Εθνική Μπάσκετ: Προκρίθηκε αλλά πρέπει να βελτιωθεί

Εθνική Μπάσκετ: Προκρίθηκε αλλά πρέπει να βελτιωθεί

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΝΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. H πρόκριση της εθνικής μπάσκετ στις 16 καλύτερες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας προκάλεσε ικανοποίηση για την υπερπήδηση του εμποδίου της Νέας Ζηλανδίας (103-97) και έγινε αποδεκτή με… μετρημένα χαμόγελα, αφού η σκέψη όλων είναι στην αυριανή αναμέτρηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες (15.30), στη Σενζέν, και εν συνεχεία, την ερχόμενη Δευτέρα (11.30), κόντρα στην πρωτάρα Τσεχία. Η ελληνική ομάδα που δεν απειλήθηκε, αλλά ένιωθε συνεχώς την «ανάσα» των αξιόμαχων Νεοζηλανδών, θα πρέπει να κάνει υπέρβαση και να αντιμετωπίσει τους αγώνες με τους Αμερικανούς και τους Τσέχους, χωρίς να υπάρχει «αύριο» σε περίπτωση ήττας, για να φτάσει στη Σαγκάη ή στη Φοσάν και τα πρώτα νοκ άουτ παιχνίδια των προημιτελικών.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (νταμπλ νταμπλ με 10 ριμπ. αλλά και 6 ασίστ) ηγήθηκε της Εθνικής στη νίκη κόντρα στη Νέα Ζηλανδία, συνεπικουρούμενος από τον Ιωάννη Παπαπέτρου. «Με τις ΗΠΑ πρέπει να ελέγξουμε τον ρυθμό και θα χρησιμοποιήσουμε και άλλες μορφές άμυνας. Ο Γιάννης είναι σημαντικός, όπως και η υγεία του. Δεν πρέπει να διαταραχθεί η υγεία του Γιάννη, γιατί μπορεί να μην είναι στην ομάδα», υποστήριξε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, ενώ ο Νικ Καλάθης τόνισε για τις ηγετικές ικανότητες του Αντετοκούνμπο: «Η Εθνική θα πάει τόσο μακριά, όσο την… πάει ο Γιάννης».

Υπάρχουν έξι βαθμολογικά σενάρια, εκ των οποίων, μόνο στο πρώτο υπάρχει εξασφαλισμένη πρόκριση της Εθνικής, εφόσον νικήσει τις ΗΠΑ και την Τσεχία και η Βραζιλία ηττηθεί από τις ίδιες ομάδες. Στο δεύτερο, η Ελλάδα νικά τις ΗΠΑ και την Τσεχία, οι ΗΠΑ νικούν τη Βραζιλία και η Βραζιλία επικρατεί της Τσεχίας: ισοβαθμία Ελλάδας, Βραζιλίας, ΗΠΑ, με ρεκόρ 4 νίκες – 1 ήττα. Το τρίτο σενάριο, επίσης, θα προκαλέσει τριπλή ισοβαθμία. Ηττα Ελλάδας από τις ΗΠΑ και νίκη επί Τσεχίας, καθώς και διπλή ήττα της Βραζιλίας. Αποτέλεσμα: πρόκριση ΗΠΑ με 5-0 και Ελλάδας με 3-2 (τριπλή ισοβαθμία με Τσεχία, Βραζιλία και θα μετρήσουν οι διαφορές πόντων στα παιχνίδια των ισοβαθμούντων). Στα άλλα τρία σενάρια, η Ελλάδα θα αποκλεισθεί, αν ηττηθεί σε ένα από τα δύο παιχνίδια.

ΕΛΛΑΔΑ: Γ. Αντετοκούνμπο 24 (1), Θ. Αντετοκούνμπο 10 (1), Μπουρούσης 3 (1), Καλάθης 14 (2), Λαρεντζάκης 9 (1), Παπανικολάου 7, Παπαπέτρου 16 (4), Πρίντεζης 13 (1), Σλούκας 7 (1), Βασιλόπουλος.
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ: Αμπερκρομπι 18 (3), Ντιλέινι 2, Φοτού 15, Ιλι 9 (9 ριμπάουντ), Λο 5 (1), Πλέτζερ, Ράσμπατς, Σμιθ-Μίλνερ, Τάι Γουέμπστερ 17 (1), Κόρι Γουέμπστερ 31 (7).

«Βόμβα» Τσεχίας, εκτός η Τουρκία

H Eθνική περίμενε να αντιμετωπίσει την Τουρκία, την ερχόμενη Δευτέρα στη Σενζέν, για τη δεύτερη φάση, αλλά η «σταχτοπούτα» Τσεχία, χωρίς τον Γιαν Βέσελι, είχε διαφορετική άποψη. Νίκησε εύκολα τη γείτονα (91-76), η οποία εμφανίστηκε εξουθενωμένη από την υπερπροσπάθεια με τις ΗΠΑ και την απέκλεισε στην τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης.

«Ναι, είναι έκπληξη η πρόκρισή μας στην επόμενη φάση και στην πρώτη συμμετοχή μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά την αξίζαμε απόλυτα. Ισως δεν μας υπολόγισαν οι Τούρκοι, αλλά ήμασταν σίγουροι πως ήταν κουρασμένοι. Δεν έχω δει την Ελλάδα και τη Βραζιλία. Το πρώτο παιχνίδι με τους Βραζιλιάνους είναι το “κλειδί” για να διεκδικήσουμε τις πιθανότητες πρόκρισης στα προημιτελικά. Θα είναι υπέρβαση εάν τα καταφέρουμε», δήλωσε ο τεχνικός της Τσεχίας, Ρόνεν Τζίνμπουργκ, από τη Σαγκάη. Ο Μπόχατσικ με 15 πόντους, ο Μπάλβιν με 17, ο Αουντα με 16 και ο Σατοράνσκι με 11 ήταν οι πρώτοι σκόρερ της Τσεχίας. Η Αυστραλία και η Γαλλία τερμάτισαν αήττητες και πρώτες στους ομίλους τους, συνεχίζοντας με 3-0 νίκες στη δεύτερη φάση, ενώ η Αφρική δεν θα έχει εκπρόσωπο στη φάση των «16» του Παγκοσμίου, ύστερα από τον αποκλεισμό και των πέντε ομάδων της ηπείρου. Η Ανγκόλα, η Τυνησία, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Σενεγάλη και η Νιγηρία θα παίξουν για τις θέσεις 17-32 στην τελική κατάταξη. Οι δύο εθνικές ομάδες της αφρικανικής ηπείρου που θα καταλάβουν τις ισάριθμες υψηλότερες θέσεις θα πάρουν και την πρόκριση συμμετοχής σε ένα εκ των τεσσάρων προολυμπιακών τουρνουά για το Τόκιο. Η Τουρκία, η Γερμανία και το Μαυροβούνιο είναι οι τρεις εθνικές ομάδες από την Ευρώπη που αποκλείσθηκαν στην πρώτη φάση του Μουντομπάσκετ, ενώ από την αμερικανική ήπειρο, μεγάλη έκπληξη προκάλεσε ο αποκλεισμός του Καναδά. Αγώνες κατάταξης δεν θα διεξαχθούν για τις ομάδες που θα αποκλεισθούν στη δεύτερη φάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή