτερο ημίχρονο και αυτός ήταν ο δεύτερος λόγος της ήττας, σε συνδυασμό με την αστοχία.

Παραδόξως, όμως, δεν υπήρξε καθαρή σκέψη, έστω για το προβάδισμα στα τρία τελευταία λεπτά, αντί της «σελεσάο» (71-64 και 75-71), μετά τα δύο βραζιλιάνικα «δώρα» με το αντιαθλητικό του Λουζ στον Παπανικολάου (2/2 βολές για το 76-73) και την «γκάφα» του Λουσάντα, που έκανε φάουλ τρία μέτρα κάτω από το κέντρο του γηπέδου στην έξυπνη κίνηση του Σλούκα να επιχειρήσει το σουτ της απελπισίας.

Ο τρίτος και ο τέταρτος λόγος πηγάζουν από την ελληνική επίθεση. Διότι στο δεύτερο ημίχρονο και μετά την… ανορθόδοξη ευστοχία τριπόντων στο πρώτο (με Πρίντεζη και Καλάθη), η Εθνική συνέχισε να εκτελεί από τη γραμμή των 6,75 μέτρων ανεπιτυχώς και, παρά την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Καλάθη και Σλούκα, δεν πέρασε την μπάλα κοντά στο βραζιλιάνικο καλάθι.

Επίσης, στην άσχημη μέρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο (3 φάουλ στο 24΄ και 4ο στο 35΄), στον οποίο οι Βραζιλιάνοι δεν έδωσαν χώρο, η Εθνική, ενώ είχε προετοιμάσει δεύτερο και τρίτο πλάνο, δεν το εφάρμοσε ποτέ. Το rotation των παικτών περιορίστηκε στη χρησιμοποίηση οκτώ παικτών και παρότι το ίδιο συνέβη και από τον Ατσο Πέτροβιτς, με τους πέντε «γερόλυκους» παίκτες άνω των 35 ετών, αυτοί αποδείχθηκαν… ακούραστοι και έπαιξαν με καθαρότερη σκέψη. Ο Βαρεζάο… έμοιαζε με τον Τιμ Ντάνκαν και δίκαια ήταν ο MVP.

Η Εθνική φανέρωσε στο πιο ακατάλληλο παιχνίδι του ομίλου το πρόβλημα επιθετικής στατικότητας που έδειξε και στο φιλικό του «Ακρόπολις» με τη Σερβία. Εξαιτίας του εγκλωβισμού του Γιάννη από την αντίπαλη άμυνα, που προκάλεσε και την… «απομόνωσή» του, η ελληνική ομάδα δεν είχε επιθετικές λύσεις από συνεργασίες, παρά μόνο από ατομική πρωτοβουλία.

Παρ’ όλα αυτά, ο Σλούκας αστόχησε στην τρίτη βολή στερώντας από την Εθνική τη διεκδίκηση της νίκης στην παράταση.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Μπαρμπόσα 13, Μπενίτε, Καμπόκλο 8 (2), Φελίτσιο 2, Γκαρσία 13, Χουέρτας 2, Λίμα, Λουσάντα, Λουζ 4, Μαρκίνιος 15 (3), Βαρεζάο 22.

ΕΛΛΑΔΑ: Αντετοκούνμπο 13, Μπουρούσης 4, Καλάθης 16 (3), Παπαγιάννης 4, Παπανικολάου 7 (1), Πρίντεζης 20 (4), Σλούκας 9.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή